24 Απρ 2024
READING

Τάση | Το κίνημα των «sober-curious» και οι κάβες χωρίς αλκοόλ

4 MIN READ

Τάση | Το κίνημα των «sober-curious» και οι κάβες χωρίς αλκοόλ

Τάση | Το κίνημα των «sober-curious» και οι κάβες χωρίς αλκοόλ

Mια νέα κατηγορία καταστημάτων ανεβαίνει το τελευταίο διάστημα, που στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες μια ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς. Πρόκειται για τις κάβες που πωλούν αποκλειστικά μη αλκοολούχα ποτά, οι οποίες φιλοδοξούν να προσφέρουν πλούσιες επιλογές ποτών στους ολοένα αυξανόμενους καταναλωτές που στρέφονται στην κατανάλωση ποτών χωρίς αλκοόλ.

Η βιομηχανία των μη αλκοολούχων έχει εκτοξευτεί μέσα στο 2021. Σύμφωνα με τη Nielsen, η αγορά αυτή στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 33%, ενώ ειδικά για τις online αγορές, η αύξηση αυτή αγγίζει το 315%. Αν και κατά κύριο λόγο η στροφή του κοινού στα μη αλκοολοούχα ποτά ταυτίζεται με το γεγονός ότι οι καταναλωτές δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην υγεία τους και στην αύξηση του βιγκανισμού, που παρατηρήθηκαν ως τάσεις μέσα στην πανδημία, από τη Euromonitor International σημειώνουν ότι η άνοδος της κατηγορίας είχε ξεκινήσει ήδη από το 2016, όταν η start-up Seedlip άρχισε να προωθεί τα μη αλκοολούχα ποτά της με θετική χροιά και για ενήλικες, δίνοντας έμφαση στις λιγότερες θερμίδες τους. Το 2019, η Diageo, των Guinness και Johnnie Walker, αγόρασε τη Seedlip, δίνοντας περαιτέρω ώθηση και αξία στην κατηγορία. Έτσι, σήμερα εκτιμάται ότι η παγκόσμια αγορά των μη αλκοολούχων θα φτάσει τα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των μη αλκοολούχων ποτών δεν οφείλεται στους ανθρώπους που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ, αλλά στο κίνημα των «sober-curious», εκείνων δηλαδή που πίνουν αλκοόλ, αλλά προσπαθούν να το μειώσουν για να ωφελήσουν την υγεία τους. Oι Millennials και οι Gen Z-ers, μάλιστα, καταγράφεται ότι είναι πιο υπεύθυνοι καταναλωτές, που πίνουν λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.  Έτσι, τα virgin κοκτέιλ ή mocktails γίνονται πιο δημοφιλή, καθώς πλέον εκτός από τις πιο κοινές κατηγορίες της μπύρας χωρίς αλκοόλ, κυκλοφορούν τζιν, ουίσκι, κρασιά, βερμούτ χωρίς ή με ελάχιστο αλκοόλ, για να αντικαταστήσουν τα βασικά συστατικά των κοκτέιλ. Μάλιστα, οι τιμές τους δεν απέχουν πολύ από τα αλκοολούχα, ωστόσο το κοινό ανταποκρίνεται.

Εν μέσω αυτής της τάσης, που πολλοί χαρακτηρίζουν ως το αντίστοιχο της στροφής στην υγιεινή και plant-based διατροφή, αλλά για τον κλάδο των ποτών, μοιάζει λογική η γρήγορη ανάπτυξη αυτών των νέων καταστημάτων, κατ’αρχάς στις ΗΠΑ. Οι νέοι επιχειρηματίες επωφελούνται από το νέο niche των ποτών, αλλά και επειδή, λόγω της ιδιαιτερότητας της αγοράς αυτής, έχουν πολλά να προσφέρουν τόσο στους καταναλωτές όσο και στα brands με τα οποία γεμίζουν τα ράφια τους.

Διαβάστε ακόμα: Το premiumization στη βιομηχανία των ποτών

Έτσι, για τους πελάτες τους που αναζητούν μη αλκοολούχες εναλλακτικές για τα ποτά τους, οργανώνουν δοκιμές και γευσιγνωσίες – ή απλώς τους ξεναγούν και τους συστήνουν τα ποτά που κυκλοφορούν, μέσα από μια ποικιλία που δεν μπορεί να βρεθεί στο σούπερ μάρκετ. Όπως εξηγούν, οι καταναλωτές είναι ανοιχτοί σε πειραματισμούς και δοκιμές, θέλουν να μαθαίνουν για τα νέα ποτά, τα εμπλουτισμένα με κάνναβη, τα Ready-To-Drink, τα plant-based, τα νέα μη αλκοολούχα κρασιά. Και αυτή η εμπειρία της εξερεύνησης είναι καλύτερη διά ζώσης, μέσα σε ένα κατάστημα, όπου, επιπλέον, χτίζεται και μια αυθεντική εμπειρία με τον καταναλωτή, ο οποίος τελικά συνήθως επιστρέφει.

Από την άλλη, για τα brands, αυτές οι κάβες προσφέρουν την ευκαιρία να διαθέσουν στο κοινό ολοκληρωμένη των γκάμα των προϊόντων τους, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν στα σούπερ μάρκετ, ενώ επιπλέον ξέρουν ότι θα παρουσιαστεί σωστά, ώστε να αναδειχθούν οι δυνατότητές τους και να γίνουν γνωστά στο κοινό.

Όπως λένε ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων, στόχος τους δεν είναι να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές κάβες, αλλά να προσφέρουν περισσότερες επιλογές σε όσους θέλουν για λίγο να απομακρυνθούν από το αλκοόλ, ή έστω να το ελαττώσουν. Πολλοί από τους πελάτες τους, επισημαίνουν, θέλουν απλώς να αντικατατήσουν κάποια συστατικά των κοκτέιλ τους, για να μειώσουν το αλκοόλ τους.

Επιπλέον, τα καταστήματα αυτά είναι πιο εύκολο να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους μέσα από όλα τα διαθέσιμα κανάλια, καθώς δεν ισχύουν για αυτά οι ρυθμιστικοί νόμοι που αφορούν τα αλκοολούχα. Και καθώς η ανάπτυξη της κατηγορίας είναι γρήγορη, τα διαθέσιμα προϊόντα διαρκώς αυξάνονται, αποκτώντας μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και διευρύνοντας μια αγορά που μέχρι πριν απο λίγα χρόνια ίσως θεωρούνταν πολύ περιορισμένη.

Όλοι οι επαγγελματίες του χώρου συμφωνούν ότι υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για ανάπτυξη, δεδομένου ότι το κοινό αυξάνεται, είναι πιο συνειδητοποιημένο στις επιλογές του, και τα μη αλκοολούχα κοκτέιλ αποκτούν επιπλέον σταθερή θέση στους καταλόγους των μπαρ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.