26 Απρ 2024
READING

Η ΙΚΕΑ κατηγορείται για ακραία εκμετάλλευση των δασών της Ρουμανίας

4 MIN READ

Η ΙΚΕΑ κατηγορείται για ακραία εκμετάλλευση των δασών της Ρουμανίας

Η ΙΚΕΑ κατηγορείται για ακραία εκμετάλλευση των δασών της Ρουμανίας

Σύμφωνα με τo περιοδικό The New Republic, η αναζήτηση της ΙΚΕΑ για ξυλεία έχει αρνητικό αντίκτυπο σε μερικά από τα αρχαία δάση της Ρουμανίας. Ο γίγαντας επίπλων IΚΕΑ δέχεται επικρίσεις από ακτιβιστές για την αναφερόμενη προσπάθειά του να αγοράσει τα ρουμανικά δάση προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στους πολύτιμους πόρους ξύλου της χώρας.

Στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία υποστηρίζει ότι προμηθεύεται ως επί το πλείστον το ξύλο της από τη Σουηδία, την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Λιθουανία και τη Γερμανία. Ωστόσο, το The New Republic ανέφερε ότι η εταιρεία κατασκευής επίπλων θα μπορούσε να προμηθεύεται έως και το 10% της ξυλείας της από τη Ρουμανία και ότι η ΙΚΕΑ έχει γίνει ο μεγαλύτερος ατομικός καταναλωτής ξύλου στον κόσμο, καθώς διπλασίασε την κατανάλωση ξύλου την τελευταία δεκαετία.

Αναφέρεται ότι η ρουμανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Agent Green κατέθεσε καταγγελία κατά της ΙΚΕΑ, ισχυριζόμενη ότι είχε φωτογραφικές αποδείξεις ότι η εταιρεία πραγματοποιούσε εκχερσώσεις χωρίς άδεια και χωρίς εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ένα δάσος παλαιάς βλάστησης ιδιοκτησίας της. Η ΙΚΕΑ άρχισε να αγοράζει ρουμανικές δασικές εκτάσεις το 2015, ενώ είναι μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης δασών στη Ρουμανία.

Από την άλλη, η ΙΚΕΑ, η οποία εδώ και καιρό διαφημίζει το θετικό περιβαλλοντικό της ιστορικό και τη βιωσιμότητά της, δήλωσε σε απάντηση ότι σε καμία περίπτωση η εταιρεία της δεν δέχεται ξύλα που έχουν υλοτομηθεί παράνομα. Η εταιρεία επίσης υποστήριξε ότι λειτουργεί με υπεύθυνο και ισορροπημένο τρόπο στις δασικές δραστηριότητές της, ενώ η σταθερή δέσμευσή της είναι να διαχειρίζεται υπεύθυνα τα δάση. Μάλιστα, τονίζει ότι, από περιβαλλοντική άποψη, προσπαθεί να προστατεύσει το δάσος και τα στοιχεία της βιοποικιλότητας, ενώ στόχος είναι να διατηρήσει και, όπου είναι δυνατόν, ακόμη και να βελτιώσει την ποιότητα των δασών.

Η ΙΚΕΑ τόνισε ότι έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιμέλειας με πολλαπλές διασφαλίσεις, το οποίο περιλαμβάνει αυστηρές απαιτήσεις για την τεκμηρίωση της προέλευσης του ξύλου από τους άμεσους προμηθευτές της. Ακόμα, περιλαμβάνει μια παγκόσμια ομάδα ειδικών σε θέματα προμήθειας ξύλου και δασοκομίας που διενεργεί πάνω από 200 ελέγχους ετησίως, καθώς και ελεγκτές τρίτων που ελέγχουν την αλυσίδα εφοδιασμού.

Ακόμα, η εταιρεία τρέχει επί του παρόντος μια πρωτοβουλία για το 2030 για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης και έχει προωθήσει την προστασία των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών και την φύτευση δέντρων για να αντισταθμίσει την αποψίλωση που προκαλείται από την υλοτομία. Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη μείωση των αποβλήτων από τα έπιπλά της το 2020.

Διαβάστε επίσης: H ΙΚΕΑ θα καταργήσει το πλαστικό από τις συσκευασίες της μέχρι το 2028

Γενικά, η εταιρεία έχει προβεί σε διάφορες κινήσεις για να αποδείξει το ενδιαφέρον της προς τα δάση και την προστασία τους. Το 2018, ένας τυφώνας χτύπησε τη Φλόριντα και τις γύρω περιοχές, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές, καταστρέφοντας περίπου 12.140.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι θα αποκαταστήσει περισσότερα από 13.000 στρέμματα από αυτά που σάρωσε ο τυφώνας. Βέβαια, στα μακροπρόθεσμα σχέδια της ΙΚΕΑ είναι κάποια από τα δέντρα τελικά να χρησιμοποιηθούν για ξυλεία, με τρόπο που να εξασφαλίσει τη βιώσιμη παραγωγή ξυλείας.

Διαβάστε επίσης: Η ΙΚΕΑ θα δημιουργήσει ένα δάσος σε κατεστραμμένη από τυφώνα γη της Φλόριντα

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ΙΚΕΑ έρχεται αντιμέτωπη με κατηγορίες σχετικά με τις πρακτικές προμήθειας ξύλου που εφαρμόζει. Η εταιρεία επίπλων έχει προσελκύσει στο παρελθόν έλεγχο για πιθανές σχέσεις με παράνομη υλοτομία. Ένας έλεγχος από το Forest Stewardship Council διαπίστωσε ότι η ΙΚΕΑ δεν είχε παραβιάσει κανέναν κανόνα, αλλά οι εκπρόσωποι της Agent Green αμφισβητούν την αξιοπιστία αυτού του πορίσματος.

Ακόμα, το 2021, μια έρευνα της περιβαλλοντικής ομάδας Earthsight με έδρα το Λονδίνο διαπίστωσε ότι η ΙΚΕΑ χρησιμοποιούσε πιθανότατα ρωσικό ξύλο στα παιδικά έπιπλά της που είχε αποκτηθεί παράνομα για χρόνια. Σε απάντηση σε αυτό, η IΚΕΑ δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα δέχεται πλέον ξύλο από ορισμένες εταιρείες που συνδέονται με τον προμηθευτή που αντιμετωπίζει τις βασικές κατηγορίες για παράνομο ξύλο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.