15 Ιαν 2025
READING

Νέες εταιρείες κάνουν τα έντομα μια αποδεκτή βιώσιμη εναλλακτική πρωτεϊνών

6 MIN READ

Νέες εταιρείες κάνουν τα έντομα μια αποδεκτή βιώσιμη εναλλακτική πρωτεϊνών

Νέες εταιρείες κάνουν τα έντομα μια αποδεκτή βιώσιμη εναλλακτική πρωτεϊνών

Ο πληθυσμός του πλανήτη μας αυξάνεται ραγδαία και, μαζί με αυτόν, αυξάνεται και η ζήτηση για κρέας. Ωστόσο, ταυτόχρονα οι πόροι για την κάλυψη της ζήτησης συρρικνώνονται. Οι ανησυχίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη λειψυδρία παρέχουν ένα εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη της βιομηχανίας πρωτεΐνης από έντομα. Παλαιότερα, η ιδέα κατανάλωσης εντόμων σε οποιαδήποτε μορφή προκαλούσε σε πολλούς απέχθεια. Ωστόσο, πλέον υπάρχει μια αυξημένη αποδοχή και κανονικοποίηση της ιδέας.

Μπορεί στη Δύση τα έντομα να μην είναι μια mainstream επιλογή, ωστόσο, σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου οι άνθρωποι τα τρώνε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Περίπου 2.000 είδη εντόμων καταναλώνονται παγκοσμίως σε χώρες της Ασίας, της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής. Από την άλλη, στην Ευρώπη, μόνο το 10% των ανθρώπων θα ήταν πρόθυμοι να αντικαταστήσουν το κρέας με έντομα, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών.

Η Aspire Food Group, μια εταιρεία παραγωγής πρωτεϊνών γρύλου που ιδρύθηκε το 2013, επικεντρώνεται στη σκόνη πρωτεΐνης γρύλου και φέρεται να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της στο χώρο των συστατικών. Περίπου το 80% του αποθέματος της εταιρείας σε πρωτεΐνη γρύλου κατευθύνεται προς τις τροφές για κατοικίδια ζώα, αλλά έχει σχεδιαστεί για να είναι βρώσιμη και για τους ανθρώπους. Πλέον υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση της ως συστατικού τροφίμων. Η Aspire έχει συγκεντρώσει 21,6 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση μέχρι σήμερα και τα έντομα έχουν τραβήξει και την προσοχή των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την Grand View Research, η παγκόσμια αγορά πρωτεϊνών εντόμων είχε αξία 250 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020 και αναμένεται να αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 27,4% από το 2021 έως το 2028. Για τους καταναλωτές που αναζητούν νέες πρωτεΐνες για να δοκιμάσουν, τα προϊόντα εντόμων δεν θα είναι πια μια ακραία καινοτόμα επιλογή. Αντιθέτως, μπορεί να γίνει αποδεκτή, να απενοχοποιηθεί πλήρως και, εν τέλει, να γίνει μια λογική και πιο διαδεδομένη εναλλακτική.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη χρήση εντόμων σε πολλά προϊόνα, από σνακ μέχρι σκόνη πρωτεΐνης. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Aspire και του North American Coalition for Insect Agriculture (NACIA), ενός εμπορικού ομίλου του κλάδου, περίπου το 50% των δυτικών καταναλωτών είναι ήδη ή μπορεί να είναι πρόθυμοι να προσθέσουν έντομα στη διατροφή τους. Σε μια μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα σε περισσότερους από χίλιους συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, περίπου το 1/3 δήλωσε ότι θα ήταν ανοιχτό σε τρόφιμα που περιέχουν γρύλους, αρκεί να έχουν καλή γεύση και να είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Στο μεταξύ, ενώ υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες CPG όπως η PepsiCo, για τις δυνατότητες των εντόμων ως τρόφιμα, ο χώρος δε διαθέτει επί του παρόντος την υποδομή για να υποστηρίξει τη μαζική ανάπτυξη συσκευασμένων προϊόντων. Πάντως, το 60% των εμπορικών σημάτων σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους το 2022, βάσει έρευνας αγοράς.

Τα προϊόντα εντόμων ως μια βιώσιμη επιλογή

Είναι γεγονός ότι οι ανησυχίες για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα καθοδηγούν τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών σε μεγάλο βαθμό. Αυτό προκύπτει και από έκθεση της Acosta με τίτλο “Sustainability Impact on Purchase Behavior” που δείχνει ότι το 59% των αγοραστών θέτουν ως προτεραιότητα έναν πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο ζωής. Καθώς η βιωσιμότητα λαμβάνεται όλο και περισσότερο υπ΄όψιν από τους καταναλωτές σε σχέση με τις αγοραστικές αποφάσεις τους, η πρωτεΐνη εντόμων έχει μια ευκαιρία να γίνει πιο αποδεκτή.

