25 Απρ 2024
READING

Το πρωτοποριακό κατάστημα Flash 10/10 χωρίς ταμεία φέρνει η Carrefour στην Ελλάδα

4 MIN READ

Το πρωτοποριακό κατάστημα Flash 10/10 χωρίς ταμεία φέρνει η Carrefour στην Ελλάδα

Το πρωτοποριακό κατάστημα Flash 10/10 χωρίς ταμεία φέρνει η Carrefour στην Ελλάδα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από την ελληνική αγορά η επιστροφή της Carrefour στη χώρα μας, αυτή τη φορά υπό νέο επιχειρηματικό σχήμα, αυτό της εταιρείας Retail & More, συμφερόντων του Νίκου Βαρδινογιάννη.

Η Carrefour, που θα διαθέτει στην Ελλάδα τόσο προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όσο και επώνυμα προϊόντα από τη βιομηχανία, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε συζητήσεις για τους κωδικούς των αγαθών που θα εντάξει στα ράφια και στα ψυγεία της κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Η επαναφορά της γαλλικής εταιρείας σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα ελάχιστα θα θυμίζει την εποχή Μαρινόπουλου, κυρίως λόγω της διαφοροποίησης που θα προσφέρει στις τυπολογίες των καταστημάτων που πρόκειται να εγκαταστήσει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ο πλέον προκλητικά ενδιαφέρων και καινοτόμος τύπος καταστήματος στη χώρα μας

Ο πιο καινοτόμος και ίσως προκλητικά ενδιαφέρων τύπος καταστήματος που θα δούμε στην Ελλάδα και μάλιστα στην Αθήνα, εντός του αστικού ιστού, θα είναι το πλήρως αυτοματοποιημένο Carrefour Flash 10/10. Θα είναι ένα κατάστημα που όχι μόνο δε θα διαθέτει ταμεία και η πληρωμή θα γίνεται αυτομάτως, όπως επί παραδείγματι συμβαίνει στα καταστήματα χωρίς ταμεία που δημιούργησε το Amazon, αλλά και, επιπλέον, ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετείται χωρίς την ύπαρξη προσωπικού σε όλα τα σημεία του καταστήματος.

Διαβάστε ακόμα: Τα τέσσερα σημεία που αναζητούν διέξοδο τα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Όπως πληροφορούμαστε, θα υφίσταται μόλις ένα κατάστημα – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα, αποτελώντας εκ των πραγμάτων κάτι πρωτοποριακό όχι μόνο για την εγχώρια αλλά και για τη διεθνή αγορά. Ένα αντίστοιχο κατάστημα και μάλιστα το πρώτο αυτής της μορφής, δημιουργήθηκε από τη γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ τον περασμένο Νοέμβριο στην οδό Parmentier του Παρισιού.

Η φιλοσοφία του Flash 10/10

To Flash 10/10 βασίζεται στη φιλοσοφία «10 δευτερόλεπτα για να ψωνίσετε και 10 δευτερόλεπτα για να πληρώσετε», προσφέρει εμπειρία αγορών που δε βασίζεται στη σάρωση προϊόντων στο ταμείο, ενώ η πληρωμή γίνεται σχεδόν στιγμιαία. Οι πελάτες δε χρειάζεται καν να βγάλουν τα αντικείμενα από το καλάθι τους. Το γεγονός αυτό εξοικονομεί χρόνο για τους πελάτες και δημιουργεί σύμφωνα με την Carrefour μία απρόσκοπτη εμπειρία αγορών χωρίς ουρές στα ταμεία. Οι πελάτες είναι ελεύθεροι να εισέρχονται και να βγαίνουν από το κατάστημα χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από κάποια πύλη. Δε χρειάζεται να κατεβάσουν την εφαρμογή ή να εγγραφοούν εκ των προτέρων, ενώ μπορούν να δουν τη συνολική αξία των αγορών τους σε πραγματικό χρόνο.

