02 Μάι 2024
READING

Και οι κολοσσοί Deloitte και EY φεύγουν από τη Ρωσία

2 MIN READ

Και οι κολοσσοί Deloitte και EY φεύγουν από τη Ρωσία

Και οι κολοσσοί Deloitte και EY φεύγουν από τη Ρωσία

Μετά την ανακοίνωση της Deloitte και της EY, τη Δευτέρα, 7 Μαρτίου, το σύνολο των «Μεγάλων Τεσσάρων» λογιστικών εταιρειών του κόσμου παύει πλέον τις δραστηριότητές του στη Ρωσία, ως αντίδραση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Οι Deloitte, EY, KPMG International και PwC ανήκουν πλέον στη διαρκώς πληθυνόμενη ομάδα των εταιρειών που διαχωρίζουν ηχηρά τη θέση τους από τη Ρωσία. Με εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους σε ολόκληρο τον κόσμο και δεκάδες εκατομμύρια σε έσοδα, οι «Big Four» ηγούνται στην παροχή ελεγκτικών, λογιστικών, συμβουλευτικών και φορολογικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, η παρουσία τους στη Ρωσία ήταν δομημένη μέσω συνεργασιών με τοπικές εταιρείες, οι οποίες μπορούν να συνεχίσουν να λειτοργούν, ωστόσο δε θα ανήκουν πλέον στο δίκτυο των κολοσσών.

Η ΕΥ, που απασχολεί περισσότερους από 4700 υπαλλήλους στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι «η διεθνής οργάνωση EY δε θα εξυπηρετεί στο εξής Ρώσους κυβερνητικούς πελάτες, κρατικές επιχειρήσεις, φορείς ή φυσικά πρόσωπα που υπόκεινται σε κυρώσεις οπουδήποτε στον κόσμο». Η Deloitte, που απασχολεί περίπου 3000 άτομα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε επίσης ότι σταματά τις δραστηριότητές της σε αυτές τις χώρες. Ανάλογη παρουσία έχουν και οι KPMG και PwC, με 4500 και 3700 υπαλλήλους αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς επηρεάζονται οι χορηγίες του ποδοσφαίρου από την επίθεση στην Ουκρανία

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από κορυφαία brands όλων των βιομηχανιών, που δηλώνουν ότι απομακρύνουν τις υπηρεσίες και την παρουσία τους από τη Ρωσία. Από τη Ford και την Boeing, την Apple, τη Microsoft και την IBM, μέχρι την H&M, τον Hermès και τα πολυτελή brands του ομίλου LVMH, και από το Netflix, που ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι παύει τις υπηρεσίες του, μέχρι τη Warner Bros. και την Disney, που αρνούνται να στείλουν τις νέες τους ταινίες στη χώρα, μεγάλες δυτικές εταιρείες παίρνουν σαφή θέση εναντίον της εισβολής.

Διαβάστε ακόμα: Οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Εκτός από τις Μεγάλες Τέσσερις, τις οικονομικές τους υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν και οι Mastercard, Visa και American Express. Αυτό σημαίνει ότι οι κάρτες που έχουν εκδοθεί από ρωσικές τράπεζες δε θα λειτουργούν πλέον, ενώ ούτε οι κάρτες που έχουν εκδοθεί σε άλλες χώρες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συναλλαγές στη Ρωσία.

Στον ενεργειακό τομέα, ανάλογες αποφάσεις έχουν ήδη πάρει οι Shell, BP και Exxon Mobil, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Τρίτη, 8 Μαρτίου, εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να συντάσσεται στην απαγόρευση με ανάλογη απόφαση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.