Έρχεται το τέλος στον διαχωρισμό αντρικής και γυναικείας μόδας;

Γενιές και γενιές μεγάλωσαν μαθαίνοντας ότι το ντύσιμο προσδιορίζει το φύλο και το φύλο προσδιορίζει σε έναν άνθρωπο το ποιος είναι, τι είναι, τι πρέπει να του αρέσει και τι επιλογές πρέπει να κάνει. Αν δεν μας έδειχνε ποτέ κανείς να ντυνόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, είναι σίγουρο ότι θα επιλέγαμε ακριβώς τα ίδια ρούχα και αξεσουάρ; Mήπως απλώς μεγαλώσαμε με στερεότυπα που με έναν τρόπο μας επιβάλλουν πώς θα ντυθούμε και τι συμπεριφορές θα έχουμε για να είμαστε “έτσι όπως πρέπει να είναι μια γυναίκα ή ένας άνδρας”;

Η δυναμική γύρω από τη μόδα χωρίς φύλο επιταχύνθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν και φέτος πολλοί σχεδιαστές αγκάλιασαν την αποδόμηση της δυαδικής έννοιας του φύλου παίζοντας με το χρώμα, τη ραπτική και τα σχήματα με μη συμβατικούς τρόπους που ξεπερνούν τα όρια της αρρενωπότητας και της θηλυκότητας.

Διαβάστε επίσης: Γιατί περισσότερες μάρκες ένδυσης λανσάρουν ουδέτερα ως προς το φύλο ρούχα

Στην πασαρέλα της ανδρικής επίδειξης του Fendi για το φθινόπωρο ’22 κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου, παρουσιάστηκαν Mary Jane τακούνια, μαργαριταρένια κολιέ, κρυστάλλινα σκουλαρίκια, φούστες και κάλτσες μέχρι το γόνατο. Όλες αυτές οι επιλογές είναι πλέον διαθέσιμες για όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, που επιθυμούν στο στυλ τους μια πινελιά που μέχρι τώρα χαρακτηριζόταν θηλυκή.

Η σταδιακή ένταξη θηλυκών στοιχείων στην ανδρική ένδυση δεν είναι κάτι καινούριο. Την περασμένη σεζόν, η Fendi παρουσίασε επίσης crop tops και μίνι σορτς στην πασαρέλα για την άνοιξη του ’22. Πριν από την πανδημία, η ανδρική σεζόν του φθινοπώρου ’20 ήταν εξαιρετικά προοδευτική, με τις πλέον cult πλατφόρμες του goth Rick Owens και τα κομψά τακούνια του Christian Louboutin να στρέφονται στην αρρενωπότητα. Στον οίκο Gucci προωθούνται εδώ και χρόνια θηλυκά αξεσουάρ και σιλουέτες.

Πάντως, αυτήν τη σεζόν, η πιο έντονη αλλαγή δεν έγινε στις πασαρέλες, αλλά στην πραγματική ζωή. Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Ανδρικής Μόδας στο Παρίσι, η “ανδρική τσάντα” είχε μεγάλη απήχηση, ενώ ορισμένες από τις τσάντες προέρχονταν σαφώς και από γυναικείες συλλογές. Το κοινό στοιχείο αυτών των ατόμων που κυκλοφόρησαν με τσάντες φάνηκε να μην έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε σεξουαλικό ή έμφυλο προσανατολισμό, αλλά να έχει να κάνει αποκλειστικά με την αγάπη προς τη μόδα και το styling.

Πλέον είναι αρκετά συχνό φαινόμενοι οι άνδρες που συλλέγουν τσάντες από μάρκες όπως η Chanel, η Louis Vuitton και άλλες. Αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι της ταχέως αυξανόμενης ανοιχτότητας και ρευστότητας των ανδρών ανεξαρτήτως προσανατολισμών στη μόδα. Ειδικά όταν πρόκειται για κοσμήματα και αξεσουάρ, είναι εμφανές ότι αυτές οι επιλογές είναι θέμα θάρρους και όχι σεξουαλικού προσανατολισμού.

Πρόσφατα, ο Christian Louboutin λάνσαρε την τελευταία του συλλογή, “Our Angels”, η οποία δεν έχει φύλο και αποτελείται από ψηλοτάκουνες μπότες και μηδενίζει τις σιλουέτες, τα υλικά και τις κατασκευές που έχουν καταλήξει να ορίζουν τα φύλα στη σύγχρονη μόδα. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι να καταρρίψει τα στερεότυπα αρρενωπότητας και θηλυκότητας και να δώσει πρόσβαση και στα δύο φύλα σε κοινά κομμάτια. Όλες αυτές οι εξελίξεις θέτουν το ερώτημα εάν έχει έρθει η στιγμή που θα πάψει να διαχωρίζεται η ανδρική και τη γυναικεία μόδα.

Διαβάστε επίσης: Φυλή, φύλο και εκπροσώπηση | Η γκρίζα ζώνη του metaverse

Το μόνο πρόβλημα με τη μόδα χωρίς φύλο είναι ότι, σε αντίθεση με τις τσάντες και τα κοσμήματα που είναι εύκολη η εναλλαγή από φύλο σε φύλο, στα ρούχα όσο και στα υποδήματα το μέγεθος γίνεται ένα αναπόφευκτο εμπόδιο. Επειδή τα δύο φύλα τείνουν να έχουν μεγάλες διαφορές στα νούμερα, με τους άνδρες να φορούν ως επί το πλείστον μεγαλύτερα νούμερα, και στη δομή του σώματος, η επίτευξη πραγματικής ισότητας των φύλων στο σχεδιασμό και την κατασκευή ενός αντικειμένου είναι μια πρόκληση.

Στο μεταξύ, πέρα από την ανδρική μόδα με θηλυκότητα και τη μακροχρόνια στροφή προς το ανδρικό ένδυμα σε τμήματα της γυναικείας μόδας, υπάρχουν αληθινά genderless brands, αισθητικές και υποδήματα που προωθούν μια πιο μη-φυλετική εμφάνιση και έχουν την κατάλληλη εφαρμογή και το κατάλληλο μέγεθος. Η genderless μόδα είναι μια ολόκληρη κουλτούρα που τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται έντονα από όλο και περισσότερους οίκους και σχεδιαστές.