Σύμφωνα με την μάρκα συστατικών γρύλων Exo, οι γρύλοι ως πηγή πρωτεΐνης είναι έως και 20 φορές πιο αποδοτικοί στην καλλιέργεια από τα βοοειδή, καθώς απαιτούν πολύ λιγότερη γη και ζωοτροφές. Επιπλέον, σύμφωνα με την εταιρεία, χρειάζονται λιγότερα τετραγωνικά μέτρα γης για την παραγωγή γρύλων, σε σύγκριση με τα τετραγωνικά μέτρα που απαιτούνται για την παραγωγή της αντίστοιχης ποσότητας κρέατος.

Οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα γνωρίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ζωικής πρωτεΐνης και κυρίως του βοείου κρέατος στο κλίμα και είναι πιο ανοιχτοί στο να δοκιμάσουν κάτι που προηγουμένως έβλεπαν με αποστροφή.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι εταιρείες λιανικού εμπορίου πρέπει να επενδύσουν στη βιωσιμότητα

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα έντομα σε προϊόντα γενικής χρήσης είναι οι γρύλοι και οι αλευρώδεις. Και τα δύο έχουν μια ήπια γεύση που μπορεί να καλυφθεί όταν προστίθενται ισχυρότερες γεύσεις. Άλλα έντομα προσφέρουν επίσης δυνατότητες για τις μάρκες που επιθυμούν να διαφοροποιηθούν στο χώρο. Τα μαύρα μυρμήγκια είναι το πιο κατάλληλο έντομο για να συνδυαστεί με γεύσεις λεμονιού ή λάιμ λόγω της γεύσης τους που θυμίζει εσπεριδοειδές. Ένα ανερχόμενο έντομο που δε χρησιμοποιείται επί του παρόντος στα ανθρώπινα τρόφιμα, είναι οι προνύμφες της μαύρης μύγας. Αυτά τα έντομα θεωρούνται μοναδικά, επειδή αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, τρώγοντας το διπλάσιο του βάρους τους κάθε μέρα. Η ευκολία παραγωγής τους θα καταστήσει απλή τη χρήση τους σε ανθρώπινα σνακ.

Τα διατροφικά οφέλη των εντόμων

Τα έντομα διαθέτουν διατροφικά οφέλη. Οι γρύλοι περιέχουν υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου και καλίου, με 12 έως 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα 100 γραμμαρίων αλεύρου γρύλου. Οι αλευρώδεις έχουν βρεθεί να έχουν πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά με την πρωτεΐνη του γάλακτος, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, στους οποίους δόθηκαν δείγματα από τη γαλλική εταιρεία πρωτεϊνών εντόμων Ynsect.

Τα έντομα, γενικότερα, είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων και θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υποσιτισμού αλλά και της παχυσαρκίας. Εκτός από πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, τα έντομα παρέχουν ικανοποιητικές ποσότητες ενέργειας. Επίσης, είναι καλή πηγή μετάλλων όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, αλλά και βιταμινών όπως η βιοτίνη και το φυλλικό οξύ. Ο σκελετός τους αποτελείται από μια ουσία, η οποία λειτουργεί όπως οι φυτικές ίνες. Περιέχουν βέβαια και ίχνη από κάποια μη θρεπτικά συστατικά, τα οποία όμως δεν είναι τοξικά για τον άνθρωπο.

Χρησιμοποιώντας το έντομο, αλλά και φλούδες από φρούτα και λαχανικά, φτιάχνονται τρόφιμα με 52% πρωτεΐνη και 15 mg σίδηρο, δηλαδή ένα τρόφιμο με θρεπτική αξία υψηλότερη από τις παραδοσιακές πηγές πρωτεϊνών, όπως το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο και το αυγό.

Εκτός από τα βιώσιμα και διατροφικά στοιχεία των εντόμων, έχουν επίσης τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες ιατρικές διαταραχές. Για παράδειγμα, έρευνά έδειξε ότι ο εξωσκελετός ενός μεγάλου γρύλου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πλέγμα για την αναγέννηση των νεύρων σε ασθενείς με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού.

Φυσικά, τα επιστημονικά στοιχεία θα πρέπει να αποτελούν τη βάση για την εμπορική διάθεση των προϊόντων εντόμων. Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εφαρμόζουν τα υφιστάμενα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων και, εάν είναι απαραίτητο, να εκδίδουν πρόσθετες απαιτήσεις για να διασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα που παράγονται από έντομα είναι ασφαλή.

Το ζήτημα της κανονιστικής έγκρισης για τα έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση στις ΗΠΑ παραμένει. Επί του παρόντος, στις ΗΠΑ τα έντομα δεν έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως ανθρώπινα τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων, αλλά έχουν θεωρηθεί βρώσιμα σε ορισμένα πλαίσια. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γρύλοι, τα αλευρώδη και οι ακρίδες εγκρίθηκαν για ταξινόμηση ως τρόφιμα για τον άνθρωπο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.