25 Απρ 2024
READING

Τάση: online shopping και για αυτοκίνητο

3 MIN READ

Τάση: online shopping και για αυτοκίνητο

Τάση: online shopping και για αυτοκίνητο

Η πανδημία τροφοδότησε την έξαρση των ηλεκτρονικών αγορών με τον κόσμο να αγοράζει προσωπικά είδη, ρούχα και άλλα προϊόντα. Τώρα, το online shopping επεκτείνεται και στα οχήματα.

Ιστορικά, η αναμενόμενη επιλογή για  τους αγοραστές που θέλουν ένα καινούριο αυτοκίνητο είναι να επισκεφτούν την τοπική αντιπροσωπεία. Η διαδικασία αγοράς μάλιστα συνήθως διαρκεί ώρες και είναι αγχωτική, καθώς πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που έρχεται με μεγάλο οικονομικό κόστος. Τώρα όμως, μέχρι και οι παραδοσιακοί έμποροι αυτοκινήτων αναπτύσσουν τη διαδικτυακή τους παρουσία, προσφέροντας υπηρεσίες παραλαβής και παράδοσης στο σπίτι. Μάλιστα, πολλοί επιτρέπουν στους πελάτες να διεκπεραιώνουν τις γραφειοκρατικές εργασίες μέσω του διαδικτύου με την άνεσή τους.

Διαβάστε επίσης: Τα brands αυτοκινήτων υιοθετούν τεχνολογία και κινητά για να προσεγγίσουν τους millennials

Η πανδημία τελικά ωφέλησε τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων των ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν κέρδη ρεκόρ το 2020, ακόμη και με μειωμένο προσωπικό και σε μια περίοδο ύφεσης. Σχεδόν το 30% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ πέρυσι ολοκληρώθηκε διαδικτυακά. Πριν από την πανδημία, λιγότερο από το 2% των οχημάτων αγοράζονταν ψηφιακά.

Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλαειονότητα των αγοραστών αυτοκινήτων εξακολουθεί να το κάνει αυτοπροσώπως. Σύμφωνα με την έκθεση της Insider Intelligence, μόνο το 5,2% των πωλήσεων αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αναμένεται να πραγματοποιηθεί online το 2022. Αυτό όμως βρίσκεται σε μια διαδικασία μεταβολής, με τις συνολικές πωλήσεις μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου για αυτοκίνητα και ανταλλακτικά να προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η Carvana, ένας διαδικτυακός πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αναμένεται να γίνει ο έβδομος μεγαλύτερος λιανοπωλητής στις ΗΠΑ με βάση την αξία των διαδικτυακών πωλήσεων φέτος, ξεπερνώντας τις Costco και Wayfair. Αυτό καταδεικνύει μια τεράστια άνοδο των πωλήσεων αυτοκινήτων μέσω του digital καναλιού.

Ακόμα, ο μεγαλύτερος έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της χώρας, η CarMax, πούλησε σχεδόν 1 στα 11 αυτοκίνητα online κατά το τρίμηνο που έληξε τον Νοέμβριο, σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος που ήταν 1 στα 20. Αυτή η μεταβολή της αγοράς ευνοεί ιδιαίτερα τις διαδικτυακές εταιρείες πώλησης αυτοκινήτων, αλλά και οι αντιπρόσωποι κινήθηκαν γρήγορα για να προλάβουν τους διαδικτυακούς ανταγωνιστές τους.

Την επιλογή online αγοράς αυτοκινήτου προσφέρουν πλέον και στην Ελλάδα οι αντιπροσωπείες των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών, με μια ποικιλία από διαφορετικές προσεγγίσεις. Στην Toyota, για παράδειγμα, που βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων αυτήν τη στιγμή στη χώρα, μπορεί κανείς να διαμορφώσει πλήρως, να παραγγείλει, να δώσει προκαταβολή online και να παραλάβει το καινούριο του αυτοκίνητο στο σπίτι του, ενώ και άλλες εταιρείες προσφέρουν ανάλογες επιλογές ή τη δυνατότητα να κάνει ο αγοραστής την παραγγελία του διαδικτυακά και να επικοινωνήσει για λεπτομέρειες εκπρόσωπος της εταιρείας μαζί του. Ανάλογες δυνατότητες αναζήτησης και αγοράς προσφέρουν και οι μεγάλες εταιρείες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Διαβάστε επίσης: Η Volvo αυξάνει τις πωλήσεις e-commerce

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αποτελεί πιθανότατα τον πυρήνα των πωλήσεων των αντιπροσωπειών σε μια δεκαετία, με την πανδημία να έχει απλώς επιταχύνει το αναπόφευκτο. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και το ενδεχόμενο όταν ο κίνδυνος του COVID-19 εξασθενίσει, οι αγοραστές να προτιμήσουν να προβαίνουν σε αυτές τις αγορές μεγάλων ποσών αυτοπροσώπως, ώστε να είναι σίγουροι για την ποιότητα και την κατάσταση του αυτοκινήτου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.