22 Δεκ 2024
READING

Πώς η υβριδική εργασία αλλάζει τις πόλεις

5 MIN READ

Πώς η υβριδική εργασία αλλάζει τις πόλεις

Πώς η υβριδική εργασία αλλάζει τις πόλεις

Οι πόλεις που μπορούν να συνδυάσουν τα πλεονεκτήματα των αστικών κέντρων με ιδανικές επιλογές διαμονής, θα είναι και οι πιο επιτυχημένες μακροπρόθεσμα. Kαθώς οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν αρχίσει να αποκτούν μια κανονικότητα, με την επιστροφή των ανθρώπων στους χώρους εργασίας, είναι πλέον σαφές ότι οι τρόποι μετακίνησης από και προς την εργασία έχουν αλλάξει. Ωστόσο, παρόλο που τα γραφεία δεν έχουν αγγίξει ακόμα την πληρότητα, οι πόλεις επιστρέφουν στη κανονικότητα γρηγορότερα από ό,τι θα περίμενε κανείς, καθώς προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα του σήμερα.

Η υβριδική εργασία έχει ενισχύσει την ευρύτερη δραστηριότητα και στις μικρότερες γειτονιές. Οι άνθρωποι που ακολουθούν το υβριδικό μοντέλο εργασίας συχνά μπορεί να πηγαίνουν στο γραφείο δύο ημέρες την εβδομάδα, και τις υπόλοιπες να αναζητούν διεξόδους ψυχαγωγίας και χαλάρωσης στα τοπικά εστιατόρια, τα καταστήματα, τους χώρους διασκέδασης, τα πάρκα, τις υπηρεσίες και γενικότερα τις ανέσεις, σε κοντινή απόσταση από την κατοικία τους, προωθώντας το μοντέλο της γειτονιάς των δέκα λεπτών (10-minute neighborhood). Οι άνθρωποι απομακρύνονται δυσκολότερα από τη βάση τους πλέον, χρησιμοποιούν λύσεις μικροκινητικότητας για τις μικρές αποστάσεις, απολαμβάνουν τη γειτονιά τους. Οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και θα έρθουν πιο κοντά στους ανθρώπους, αντί να περιμένουν τους ανθρώπους να έρθουν σε αυτές, θα είναι και οι πιο επιτυχημένες.

Διαβάστε επίσης: Οι επαρχιακές πόλεις του κόσμου αναπτύσσονται χάρη στην τηλεργασία

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε την ευρύτητα του φαινομένου της εργασίας από το σπίτι. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία, μόνο το 11,1% των υπαλλήλων εργαζόταν εξ αποστάσεως λόγω της συνθήκης της πανδημίας τον Δεκέμβριο του 2021, αποδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι που ασκούν μεγάλη επιρροή στον κλάδο της τεχνολογίας και εργάζονται με αυτόν τον τρόπο αποτελούν πλέον την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Παρατηρείται όμως το εξής: Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, όσοι εργάζονταν από το σπίτι, μακριά από το κέντρο της πόλης, απλά παρέμεναν σε αυτό χωρίς να επιφέρουν κάποια μεγάλη αλλαγή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό που έκαναν, δηλαδή, ήταν να παραμένουν στις οικιστικές περιοχές τους, αναζητώντας εκεί τρόπους ψυχαγωγίας και χαλάρωσης, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις. Από την άλλη, άνθρωποι που ζουν στα κέντρα των πόλεων, αλλά για τη δουλειά τους έπρεπε να μετακινηθούν σε κάποιο προάστιο, με την τηλεργασία παρέμεναν στο κέντρο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν περισσότερο την πόλη, καθώς, με την ιδια λογική, για όλες τους τις δραστηριότητες παρέμεναν εκεί.

