21 Ιαν 2025
READING

Mηνύσεις από το Amazon σε εταιρείες που πληρώνουν για ψεύτικες αξιολογήσεις προϊόντων

3 MIN READ

Mηνύσεις από το Amazon σε εταιρείες που πληρώνουν για ψεύτικες αξιολογήσεις προϊόντων

Mηνύσεις από το Amazon σε εταιρείες που πληρώνουν για ψεύτικες αξιολογήσεις προϊόντων

Το Amazon κατέθεσε αγωγές υποστηρίζοντας ότι η AppSally και η Rebatest συνέδεσαν τρίτους πωλητές με καταναλωτές που θα άφηναν θετική κριτική για το προϊόν τους, με αντάλλαγμα δωρεάν προϊόντα ή πληρωμές. Η εταιρεία αναφέρει ότι διερεύνησε τους διαμεσολαβητές και διαπίστωσε ότι και οι δύο ήταν υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση περισσότερων από 900.000 μελών που ήταν πρόθυμα να συντάξουν ψεύτικες κριτικές.

Οι πωλητές τρίτων φέρονται να πλήρωσαν τις εταιρείες AppSally και Rebatest για κριτικές προϊόντων, με την ελπίδα ότι αυτό θα ενίσχυε την κατάταξη των προϊόντων τους στα αποτελέσματα αναζήτησης του Amazon και σε άλλες πλατφόρμες όπως το eBay, η Walmart και το Etsy. Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου δήλωσε, μάλιστα, ότι η AppSally πωλεί ψευδείς κριτικές για μόλις 20 δολάρια. Συγκεκριμένα, η AppSally στέλνει στα άτομα που προτίθενται να κάνουν ψεύτικες κριτικές άδεια κουτιά και δίνει οδηγίες να παρέχουν στην εταιρεία φωτογραφίες για να τις ανεβάσουν μαζί με τις κριτικές ώστε να φαίνονται ακόμα πιο αυθεντικές. Η Rebatest, σύμφωνα με το Amazon, πληρώνει τους ανθρώπους για τη συγγραφή κριτικών 5 αστέρων. Το Amazon ζητά απροσδιόριστη αποζημίωση και στις δύο μηνύσεις, καθώς και ασφαλιστικά μέτρα κατά των εταιρειών για να τους απαγορευτεί η πώληση ή η διευκόλυνση της πώλησης κριτικών της Amazon.

Η υπόθεση αποτελεί την τελευταία προσθήκη στις προσπάθειες του Amazon να σταματήσει τις ψεύτικες κριτικές σε μια εκτεταμένη όπως φαίνεται αγορά. Η αγορά αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το ήμισυ των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου και έχει βοηθήσει την εταιρεία να φέρει έσοδα ρεκόρ. Αλλά οι ψεύτικες κριτικές έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα περίπλοκο ζήτημα για την Amazon, καθώς η αγορά έχει αναπτυχθεί και περιλαμβάνει εκατομμύρια εμπόρους τρίτων. Το 2015, η εταιρεία μήνυσε έναν άνδρα από την Καλιφόρνια επειδή φέρεται να διαχειριζόταν πολλούς ψεύτικους ιστότοπους κριτικών. Την επόμενη χρονιά, η εταιρεία μήνυσε άλλους τρεις εμπόρους στην πλατφόρμα της επειδή χρησιμοποιούσαν ψεύτικους λογαριασμούς για να μοιράζονται θετικές κριτικές για τα δικά τους προϊόντα.

Διαβάστε επίσης: 75.000 πωλητές του Amazon εμπλέκονται σε οργανωμένο δίκτυο ψεύτικων κριτικών

Το Amazon τονίζει ότι οι μεσίτες ψεύτικων κριτικών προσπαθούν να επωφεληθούν εξαπατώντας ανυποψίαστους καταναλωτές και δημιουργώντας ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που βλάπτει τους υπόλοιπους εμπόρους. Οι αξιόπιστες κριτικές είναι εξαιρετικά πολύτιμες για τους πελάτες και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιδιώκει να θέσει αυτούς τους απατεώνες προ των ευθυνών τους. Ακόμα, δήλωσε ότι το 2020 απέτρεψε περισσότερες από 200 εκατομμύρια πιθανές ψεύτικες κριτικές πριν εμφανιστούν στους online αγοραστές.

Διαβάστε επίσης: Το οικοσύστημα των αξιολογήσεων του Amazon και οι αλλαγές που έχει υποστεί

Δεν είναι μόνο οι ψεύτικες κριτικές που πολεμά το Amazon στα δικαστήρια. Η εταιρεία έχει επίσης συνεργαστεί με μάρκες όπως οι Salvatore Ferragamo, HanesBrands, Valentino και KF Beauty για να μηνύσει πωλητές πλαστών προϊόντων στην πλατφόρμα της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.