Το νέο κατάστημα Amazon χωρίς ταμεία φέρνει την εποχή του αυτόνομου shopping πιο κοντά

Το πρώτο κατάστημα της Whole Foods που είναι εξοπλισμένο με τις τεχνολογικές δυνατότητες του Amazon, όπως η αντικατάσταση του συμβατικού ταμείου, άνοιξε τις πόρτες του πριν από μερικές μέρες για το καταναλωτικό κοινό. Προκειται για ένα κατάστημα 1997 τετραγωνικών μέτρων, που αποτελεί ένα παράδειγμα της διαρκούς εξέλιξης των αυτόνομων αγορών. 

Το Amazon, η μητρική εταιρεία της αλυσίδας Whole Foods, πειραματίζεται από το 2016 και προσπαθεί με κάθε τρόπο να επεκτείνει και να εξελίξει τη δυνατότητα «Just Walk Out». Συγκεκριμένα, στο δυναμικό της υπάρχουν καταστήματα όπως είναι το Amazon Go και το Amazon Fresh, όπου χρησιμοποιούνται ήδη αυτές οι τεχνολογίες. Το νέο Whole Foods στην Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί κάμερες, αισθητήρες και λογισμικό παρόμοιο με τα self-driving αυτοκίνητα, με στόχο την παρακολούθηση ατόμων και προϊόντων σε όλο το κατάστημα, ώστε να διεκπεραιώνονται οι αγορές αποτελεσματικά.

Οι αγοραστές που θέλουν να παραλείψουν την παραδοσιακή διαδικασία ολοκλήρωσης αγοράς οποιασδήποτε μορφής, έχουν τη δυνατότητα να σκανάρουν έναν κωδικό QR από την εφαρμογή του Amazon ή της Whole Foods, την παλάμη τους ή μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα συνδεδεμένη με το Amazon κατά την είσοδό τους στο κατάστημα, προτού αρχίσουν τις αγορές τους.

Καθώς το κοινό εξοικειώνεται με τις ανέπαφες συναλλαγές, η εποχή του αυτόνομου shopping μοιάζει το επόμενο βήμα στην καθημερινότητα του καταναλωτή. Το Amazon προχωρά σε καινοτομίες που σκοπεύουν να αλλάξουν συνολικά την εμπειρία των αγορών, και μάλιστα στην κατηγορία των παντοπωλείων και σούπερ μάρκετ, δηλαδή σε είδη πρώτης ανάγκης, και ο κόσμος του λιανεμπορίου παρακολουθεί την υποδοχή από το κοινό.

Οι τεχνολογίες αυτόνομων καταστημάτων επιτρέπουν από τη μία στον καταναλωτή να κάνει όχι μόνο εύκολα, αλλά και πολύ γρήγορα τις αγορές του, και από την άλλη στους λιανέμπορους τη δυνατότητα να λειτουργούν έχοντας απόλυτο έλεγχο των αποθεμάτων τους και χωρίς την ανάγκη εκπαίδευσης και διατήρησης προσωπικού. Μάλιστα, υπάρχουν ήδη start-ups που αναπτύσσουν ανάλογες τεχνολογίες και τις πωλούν σε άλλα καταστήματα, κάτι που υποδεικνύει ότι οι retailers είναι σε γενικές γραμμές πρόθυμοι να υποδεχτούν αυτές τις νέες δυνατότητες.

Διαβάστε επίσης: Το Amazon επεκτείνει τους καινοτόμους τρόπους για checkout χωρίς χρήματα στα super market

Η επαναστατική τεχνολογία «Just Walk Out» του Amazon στην αρχή βρίσκονταν διαθέσιμη μόνο σε μικρά παντοπωλεία της εταιρείας, όπως είναι το Amazon Go και το Amazon Go Grocery, κάτι το οποίο άλλαξε. Πλέον και το Amazon πουλά αυτήν την τεχνολογία σε άλλα παντοπωλεία, καθώς τα καταστήματα αναζητούν τρόπους να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου του εργατικού δυναμικού.

Καθώς, όπως εκτιμούν άνθρωποι του χώρου, τα καταστήματα που διαθέτουν αυτές τις τεχνολογίες αρχίζουν να πληθαίνουν, και ενώ, παράλληλα, αυξάνεται και ο ανταγωνισμός στις πλατφόρμες delivery που, μέσω των dark stores, προσφέρουν παραδόσεις ειδών παντοπωλείου σε 10-15 λεπτά, το τοπίο – και κυρίως, η ταχύτητα – στον τρόπο που γίνονται οι καθημερινές αγορές φαίνεται ότι μεταβάλλεται σημαντικά, αλλάζοντας και τις συνήθειες του κοινού.