Tα hashtags #BoycottMcDonalds και #BoycottCocaCola ήταν trending ολόκληρο το τριήμερο, αντικατοπτρίζοντας την πίεση στα μεγάλα brands να πάρουν θέση και να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.
Έτσι, χθες, Τρίτη, 8 Μαρτίου, η McDonald’s ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά τα 850 καταστήματά της στη Ρωσία, ενώ θα συνεχίσει να πληρώνει τους 62.000 υπαλλήλους της. Το ίδιο έχει κάνει και με τα 100 καταστήματά της στην Ουκρανία. Λίγο αργότερα, και η Coca-Cola ανακοίνωσε ότι επίσης σταματά τη δραστηριότητά της στη Ρωσία.
Η απόφαση της McDonald’s έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για το brand που είναι ίσως περισσότερο ταυτισμένο στη Ρωσία με την οικονομική παγκοσμιοποίηση της Δύσης· αρκεί να ανατρέξει κανείς στις ουρές των 30.000 Ρώσων, σύμφωνα με το Bloomberg, κατά την πρώτη μέρα της λειτουργίας του πρώτου McDonald’s, το 1990, στη Μόσχα, όταν ακόμα ανήκε στη Σοβιετική Ένωση.
Εκτός αυτού, ωστόσο, τα McDonald’s της Ρωσίας έχουν και μια άλλη ιδιαιτερότητα, που κάνει πιο πολύπλοκη την απόφαση του κλεισίματός τους: Ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο τα εστιατόρια του brand λειτουργούν με το μοντέλο του franchise, στη Ρωσία τα περισσότερα ανήκουν απευθείας στη McDonald’s, η οποία τα διαχειρίζεται, εξού και από τα καταστήματα της Ρωσίας και της Ουκρανίας η εταιρεία αποκομίζει το 9% των παγκόσμιων εσόδων της, αν και αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% του συνόλου των καταστημάτων των brands διεθνώς. Βέβαια, αναλυτές σημειώνουν ότι το διαχειριστικό κέρδος από τις δύο χώρες αντιστοιχεί μόλις στο 3%. Με την ανακοίνωση της απόφασης, πάντως, η μετοχή της McDonald’s ανέβηκε κατά 0,9%.
Πίεση να σταματήσουν τη λειτουργία τους και έντονη κριτική για το ότι αποφεύγουν να πάρουν σαφή θέση ασκείται μεταξύ άλλων και στα KFC, την PepsicCo, και τα Burger King. H μητρική των KFC και Pizza Hut, Yum Brands, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι σταματά τις επενδύσεις της στη Ρωσία και ότι όλα της στα έσοδα από τις δραστηριότητές της στη χώρα θα διατεθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι επιχειρήσεις είναι τόσο πρόθυμες να φύγουν από τη Ρωσία
Πάντως, ειδικοί επισημαίνουν ότι για τόσο πολύπλοκες επιχειρήσεις όπως τα McDonald’s και η Coca-Cola, η απόφαση να αποσυρθούν από μια χώρα όπως η Ρωσία δεν είναι τόσο απλή. Η Coca-Cola λειτουργεί μια εξαιρετικά σύνθετη δομή με τις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης στη χώρα, κατέχοντας το 21% της Coca-Cola HBC AG, που είναι ο εμφιαλωτής της στην περιοχή, ωστόσο το ηθικό κόστος και το πλήγμα στη φήμη και την εικόνα του brand τους θα είναι πολύ μεγάλο αν αποτύχουν να ευθυγραμμιστούν με το κοινό αντιπολεμικό αίσθημα, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει και τις τιμές των μετοχών τους.
Επιστήμονες του κλάδου των Business Ethics σχολιάζουν στo BBC ότι σε συνθήκες όπως αυτές της εισβολής στην Ουκρανία, η ηθική κρίση είναι εξίσου σημαντική με τη συμμόρφωση στους κανόνες και τις οδηγίες περί κυρώσεων που θέτουν οι κυβερνήσεις, και ότι για τέτοιες μεγάλες αποφάσεις, οι εταιρείες πρέπει να χρησιμοποιούν μια «ηθική πυξίδα», ώστε να μπορέσουν να οδηγηθούν σε κινήσεις που λαμβάνουν υπόψη τους την ευρύτερη εικόνα και αυτό που θεωρείται σωστό, περισσότερο από το άμεσο κέρδος.
Παράλληλα, εταιρείες όπως αυτές των εστιατορίων και του φαγητού αντιμετωπίζουν μια πρόσθετη δυσκολία όταν πρόκειται για τέτοιες αποφάσεις, καθώς συχνά μπορεί να στερούν τους πολίτες από βασικά αγαθά. Δεν είναι το ίδιο, δηλαδή, να αποχωρεί μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα του φαγητού, με το να αποχωρεί μια συμβουλευτική επιχείρηση. Οι εταιρείες πρέπει να σκεφτούν πώς θα επηρεάσει η απόφασή τους τους υπαλλήλους τους, αλλά και το κοινό.
Απαιτούνται λοιπόν ισορροπημένες αποφάσεις, που θα λαμβάνουν υπόψη τόσο το πώς επιβαρύνεται ο πληθυσμός, το καταναλωτικό κοινό που επηρεάζεται πιο άμεσα, συγχρόνως με την ηθική τους υποχρέωση να κινηθούν με τρόπο που δεν θα εκθέτει την εικόνα του brand τους σε κίνδυνο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.