Τα καταστήματα λιανικής πώλησης αναδιαμορφώνονται με γνώμονα τους εργαζόμενους

Οι θέσεις εργασίας στο λιανικό εμπόριο είναι από τις πιο διαδεδομένες στην οικονομία των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα λιανικής εκτίθονταν καθημερινά στον κίνδυνο του να κολλήσουν από πελάτες που ενδεχομένως να ήταν θετικοί στον ιό. Τώρα που τα καταστήματα λιανικής λειτουργούν και πάλι κανονικά και επαναπροσδιορίζονται σε μια μετα-πανδημική πραγματικότητα, η οργάνωσή τους έχει την τάση να λαμβάνει υπόψη περισσότερο τον εργαζόμενο.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Οι ανάγκες των εργαζομένων όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την πανδημία

Η πανδημία έχει βάλει τις εταιρείες να αναστοχαστούν σχετικά με το τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα φυσικά καταστήματα και να κάνουν πολλές αναδιαμορφώσεις στα καταστήματά τους. Την τελευταία δεκαετία, οι εταιρείες με φυσικά καταστήματα αντιμετώπισαν έντονο ανταγωνισμό από το διαδικτυακό λιανεμπόριο. Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν, επεδίωξαν να δημιουργήσουν εμπειρίες που θα προσελκύσουν τους καταναλωτές στα καταστήματά παρά την πρόσβαση που έχουν σε οποιοδήποτε εμπόρευμα online.

Μια από τις αναδυόμενες προτεραιότητες στη διαμόρφωση του χώρου του καταστήματος είναι να υπάρχει σαφής πλοήγηση στο χώρο ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται άνετα να κινούνται. Τα καταστήματα δίνουν προτεραιότητα στη σαφήνεια της εμπειρίας, με απλή σήμανση και εύκολη διαδρομή, καθώς και πιο διαισθητικές διατάξεις, ώστε οι πελάτες να μην μπερδεύονται όταν βρίσκονται μέσα στο κατάστημα.

Αυτή η διαρρύθμιση δεν έχει να κάνει μόνο με την ευκολία χρήσης, αλλά και με την ασφάλεια, καθώς όσο λιγότερο χρόνο χρειάζεται ένας πελάτης για να εξερευνήσει ένα κατάστημα, τόσο λιγότερη έκθεση θα υπάρχει σε έναν ιό που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό έχει μεγάλη σημασία τόσο για τους πελάτες όσο και για τους υπαλλήλους του καταστήματος, παράγοντας που φαίνεται να έχει όλο και περισσότερη σημασία για κάθε μάρκα.

Τα πραγματικά κίνητρα για την ασφάλεια των εργαζομένων

Αν και εκ πρώτης όψεως τα κίνητρα φαίνονται ευγενή, αυτή μπορεί να μην είναι μια εντελώς αλτρουιστική προσπάθεια. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας στο λιανικό εμπόριο είναι χαμηλόμισθες και οι υπάλληλοι έχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από το Covid-19. Έτσι, αυτές οι θέσεις δεν αποτελούν τις πιο ελκυστικές ευκαιρίες στην τρέχουσα αγορά εργασίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι κενές θέσεις εργασίας στο λιανικό εμπόριο στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι καλύτερες αμοιβές σίγουρα μπορούν να προσελκύσουν εργαζόμενους, αλλά έχει φανεί ότι δεν επαρκούν από μόνες τους. Έτσι, οι εταιρείες ενδεχομένως συνειδητοποιούν ότι αν επιθυμούν να βρουν ανθρώπους να εργαστούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά, θα πρέπει προφανώς να μεριμνήσουν για ένα ασφαλές και ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι εργαζόμενοι δεν ενδιαφέρονται πια για «cool» παροχές στον χώρο εργασίας

Αυτό οδηγεί επίσης σε σχέδια καταστημάτων που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα τμήματα που χρησιμοποιούν μόνο οι εργαζόμενοι. Ορισμένες εταιρείες ενσωματώνουν στον τρόπο σχεδιασμού των καταστημάτων τους ανησυχίες σχετικά με την άνεση των εργαζομένων. Για παράδειγμα, η Microsoft στο Λονδίνο ζήτησε η εγκατάσταση του καταστήματος της να διαθέτει μια ειδικά σχεδιασμένη αίθουσα διαλείμματος όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να χαλαρώσουν ή ακόμη και να παίξουν κάποια από τα βιντεοπαιχνίδια που πωλεί το κατάστημα. Όλο και περισσότεροι λιανοπωλητές αρχίζουν να ενσωματώνουν στον σχεδιαμό αυτές τις ανησυχίες.

Πέρα από την προτεραιότητα στην άνεση και ξεκούραση των υπαλλήλων, οι εταιρείες φαίνεται ότι έχουν αλλάξει φιλοσοφία και σε άλλους τομείς. Πλέον, αντί οι υπάλληλοι να θεωρούνται προσωρινοί και το προσωπικό να ανανεώνεται διαρκώς, οι εταιρείες επενδύουν σε αυτούς, εκπαιδεύοντάς τους.