27 Απρ 2024
READING

Ποιος βοηθά brands όπως τη Nestlé και τη Heinz να αποφασίσουν τι προϊόντα να λανσάρουν;

4 MIN READ

Ποιος βοηθά brands όπως τη Nestlé και τη Heinz να αποφασίσουν τι προϊόντα να λανσάρουν;

Ποιος βοηθά brands όπως τη Nestlé και τη Heinz να αποφασίσουν τι προϊόντα να λανσάρουν;

Δεν είναι και τόσο απλό για μια εταιρεία τροφίμων να σχεδιάσει το επόμενο προϊόν της και να έχει τη βεβαιότητα ότι θα είναι επιτυχημένο και θα κερδίσει τους καταναλωτές. Μάλιστα, το 90% από τα 30.000 νέα προϊόντα που λανσάρονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν τελικά στην αγορά.

Αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία παραθέτουν στο Techchrunch οι ιδρυτές μιας startup που βοηθά μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες συσκευασμένων τροφίμων και ποτών στον κόσμο να σχεδιάσουν τα νέα τους προϊόντα, τροφοδοτώντας τους με τα απαραίτητα δεδομένα και παρέχοντάς τους την τεχνογνωσία τους.

Η εταιρεία Tastewise αναπτύσσει τεχνολογίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και την ανάλυση δεδομένων, ώστε να βοηθήσει τις εταιρείες να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την ανάπτυξη των προϊόντων τους, αλλά και για την προώθηση και τις πωλήσεις τους. Χάρη σε αυτήν, οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα βιώσιμα, υγιεινά και συγχρόνως νόστιμα προϊόντα που αναζητούν οι καταναλωτές, χωρίς να εξαρτώνται από τις παρωχημένες μεθόδους των ερευνών και των δοκιμών με τη χρήση ομάδων στόχευσης.

Διαβάστε ακόμα: Η τεχνολογία φέρνει την επανάσταση στα τρόφιμα

Το ότι η Tastewise τα καταφέρνει, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες εφαρμογών που έχει η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, φαίνεται όχι μόνο από τις χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίζει, αλλά και, ίσως κυρίως, από το πελατολόγιό της: PepsiCo, Kraft Heinz, Campbell’s, Nestlé, έχουν συνεργαστεί μαζί της τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ παράλληλα η εταιρεία παρακολουθεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο εστιατόρια σε ολόκληρο τον κόσμο, φέρνοντας σε επαφή τις εταιρείες τροφίμων με εκείνους που πιστεύει ότι θα τις προτιμήσουν και ότι θα ήθελαν να δοκιμάσουν τις γεύσεις τους.

Η έμπνευση για τους δύο συνιδρυτές ήρθε όταν η μητέρα του ενός, πρώην μηχανικού λογισμικού στο Google, ρωτούσε για τις προτιμήσεις και τις ανάγκες τους, για να ετοιμάσει το εβδομαδιαίο οικογενειακό τραπέζι. Οι δυο τους συνειδητοποίησαν τότε ότι, πλέον, οι προτιμήσεις και τα γούστα στο φαγητό αλλάζουν πολύ γρήγορα, τουλάχιστον πολύ γρηγορότερα σε σχέση με παλαιότερα, καθώς τώρα, χάρη στο διαδίκτυο, δημιουργούνται γρήγορα trends σε δίαιτες, είδη εξειδικευμένης διατροφής, οι καταναλωτές κάνουν έρευνα και είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν νέες γεύσεις, να μαγειρέψουν, να αναζητήσουν ιδιαίτερα τρόφιμα, εμπλουτισμένα ή με συγκεκριμένα γνωρίσματα που αφορούν τα συστατικά τους και τη βιωσιμότητα στη διαδικασία παραγωγής τους.

Διαβάστε ακόμα: Οι τάσεις στα τρόφιμα μετά την πανδημία

Συνεπώς, εξηγούν, δεν είναι πια δυνατό να περιμένουν οι εταιρείες οι παλιές μέθοδοι να είναι αποτελεσματικές για όλους και σε κάθε περίπτωση ή είδος τροφίμου. Κι όμως, πολλές σύγχρονες εταιρείες βασίζονται ακόμα σε αυτά τα δεδομένα, των οποίων η αποτελεσματικότητα και η αξία έχουν προ πολλού ξεπεραστεί. Και βέβαια, εσφαλμένα δεδομένα οδηγούν σε πενιχρά αποτελέσματα.

Έτσι, οι δύο δημιουργοί έχτισαν μια πλατφόρμα αφερωμένη στα δεδομένα που χρειάζεται η τεράστια βιομηχανία τροφίμων και ποτών, για να τη βοηθήσει να δημιουργήσει νέες γεύσεις, πιο υγιεινά τρόφιμα, να προτείνει καινοτομίες που αφορούν την plant-based διατροφή, που αποτελεί ισχυρή τάση, αλλά και να βοηθήσει τα brands με το λανσάρισμα και με τις ίδιες τις πωλήσεις των νέων προϊόντων τους.

Αυτήν τη στιγμή η Tastewise δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και του Ηνωμένο Βασίλειο, και είναι έτοιμη, έχοντας τριπλασιάσει τα έσοδά της μέσα σε ένα χρόνο, να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στην Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ινδία, τον Καναδά και τη Γαλλία. Ουσιαστικά φαίνεται ότι οι δύο επιχειρηματίες αναγνώρισαν μια σημαντική έλλειψη στην ανταγωνιστική αγορά των τροφίμων, γνωρίζοντας παράλληλα τι μπορούν να προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες στα τρόφιμα – έναν κλάδο όπου, εξάλλου, υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη και καινοτομία αυτήν τη στιγμή. Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν καν φτάσει η τεχνολογία στο απαιτούμενο επίπεδο για αυτό που χρειάζονταν να πετύχουν, προπείδαν ωστόσο ότι τα πράγματα βαίνουν προς τα εκεί.

Ίσως το επόμενο κανούριο τρόφιμο που θα δοκιμάσουμε να έχει δημιουργηθεί χάρη σε κάποιο από τα μοντέλα τους, και να ανακαλύψουμε ότι ήταν αυτό ακριβώς που λαχταρούσαμε – απλώς δεν το γνωρίζαμε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.