22 Νοέ 2024
READING

Τα τέσσερα σημεία που αναζητούν διέξοδο τα ελληνικά σούπερ μάρκετ

5 MIN READ

Τα τέσσερα σημεία που αναζητούν διέξοδο τα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Τα τέσσερα σημεία που αναζητούν διέξοδο τα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Αντιμέτωπες με τέσσερις καίριες προκλήσεις βρίσκονται αυτή την περίοδο που διανύουμε όλες οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, άλλες σε μικρότερο και άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό.

To ενεργειακό κόστος

Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, κυρίαρχο σημείο προβληματισμού αποτελεί αυτήν τη στιγμή ο τετραπλασιασμός του ενεργειακού κόστους, κάτι που ήδη είχε ξεκινήσει να παρουσιάζεται ως ζήτημα στις γραμμές λειτουργικών τους δαπανών από τον Ιούλιο του 2021, ωστόσο αυτή τη στιγμή έρχεται να παρουσιάσει περαιτέρω σημάδια επιδείνωσης, δεδομένης της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης και των επιπτώσεων που αυτή έχει στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς. Η Ρωσία αποτελεί τον βασικότερο προμηθευτή της Ευρώπης, καθώς καλύπτει περίπου το 40% των εισαγωγών σε φυσικό αέριο, εκ των οποίων το 30% διέρχεται από την Ουκρανία. Στελέχη αλυσίδων σούπερ μάρκετ κάνουν λόγο αυτή τη στιγμή για τετραπλασιασμό του κόστους ενέργειας με το οποίο επιβαρύνονταν, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Και όπως όλα δείχνουν τα πράγματα δεν σταματούν εκεί.

Ως εν μέρει αντίδοτο, αλυσίδες όπως ο Γαλαξίας έχουν επενδύσει για παράδειγμα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 11 από τα καταστήματά τους, συμψηφίζοντας την ιδιοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τον τελικό λογαριασμό της ΔΕΗ. Και άλλες αλυσίδες όμως όπως ο όμιλος Metro (Μy market – Μetro Cash & Carry) έχουν προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε εκσυγχρονισμό του στόλου των οχημάτων τους αλλά και σε εκσυγχρονισμό των ψυκτικών μέσω ή άλλων παραγόντων κατανάλωσης ενέργειας στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις που διατηρούν, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τον περιορισμό του κόστους ενέργειας. Ταυτόχρονα, η Μασούτης φέρεται να εξετάζει και αυτή με τη σειρά της τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προχωρώντας σε ένα ευρύ φάσμα κινήσεων για να μπορεί να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ενεργειακά αυτόνομη, με χρήματα που θα μπορούσαν να προέλθουν μέσα από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε ακόμα: Τα σούπερ μάρκετ άνω των 2.500 τμ. καθορίζουν τις πωλήσεις στην ελληνική αγορά

Σε κάθε περίπτωση πάντως όλα δείχνουν ότι τόσο στους ισολογισμούς του 2021 που συντάσσονται αυτή την περίοδο, όσο και στους ισολογισμούς του 2022, η έλευση των οποίων αργεί ακόμα, το ενεργειακό κόστος θα αποτυπώνεται στις κάτω γραμμές που φιλοξενούν τους δείκτες κερδοφορίας ή ζημιών των εκάστοτε επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ.

Η αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης ακρίβειας

Ένας ακόμα παράγοντας που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα σούπερ μάρκετ αυτή τη στιγμή σχετίζεται με την ακρίβεια και τις διαρκείς ανατιμήσεις που λαμβάνουν τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά, είτε πρόκειται για τρόφιμα, είτε για απορρυπαντικά, είτε για είδη προσωπικής περιποίησης και υγιεινής. Τα τελευταία στοιχεία που προκύπτουν από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιανουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2021 δείχνουν αύξηση 6,2% έναντι μείωσης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020. Να σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο του 2021 στον Ιανουάριο του 2022 τα προϊόντα διατροφής και τα αλκοολούχα ποτά κατέγραψαν αύξηση τιμών κατά 5,2%. Την ίδια στιγμή μάλιστα που το ενεργειακό κόστος δεν επιβαρύνει μόνο τα σούπερ μάρκετ αλλά και τους οικιακούς καταναλωτές, με τον ηλεκτρισμό να είναι αυξημένος από Ιανουάριο σε Ιανουάριο κατά 56,7% και το φυσικό αέριο κατά 154,8% (ΕΛΣΤΑΤ), αρκετοί είναι οι καταναλωτές που προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις μειώνουν τις καταναλωτικές δαπάνες σε αγαθά που δεν αποτελούν πρώτη προτεραιότητα από τα σούπερ μάρκετ, αλλά και από το λιανεμπόριο συνολικά.

Το στοίχημα διατήρησης των πωλήσεων

Από τους τομείς που επίσης συνεξετάζουν οι αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου, είναι το πώς θα καταφέρουν να διατηρήσουν τις πωλήσεις τους όσο το δυνατόν περισσότερο ανεπηρέαστες. Οι πωλήσεις σε αξία για τον Ιανουάριο του 2022 ήταν μειωμένες για τα ελληνικά σούπερ μάρκετ κατά 3,4% σύμφωνα με την αποτύπωση της Nielsen IQ. Βέβαια, εάν κανείς εξετάσει προσεκτικότερα τις παραμέτρους του περσινού Ιανουαρίου θα δει ότι η αγορά τελούσε υπό καθεστώς lockdown, γεγονός που οδήγησε πολλούς καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ, αυξάνοντας τις πωλήσεις τους. Ωστόσο και οι πωλήσεις του Φεβρουαρίου ήταν σύμφωνα με πληροφορίες πτωτικές για το σύνολο της αγοράς κατά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό.

Αυτό πάντως που προκύπτει επί της ουσίας είναι ότι οι πωλήσεις φέτος για τις αλυσίδες θα παραμείνουν κατά πάσα πιθανότητα σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα των ετών 2020 και 2021, όπου το αποτύπωμα της πανδημίας ήταν εντονότερο και στην αγορά, ενώ το σύνολο των καταστημάτων παρέμεινε κατά περιόδους κλειστό λόγω lockdown, γεγονός που έδωσε ώθηση στα σούπερ μάρκετ που παρέμειναν ανοιχτά καθ’ όλο το χρονικό διάστημα αυτό.

Ορατό το ενδεχόμενο ελλείψεων

Τέλος, ένα σημείο για το οποίο τηρούν στάση αναμονής όλες οι αλυσίδες αυτή τη στιγμή, είναι οι πιθανές ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν σε αγαθά πρώτης ανάγκης όπως είναι το αλεύρι, δεδομένου ότι η Ρωσία και η Ουκρανία τροφοδοτούν την Ελλάδα με περίπου το 30% των ποσοτήτων σιταριού που αγοράζει σε ετήσια βάση η χώρα μας για να καλύψει τις ανάγκες της.

Προς το παρόν η αλευροβιομηχανία διατηρεί αποθέματα για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες, ωστόσο δεν αποκλείεται εφόσον η κατάσταση παραμείνει απαράλλακτη να παρουσιαστούν ελλείψεις που θα σχετίζονται αφενός με το υψηλό κόστος στην πρώτη ύλη, αφετέρου με τις δυσχέρειες που παρουσιάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις μεταφορές των προϊόντων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.