23 Νοέ 2024
READING

Πώς επηρεάζονται οι χορηγίες του ποδοσφαίρου από την επίθεση στην Ουκρανία

4 MIN READ

Πώς επηρεάζονται οι χορηγίες του ποδοσφαίρου από την επίθεση στην Ουκρανία

Πώς επηρεάζονται οι χορηγίες του ποδοσφαίρου από την επίθεση στην Ουκρανία

To πλήγμα το οποίο έχει δεχτεί (και) η οικονομία των σπορ στη Ρωσία, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων για την εισβολή της στην Ουκρανία, είναι τόσο ισχυρό που θα χρειαστεί περισσότερο από μια γενιά για να συνέλθει o κλάδος, ακόμα και αν αλλάξει το καθεστώς, επισημαίνουν ειδικοί, παρατηρώντας το κύμα αποχωρήσεων, ακυρώσεων συμβολαίων, αποκλεισμών ομάδων, που συμβαίνει τις μέρες αυτές του πολέμου, κατά τις οποίες μαθαίνουμε ότι το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα δυτικά brands αποχωρούν από τη χώρα.

Ασφαλώς, μπροστά στον πόλεμο και τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται, το να συζητά κανείς για τις οικονομικές απώλειες στον κλάδο του αθλητισμού και, ειδικότερα, του ποδοσφαίρου, είναι ίσως πολυτέλεια, ωστόσο δε χωρά πλέον αμφισβήτηση ότι τα αποτελέσματα αυτών των κυρώσεων θα επηρεάσουν τη Ρωσία και τον αθλητισμό της για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: Οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Και μπορεί ανάμεσά τους να ξεχωρίζει η διακήρυξη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ότι η Ρωσία παραβίασε την Ολυμπιακή Εκεχειρία, ωστόσο οι κινήσεις που φαίνεται να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, οικονομικό και αθλητικό, αφορούν το ποδόσφαιρο.

Ήδη, από τις πρώτες μέρες, η UEFA αντέδρασε «παίρνοντας» τον τελικό του Champions League, που ήταν προγραμματισμένος να γινει στο Στάδιο Gazprom της Αγίας Πετρούπολης, και μεταφεροντάς τον στο Παρίσι. Το όνομα του σταδίου δεν είναι τυχαίο, βέβαια: ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom είχε μακροχρόνιο συμβόλαιο χορηγίας με την UEFA, αξίας 45 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, όντας ουσιαστικά ο μεγαλύτερος χορηγός της – μέχρι τώρα, που ο οργανισμός κίνησε τις διαδικασίες για να το σπάσει. Η Gazprom διατηρούσε ακόμα συνεργασία με τη γερμανική Σάλκε 04, η οποία αποφάσισε επίσης να αποδεσμευτεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της UEFA, «το ποδόσφαιρο είναι απόλυτα ενωμένο εδώ και με απόλυτη αλληλεγγύη με όλους τους ανθρώπους που επηρεάζονται στην Ουκρανία. Και οι δύο Πρόεδροι ελπίζουν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα βελτιωθεί σημαντικά και ταχέως, ώστε το ποδόσφαιρο να μπορέσει να γίνει ξανά φορέας ενότητας και ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων.

Όλα αυτά συμβαίνουν μόλις τέσσερα χρόνια αφότου η Ρωσία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Τώρα, μετά την εισβολή, ρωσικοί σύλλογοι και εθνικές ομάδες αποκλείονται από τις διοργανώσεις. Η Σπαρτάκ Μόσχας, που έχει χορηγό τη ρωσική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Lukoil, αποκλείεται από τους δεκαέξι της Europa League, ενώ η Πολωνία και η Σουηδία έχουν ήδη δηλώσει ότι δε θα δεχτούν να παίξουν με την εθνική των ανδρών στα playoffs του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Επιπλέον, ούτε στην εθνική ποδοσφαίρου γυναικών της Ρωσίας θα επιτραπεί να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Αγγλία το καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή, διακόπτουν τις συνεργασίες τους και μεγάλα brands αθλητικών ειδών, όπως η Nike, η Puma και η Adidas, που ήταν υπεύθυνες για τις εμφανίσεις των αθλητών των ρωσικών ομάδων. Μόνο η συμφωνία της Adidas κόστιζε 10 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Εν τω μεταξύ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επίσης διέκοψε τη συνεργασία της με την Aeroflot.

Σύμφωνα με στοιχεία, σε όλα τα αθλήματα στη Ρωσία δαπανώνται 180 εκατομμύρια δολαρια τον χρόνο, ενώ αυτά τα συμβόλαια αντιστοιχούν σε ένα σύνολο 618,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Και μόνο για το ποδόσφαιρο, τα ρωσικά brands ξοδεύουν μέσω διεθνών συμβολαίων, εκτός Ρωσίας, δηλαδή, 132,5 εκατομμύρια δολάρια. Γιατί για τις ρωσικές εταιρείες, οι χορηγίες στο εξωτερικό είναι ένας τρόπος να αναπτυχθούν και να ενισχύσουν τη διεθνή τους παρουσία.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα: Γίνονται τα αποτελέσματα των αγώνων ποδοσφαίρου όλο και πιο προβλέψιμα;

Σημαντικές χορηγίες έχουν στην Ευρώπη και ρωσικές εταιρείες στοιχημάτων, όπως η Fonbet που έχει συμβόλαιο με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ρωσικές εταιρείες στηρίζουν συλλόγους της αγγλικής Premier League, όπως τις Άστον Βίλα, Έβερτον – η οποία ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις εμπορικές συμφωνίες με ρωσικές εταιρείες -, Λέστερ αλλά και Τσέλσι, την ομάδα που ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Roman Abrnamovich, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θέλει να την πουλήσει.

Μεγάλες χορηγίες σε ρωσικές ομάδες έχουν και άλλα σημαντικά δυτικά brands, πέρα από εκείνα που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Η Pepsi και τα Lays είναι χορηγοί της Ζενίθ Αγίας Πετρούπολης, η Chevrolet της Δυναμό Μόσχας, η Volkswagen είναι η επίσημη μάρκα αυτοκινήτου της εθνικής ομάδας της Ρωσίας από το 2019.

Ασφαλώς η λύση αυτών των συμβολαίων βλάπτει εξίσου το άθλημα, που καλώς ή κακώς εξαρτάται για την πρόοδο και τη μετάδοσή του από αυτά τα χρήματα, αλλά και τις εταιρείες, που δε θα προλάβουν να δουν την επένδυσή τους στο ποδόσφαιρο να αποδίδει. Μάλιστα, αναλυτές σημειώνουν ότι είναι αρκετά πιθανό το κόστος αυτών των ακυρωμένων συμφωνιών να περάσει τελικά μέχρι και στους καταναλωτές.

Και αν το τέλος αυτών των συνεργασιών σημαίνει χαμένες επενδύσεις για τα brands της Δύσης, οι ομάδες της Ρωσίας θα το πληρώσουν επιπλέον σε απώλεια της δύναμής τους στο άθλημα, στη δυνατοτητά τους να αγωνίζονται διεθνώς, στην ικανότητά τους να αποκτήσουν τους παίκτες που θέλουν, και σε οπαδούς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.