O ρόλος του προσωπικού

Το προσωπικό θα απασχολείται αποκλειστικά με το να ανοίγει το κατάστημα και να επιβλέπει τη λειτουργία του. Στα καθήκοντά του είναι να το διατηρεί τακτοποιημένο, να διαχειρίζεται τις νέες υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου και να παρέχει στους πελάτες συμβουλές όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ωστόσο, ο ρόλος του θα είναι απολύτως επικουρικός και δε θα παρεμβαίνει με κανέναν τρόπο στην εμπειρία αγορών του πελάτη, ο οποίος θα είναι ελεύθερος να κινηθεί στο κατάστημα, να αφαιρέσει ένα προϊόν από το ράφι, να το βάλει ξανά στη θέση του και εφόσον επιθυμεί να το αγοράσει.

Όλη αυτή η εμπειρία πελάτη γίνεται εφικτή με δεκάδες κάμερες υψηλής ανάλυσης που βρίσκονται μέσα στο κατάστημα, σχεδόν 2000 αισθητήρες ενσωματωμένους στα συνδεδεμένα ράφια και έναν αλγόριθμο για την ερμηνεία όλων των δεδομένων. Οι πελάτες παρακολουθούνται ανώνυμα ως εικονικό avatar, το οποίο τους εκχωρείται αμέσως μόλις μπουν στο κατάστημα. Τα προϊόντα που παραλαμβάνουν οι καταναλωτές εντοπίζονται αυτόματα και στη συνέχεια προστίθενται στο εικονικό τους καλάθι. Μόλις ολοκληρώσουν τις αγορές τους, απλώς τις επιβεβαιώνουν και στη συνέχεια πληρώνουν ανέπαφα. Μπορούν να λάβουν την ηλεκτρονική απόδειξη αμέσως, απλά σαρώνοντας έναν κωδικό QR. Διατίθεται επίσης αυτόματο σημείο ολοκλήρωσης αγορών για όσους πελάτες επιθυμούν να πληρώσουν με μετρητά.

Τα υπόλοιπα μοντέλα καταστημάτων στην Ελλάδα

Στα νέα μοντέλα καταστημάτων της Carrefour στην Ελλάδα θα περιλαμβάνονται και τα ομώνυμα σημεία πώλησης «Carrefour». Η επιφάνειά τους θα ανέρχεται σε έως και 800 τ.μ., ενώ θα αποτελούν καταστήματα πόλης, τα οποία θα λειτουργούν με το μοντέλο του franchise.

Με βάση τον σχεδιασμό, δε θα υπάρχουν στο μοντέλο λειτουργίας της Carrefour στην Ελλάδα καταστήματα υπερμάρκετ με επιφάνεια άνω των 2.500 τετραγωνικών μέτρων όπως συνέβη κατά το παρελθόν, σημεία τα οποία στη συνέχεια περιήλθαν στο δίκτυο του Σκλαβενίτη μετά την εξαγορά του Μαρινόπουλου.

Carrefour express με χαρακτήρα καταστημάτων ευκολίας

Με το μοντέλο franchise θα λειτουργήσουν εκτός από τα «Carrefour» και τα καταστήματα Carrefour express. Θα πρόκειται για σούπερ μάρκετ με τον χαρακτήρα των convenience stores (καταστήματα ευκολίας), τα οποία θα βρίσκονται σε γειτονιές.

Στο δίκτυο καταστημάτων Carrefour θα υφίστανται και τα καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων, Carrefour Bio, τα οποία θα είναι εταιρικά και θα εντάσσονται στη Retail & More. Προβλέπεται επίσης να δημιουργηθούν και δύο εκπτωτικά καταστήματα τύπου hard discount. Αυτά θα λειτουργήσουν επίσης ως εταιρικά σημεία πώλησης, ενώ θα διαθέτουν πάγκο κοπής τυριών και αλλαντικών καθώς και τμήμα φρέσκων λαχανικών, κάτι που σε γενικές γραμμές δε συναντάται σε καταστήματα εκπτωτικών αλυσίδων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.