Η τάση της γειτονιάς των δέκα λεπτών προϋπήρχε λοιπόν της πανδημίας. Εξαιτίας όμως της τηλεργασίας επιταχύνθηκε, καθώς έπαψε η μεγάλη κινητικότητα σε μεγάλες αποστάσεις στα αστικά κέντρα, εφόσον δε χρειαζόταν οι εργαζόμενοι, με αφορμή την καθημερινή τους εργασία, να απομακρυνθούν από τη βάση τους, γιατί απλώς είχαν πολύ κοντά τους διάφορες ανέσεις, όπως εστιατόρια, πάρκα, χώρους ψυχαγωγίας κλπ. Υπηρεσίες σε απόσταση μόλις δέκα λεπτών από το σπίτι έγιναν πλέον περισσότερο δημοφιλείς, δεδομένου ότι οι άνθρωποι αναζητούν και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αλλά η “γειτονιά των δέκα λεπτών” μπορεί να δημιουργηθεί και στο πολύβουο και πυκνοκατοικημένο κέντρο μιας πόλης. Αυτήν την πραγματικότητα υποστηρίζει και το γεγονός ότι, καθώς τα πράγματα επανέρχονται στην κανονικότητα, σε μεγάλες πόλεις όπως είναι η Νέα Υόρκη, η Φιλαδέλφεια και το Σικάγο, τόσο οι κάτοικοι όσο και τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται. Η δραστηριότητα στις πόλεις παραμένει ισχυρή σε τέτοιο βαθμό, ξεπερνώντας ακόμη και τα προπανδημικά επίπεδα.

Δεν είναι μόνο η εύρεση εργασίας που κάνει τις πόλεις ελκυστικές για τους ανθρώπους, αλλά πολλά περισσότερα. Η εκπαίδευση, η παροχή υγειονομικής περίθαλψης, η διεξαγωγή ζωντανών εκδηλώσεων, τα εστιατόρια, τα καταστήματα, τα νυχτερινά κέντρα, τα πολιτιστικά ιδρύματα και τα μουσεία είναι μερικές από τις ανέσεις που ήδη προσφέρουν τα αστικά μεγάλα κέντρα. Εξάλλου όσο περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στις πόλεις, τόσο περισσότερο ενισχύεται και η ζωτικότητά τους.

Διαβάστε επίσης: Η τηλεργασία ώθησε τους εργαζόμενους στην τεχνολογία να εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα

Τα αστικά κέντρα και οι συνοικίες που θα καταφέρουν να συνδυάσουν αυτά τα προτερήματα με πιο ανθρώπινες μορφές κατοικίας θα είναι τα πιο επιτυχημένα μακροπρόθεσμα. Το ίδιο μοτίβο δραστηριότητας λογικά θα αναπτυχθεί και στα προάστια των πόλεων, απλώς σε μικρότερη κλίμακα.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές μάρκετινγκ και διανομής με τέτοιο τρόπο ώστε να προσαρμοστούν με τα νέα πρότυπα δραστηριότητας. Για παράδειγμα, μικρότερα καταστήματα λιανικής, σε μικρές επιμέρους κοινότητες είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσουν κορυφαίες αλυσίδες της αγοράς. Οι χώροι συνεργασίας (coworking spaces), θα επεκταθούν και σε περιφερειακές τοποθεσίες. Επίσης στην αρένα του ανταγωνισμού, θα ενταχθούν νέα καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες γρήγορης εξυπηρέτησης, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν πολλές και διαφορετικές περιοχές. Τέλος, νέες υπηρεσίες γρήγορης παράδοσης ειδών σούπερ μάρκετ θα πρέπει να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα της αγοράς και να εξυπηρετούν πόλεις με μεγάλη δραστηριότητα και τις επιμέρους γειτονιές τους.

Για να καταφέρουν να ξεχωρίσουν σε αυτές τις γειτονιές των 10 λεπτών, οι marketers θα πρέπει να κινηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε οι διαφημιστικές τους καμπάνιες να στοχεύουν συγκεκριμένες γειτονιές. Παρόλα αυτά σε μία εποχή όπου τα ζητήματα διαφύλαξης απορρήτου έχουν απασχολήσει αρκετά, καθώς αδυνατούν να προσεγγίζουν τους καταναλωτές με βάση τη τοποθεσία, οι κλασικοί τρόποι προώθησης, όπως η υπαίθρια διαφήμιση, θα είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.