Γιατί το Amazon κλείνει πάνω από 60 φυσικά καταστήματα

To Amazon ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κλείσει περισσότερα από 60 φυσικά καταστήματά του στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μετέδωσε το Reuters. Πρόκειται κυρίως για τα βιβλιοπωλεία Amazon Books, τα θεματικά pop-up stores και τα καταστήματα 4-star Amazon, όπου οι πελάτες μπορούσαν να αγοράσουν προϊόντα του ηλεκτρονικού καταστήματος Amazon που είχαν υψηλές αξιολογήσεις.

Από το 2015, που άνοιξε το πρώτο του φυσικό κατάστημα, ένα βιβλιοπωλείο στο Σιάτλ – σε αναλογία ίσως με το γεγονός ότι το Amazon.com ξεκίνησε πουλώντας βιβλία-, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου προσπαθεί να φτάσει και με τη φυσική του παρουσία την online επιτυχία του. Έτσι, σταθερά έκτοτε επεκτεινόταν με νέα καταστήματα στις ΗΠΑ αλλά και στο εξωτερικό.

Εκτός από φυσικά σημεία πώλησης, τα κατά τόπους καταστήματα Amazon εξυπηρετούσαν και ως σημεία παραλαβής των ηλεκτρονικών αγορών ή για εύκολες επιστροφές προϊόντων. Αργότερα, τo 2017, το Amazon αγόρασε την Whole Foods και επένδυσε και στα δικά του φυσικά σούπερ μάρκετ, τα Amazon Fresh. Τα πάνω από 500 καταστήματα Whole Foods και τα δεκάδες Amazon Fresh, πάντως, θα παραμείνουν ανοιχτά, ανταγωνιζόμενα τα συμβατικά σούπερ μάρκετ και, κυρίως τη Walmart. Εξάλλου, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε αυτά με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, όπως το σύστημα Just Walk Out για αγορές χωρίς ταμεία. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Amazon σκοπεύει να δώσει έμφαση σε αυτά τα καταστήματα, και στο Amazon Style, το πρώτο του φυσικό πολυκατάστημα μόδας, που άνοιξε μόλις τον Ιανούαριο στο Λος Άντζελες, με την προσδοκία να αλλάξει τη φυσική εμπειρία shopping στα ρούχα, ενσωματώνοντας μεταξύ άλλων νέες τεχνολογίες και εφαρμογές στα δοκιμαστήριά του.

«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στο να χτίζουμε εξαιρετικές εμπειρίες και τεχνολογίες φυσικού εμπορίου μακροπρόθεσμα και συνεργαζόμαστε στενά με τους υπαλλήλους μας που θα επηρεαστούν, ώστε να τους βοηθήσουμε να βρουν έναν νέο ρόλο μέσα στο Amazon», λέει η εταιρεία.

Το ότι το Amazon προσπαθεί και επιμένει εδώ και χρόνια να τα καταφέρει με την ίδια επιτυχία και στο φυσικό εμπόριο αποτελεί μία τουλάχιστον ισχυρή ένδειξη για την πίστη ότι τα φυσικά καταστήματα εξακολουθούν να έχουν μέλλον και παραμένουν στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Ίσως το Amazon θέλει να γίνει το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό του κοινού και όταν γίνεται λόγος για τις φυσικές αγορές, ωστόσο τα νούμερα δείχνουν ότι απέχει ακόμα από αυτόν τον στόχο, καθώς οι πωλήσεις στα φυσικά του καταστήματα έχουν μειωθεί.

Διαβάστε ακόμα: Προβλέψεις για το φυσικό λιανικό εμπόριο του Amazon το 2022

Βέβαια, ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που, λόγω της πανδημίας, η κίνηση στα φυσικά καταστήματα ήταν έτσι κι αλλιώς μειωμένη. Ωστόσο, κάποιοι επισημαίνουν και μία ακόμα συγκυρία: η απόφαση για το κλείσιμο αυτών των καταστημάτων πάρθηκε ακριβώς την περίοδο που οι υπάλληλοι του λιανεμπορίου του Amazon έχουν αρχίσει να οργανώνονται σε συνδικαλιστικές ενώσεις, ζητώντας μεγαλύτερα διαλείμματα, καλύτερους μισθούς και πιο ευέλικτα ωράρια. Αν και αυτό συμβαίνει σε κατάστημα Amazοn Fresh, που παραμένει ανοιχτό, κάποιοι λένε ότι αποδεικνύει μια αποφασιστικότητα από την πλευρά της εταιρείας, ότι, εφόσον το θεωρεί συμφέρον, δε διστάζει να κλείσει χωρίς δεύτερη σκέψη ένα φυσικό κατάστημα.

Πάντως, ανεξάρτητα από το αν η οργάνωση των υπαλλήλων συνδέεται ή αποτελεί σύμπτωση, και με δεδομένη την πτώση των εσόδων που εξηγεί την απόφαση του κλεισίματος, το Amazon λέει ότι θα συνεχίσει να επεκτείνει την εφαρμογή των αγορών χωρίς ταμεία, καθώς και να αναπτύσσει νέα concepts για τις φυσικές αγορές, όπως έκανε με το Amazon Style στο Λος Άντζελες, για το οποίο η υποδοχή του κοινού μένει να φανεί, ασφαλώς.

Σε κάθε περίπτωση, αν και δεν αγγίζει τα έσοδα από τις ηλεκτρονικές του πωλήσεις, η δραστηριοποίηση της εταιρείας στο φυσικό εμπόριο της αποδίδει δισεκατομμύρια, ενώ συνεχίζει να επενδύει, συνδυάζοντας το ηλεκτρονικό της know-how με το φυσικό εμπόριο. Ίσως τελικά το πρόβλημα να ήταν τα βιβλία των καταστημάτων Amazon Books.