Σε κάποια από τις αφηγήσεις του, ο Κώστας Μπουτάρης, ιδιοκτήτης και βασικός μέτοχος της Μπουτάρης Οινοποιητική, γνωστή διεθνώς με το εμπορικό σήμα Boutari, είχε πει ότι την εποχή που μεσουρανούσε το Lac des Roches, «βγαίναμε για φαγητό σε ταβέρνες ή εστιατόρια και ο πατέρας μας έβαζε να μετρήσουμε πόσες φιάλες υπήρχαν πάνω στο τραπέζι». Μάλιστα ο Στέλιος Μπουτάρης υποσχόταν στους γιους του ότι όσα περισσότερα ήταν τα μπουκάλια, τόσα περισσότερα δώρα θα τους αγόραζε.
Από τότε βέβαια πέρασαν αρκετά χρόνια και μεσολάβησαν αρκετά και σημαντικά γεγονότα. Ο Κώστας Μπουτάρης συνέχισε να αποτελεί έναν από τους μεγάλους του κρασιού. Όχι μόνο πολυετούς οινικής παράδοσης, καθότι αποτελεί μία από τις παλαιότερες οινοποιητικές επιχειρήσεις της χώρας, αλλά και λόγω έμπρακτα αποδεδειγμένης επιχειρηματικής διαδρομής.
Εμφιαλώνοντας από τους πρώτους κόκκινο κρασί στην Ελλάδα
Ο παππούς Μπουτάρης και ιδρυτής της οινοποιίας ήταν μάλιστα από τους πρώτους που εμφιάλωσαν κόκκινο κρασί στην Ελλάδα, σε μία περίοδο που λίγοι έφτιαχναν κρασί και ακόμα λιγότεροι το εμφιάλωναν. Η ίδρυση της Μπουτάρης Οινοποιητική Α.Ε. χρονολογείται στο 1879, ενώ το ίδιο έτος έγινε και η πρώτη οινοποίηση κόκκινου κρασιού από τον παππού του Κώστα και του Γιάννη Μπουτάρη, τον Ιωάννη Μπουτάρη τον πρεσβύτερο, ο οποίος αντλούσε την καταγωγή του από το Νυμφαίο της Φλώρινας.
Το επιχειρηματικό «διαζύγιο» των Μπουτάρηδων
Για ένα σημαντικό διάστημα ο Κώστας Μπουτάρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μπουτάρης Οινοποιητική, συμπορεύτηκε με τον αδερφό του και πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Ωστόσο οι επιχειρηματικές αντιλήψεις των δύο ανδρών τους οδήγησαν σταδιακά σε διαφορετικούς δρόμους. Μάλιστα, όπως έχει αναφέρει σχετικά και ο Γιάννης Μπουτάρης μέσα από το βιβλίο του με τίτλο «Eξήντα Χρόνια Τρύγος»: «η πρώτη δύσκολη φάση της ζωής μου ήταν όταν χρειάστηκε να τραβήξουμε διαφορετικούς δρόμους με τον αδελφό μου, Κωνσταντίνο, λόγω διαφορετικών επιχειρηματικών αντιλήψεων». Οι διαφορετικές αυτές αντιλήψεις ήταν εκείνες που οδήγησαν και στη συνέχεια στη δημιουργία του κτήματος Κυρ Γιάννη.
Για την οινοποιία Μπουτάρη, κρασιά όπως η Νάουσα και η Cava Μπουτάρη κατάφεραν παλαιότερα – αλλά και πολλές ακόμα ετικέτες που ακολούθησαν – να διαγράψουν σπουδαία διαδρομή, με εξαγωγές σε μεγάλες ποσότητες στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου για μία περίοδο τα κρασιά της εισάγονταν από τον Τομ Πάππας, ιδρυτή της επιχείρησης πετρελαιοειδών, Esso Pappas.
Τα πέτρινα χρόνια
Τα τελευταία χρόνια η Οινοποιία Μπουτάρη βαδίζει σε στενωπούς, που απορρέουν από διάφορα γεγονότα και χειρισμούς που συνδέονται με την επιχειρηματική της διαδρομή.
Η εταιρεία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη με δανεισμό. Την ίδια στιγμή τα ακίνητά της έχουν προσελκύσει αυτή την περίοδο το ενδιαφέρον της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, Premia, με την οποία έχει βρεθεί στο ίδιο τραπέζι συζητήσεων με σκοπό τη συμφωνία για την απόκτηση της Μπουτάρης Οινοποιητική, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί η εξυγίανση της επιχείρησης και η απομείωση των δανείων της.
Στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εντάσσονται εμβληματικά οινοποιία όπως αυτό στη Στενήμαχο της Νάουσας, την καρδιά της παραγωγής για τον Μπουτάρη, της Γουμένισσα, το αρχιτεκτονικό καύχημα που αποτελεί το οινοποιείο στη Σαντορίνη, οι εγκαταστάσεις στο Πικέρμι, το εντυπωσιακό οινοποιείο και το Κτήμα Φανταξομέτοχο στο Σκαλάνι του Ηρακλείου της Κρήτης, το οινοποιείο Domain de Mayrac στο Languedoc της Γαλλίας, αλλά και το Κτήμα Μάτσα που επίσης ανήκει στην οινοποιία Μπουτάρη και βρίσκεται στην Κάντζα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όμιλος Μπουτάρη διατηρεί περιουσιακά στοιχεία όπως οικόπεδα, αμπελώνες και μηχανολογικό εξοπλισμό, η αξία των οποίων στο τέλος του 2020 εκτιμήθηκε στα 16,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μάλιστα αποτελούν και το 52% του συνολικού ενεργητικού της επιχείρησης.
Η Μπουτάρης, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τελεί υπό καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είχε υπογράψει και το 2016 συμφωνία εξυγίανσης με τις τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και Εθνική και ενώ ακολούθησε απόφαση έγκρισης του σχετικού σχεδίου εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο Ημαθίας εντός του 2017, αυτή κατέπεσε λόγω μη εκπλήρωσης βασικών της όρων. Ένας από τους βασικούς αυτούς όρους της προηγούμενης συμφωνίας ήταν η πώληση της εταιρείας και του οινοποιείου στη Γαλλία, κάτι που είχαν προβάλει ως κύριο αίτημα οι δανείστριες τράπεζες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη. Στην πορεία οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια της Μπουτάρης.
Το 2018 η εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, Pillarstone, υπέβαλε πρόταση εξαγοράς της Μπουτάρης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από τις τράπεζες.
Στη συνέχεια και ενώ η Μπουτάρης συνέχισε να εκτελεί απρόσκοπτα την παραγωγική της διαδικασία και το σύνολο των λειτουργιών της, πραγματοποιήθηκε νέα προσπάθεια για εξεύρεση λύσης με πρόταση αυτή τη φορά από εγχώριο επενδυτή, η οποία επίσης δεν έγινε αποδεκτή από τις τράπεζες.
Στον κυκεώνα όλων αυτών των εξελίξεων που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια και σχετίζονται με την Μπουτάρης, η επιχείρηση είχε κύκλο εργασιών 8,4 εκατ. ευρώ το 2020, από 10,09 εκατ. ευρώ το 2019 με ζημίες μετά από φόρους στα 4,4 εκατ. ευρώ έναντι 3,46 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τα δύο έτη. Το 2021, ο όμιλος Μπουτάρη κατάφερε να αντισταθμίσει κάποιες από τις απώλειες του 2020 και πέτυχε ανάπτυξη του συνολικού κύκλου εργασιών. Τα βραχυπρόθεσμα δάνειά της στο τέλος του 2020 ανέρχονταν στα 30,39 εκατομμύρια ευρώ.
Το νέο business plan
Τον Μάιο του 2021, εκπονήθηκε πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο για την κύρια παραγωγική εταιρεία του ομίλου Οινοποιητική Α.Ε., από οίκο χρηματοοικονομικών συμβούλων διεθνούς κύρους και αφορά την περίοδο από 2021 έως 2026.
Στο επιχειρηματικό σχέδιο επαναδιαπιστώνεται η ουσιαστική βιωσιμότητα της κύριας παραγωγικής εταιρείας του oμίλου, οι δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξής της αλλά και επίτευξης ιδιαίτερα ικανοποιητικού λειτουργικού αποτελέσματος, με βασική προϋπόθεση την οριστική χρηματοοικονομική αναδιάρθρωσή της.
Βασικοί πυλώνες του επιχειρηματικού σχεδίου είναι:
-Η χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της εταιρείας αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα ωφελήματα που παρέχονται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο εξυγίανσης.
-Η ανάπτυξη της εταιρείας με διπλασιασμό των πωλήσεων στην πενταετία τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στις εξαγωγές.
-Η βελτίωση μικτής κερδοφορίας (σταδιακά σε επίπεδο άνω του 40%)
-Η επίτευξη σημαντικής λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) 18% επί των πωλήσεων.
Να σημειωθεί ότι το 35% των πωλήσεων της Μπουτάρης προέρχεται από τα σούπερ μάρκετ, το 25% από εξαγωγές, καθώς η επιχείρηση διατηρεί παρουσία σε 25 χώρες, εκ των οποίων οι σημαντικότερες είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, οι αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και η Αυστραλία. Το υπόλοιπο 40% του τζίρου προέρχεται από άλλους πελάτες της στην ελληνική αγορά.
Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, η Μπουτάρης θα έχει την ευκαιρία να διασωθεί, σε περίπτωση που το δικαστήριο εγκρίνει την εξυγίανσή της. Σε αυτή την περίπτωση η Premia Properties θα έχει την δυνατότητα να αποκτήσει την εταιρεία με μειωμένα οικονομικά βάρη.
Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν θα συνεχίσει να παράγει κρασί ή εάν η Premia αποκτώντας αποκλειστικά τα ακίνητα της ιστορικής οινοποιίας, θα σηματοδοτήσει με αυτόν τον τρόπο και το τέλος μίας ολόκληρης εποχής για την οινική παράδοση της Ελλάδας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.