H μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο σχεδιάζει να ξανανοίξει και να θέσει σε λειτουργία τις εγκαταστάσεις της στην Ουκρανία. Τα εργοστάσια είχαν κλείσει στις 24 Φεβρουαρίου, με τη ρωσική εισβολή στη χώρα. Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος της Nestlé είπε ότι είναι δυνατόν να επαναλειτουργήσουν εν μέρει τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού.
«Προσπαθούμε να ξανανοίξουμε κομμάτια της εφοδιαστικής αλυσίδας και να διανείμουμε στους λιανεμπόρους, όπου αυτό είναι εφικτό», σημειώθηκε.
Την ίδια ώρα, οι αναφορές από την Ουκρανία κάνουν λόγο για έλλειψη τροφίμων σε κάποιες ουκρανικές πόλεις, ενώ και τα λιμάνια της χώρας παραμένουν κλειστά. Τα σούπερ μάρκετ στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις αρχίζουν να αδειάζουν και παρατηρούνται ελλειψεις σε φρούτα και λαχανικά. Με την επανέναρξη των επιχειρήσεων, η Nestlé θα ενισχύσει τις προμήθειες κάποιων βασικών τροφίμων και ποτών.
Διαβάστε ακόμα: Πώς επηρεάζονται οι χορηγίες του ποδοσφαίρου από την επίθεση στην Ουκρανία
Τα περισσότερα από τα προϊόντα Nestlé που πωλούνται στην Ουκρανία παράγονται εκεί, με τοπικές πρώτες ύλες, με εξαίρεση κάποια τρόφιμα που απαιτούν εισαγόμενες, όπως ο καφές και το κακάο. Αλλά προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αγαθά αυτά δε φτάνουν πλέον στην Ουκρανία. Η εταιρεία λειτουργεί τρία εργοστάσια στην χώρα, και απασχολεί περίπου 5.500 υπαλλήλους.
Εν τω μεταξύ, λιανέμποροι από όλη την Ευρώπη παίρνουν πρωτοβουλίες για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.
Η EuroCommerce, ο ευρωπαϊκός οργανισμός που εκπροσωπεί τους κλάδους του λιανεμπορίου και της χονδρικής στην Ευρώπη, είπε ότι οι επιχειρήσεις του έχουν δεσμευτεί να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την Ουκρανία, ενώ παράλληλα αρκετοί λιανεμποροι ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικά προϊόντα.
Μεγάλες εταιρείες και όμιλοι οργανώνουν αποστολές τροφίμων και βοήθειας για την Ουκρανία και τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα. Η Kaufland στη Ρουμανία και τη Μολδαβία συγκεντρώνει συσκευασμένα τρόφιμα και είδη υγιεινής· η Rohlik Group ανακοίνωσε μια σειρά απο πρωτοβουλίες στα καταστήματά της στην Τσεχία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία· η Ahold Delhaize, η ολλανδική μητρική της AB Βασιλόπουλος, έκανε δωρεά ενός εκατομμυρίου στον Ερυθρό Σταυρό· η ισπανική Caprabo βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν δωρέες στη UNICEF, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν αγορές· η SPAR International, που διαθέτει δίκτυο 65 καταστημάτων στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι πρωταρχικός της στόχος είναι η στήριξη αυτών των καταστημάτων, που λειτουργούν σε συνθήκες πολέμου· η ιρλανδική Musgrave Group ξεκινά καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων· η πολωνική εταιρεία χονδρικής Eurocash Group δώρισε πάνω από 3000 δέματα φαγητού, περίπου 30 τόνους, για τους πρόσφυγες· μια άλλη πολωνική εταιρεία, η Biedronka, μείωσε τις τιμές της στο ψωμί και τα ειδη πρώτης ανάγκης από 50% μέχρι 60%, στα καταστήματά της που βρίσκονται κοντά στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα· ο μη κυβερνητικός οργανισμος European Food Banks Federation κινητοποιείται και προσφέρει βοήθεια στο Food Bank του Κιέβου και στις «τράπεζες φαγητού» στις γειτονικές χώρες Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί η εξέλιξη της αγροτεχνολογίας ανακόπτεται από την επίθεση στην Ουκρανία
Και άλλες επιχειρήσεις και όμιλοι από όλη την Ευρώπη προχωρούν σε ανάλογες κινήσεις, προκειμένου να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ανθρώπων της Ουκρανίας.
Στη χώρα διαθέτουν επίσης εγκαταστάσεις, τις οποίες έχουν κλείσει, η Coca-Cola και η Carlsberg. Πάντως, υπάρχουν αναφορές ότι κάποια ουκρανικά σούπερ μάρκετ αποσύρουν από τα ράφια τους αναψυκτικά της Τhe Coca-Cola Company, επειδή συνεχίζει να διαθέτει τα προϊόντα της στη Ρωσία.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.