18 Απρ 2024
READING

Πού οφείλεται η μεγάλη άνοδος της αγοράς συμπληρωμάτων πρωτεΐνης;

5 MIN READ

Πού οφείλεται η μεγάλη άνοδος της αγοράς συμπληρωμάτων πρωτεΐνης;

Πού οφείλεται η μεγάλη άνοδος της αγοράς συμπληρωμάτων πρωτεΐνης;

Από μπάρες δημητριακών μέχρι ροφήματα, αρτοποιήματα, καφέδες, ακόμη και εμφιαλωμένο νερό, οι επιχειρήσεις τροφίμων προσθέτουν πρωτεΐνες σε όλο και περισσότερα προϊόντα. Η βιομηχανία συμπληρωμάτων πρωτεΐνης αξίζει πλέον δισεκατομμύρια. Το ερώτημα είναι αν όλη αυτή η επιπλέον πρωτεΐνη είναι όντως ωφέλιμη για τον οργανισμό και γιατί είναι τόσο δημοφιλής.

Γενικά, σε ένα lifestyle στο οποίο η γυμναστική αποτελεί βασικό μέρος, με την κατανάλωση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης παρατηρείται ταχύτερη αποκατάσταση από την άσκηση. Πράγματι, υπάρχουν άνθρωποι, συχνά αθλητές, οι οποίοι αθλούνται τόσο έντονα, που για την πρόσληψη των απαραίτητων πρωτεϊνών είναι υποχρεωμένοι να στραφούν στα συμπληρώματα. Η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, θολούρα στο μυαλό, πείνα και στην ανάγκη μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας για την ανάρρωση από ασθένειες και τραυματισμούς. Μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μυϊκής μάζας, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Πλέον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιδιώκουν να αυξήσουν την πρωτεΐνη στη διατροφή τους και στρέφονται στα συμπληρώματα. Η παγκόσμια αγορά μόνο για τις μπάρες πρωτεΐνης αναμένεται να αυξηθεί στα 7 δισ. δολάρια μέχρι το 2027, από 4,7 δισ. δολάρια το 2019. Το ερώτημα είναι, αν ο μέσος άνθρωπος, ο οποίος δεν υποβάλλει τους μυς του σε τόση άσκηση, χρειάζεται στην πραγματικότητα περισσότερη πρωτεΐνη από αυτή που ήδη καταναλώνει από τα συνηθισμένα γεύματά του.

Διαβάστε επίσης: Το μέλλον της βιομηχανίας των τροφίμων είναι οι φυτικές πρωτεΐνες που φτιάνονται από αέρα

Μπορεί η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης να προκαλέσει προβλήματα;

Το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής (BNF) υποδεικνύει ότι όντως δεν υπάρχει λόγος ενίσχυσης της πρόσληψης πρωτεΐνης. Μάλιστα, αναφέρει ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Παράλληλα, στις ΗΠΑ, η μέση κατανάλωση πρωτεΐνης αναφέρεται ότι είναι διπλάσια από τη συνιστώμενη ποσότητα. Σε γενικές γραμμές, ένα άτομο πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον 0,36 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 0.45 γραμμάρια σωματικού βάρους την ημέρα. Ωστόσο, οι ανάγκες για πρωτεΐνη διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής και το φύλο, με τους ηλικιωμένους, τα δραστήρια άτομα και τους άνδρες να απαιτούν συνήθως περισσότερη πρωτεΐνη.

Το BNF αναγνωρίζει ότι η πρωτεΐνη είναι σίγουρα απαραίτητη και πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Οι πρωτεΐνες είναι ζωτικής σημασίας για όργανα όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά, τα αντισώματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, η αιμοσφαιρίνη που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα, καθώς και για να διατηρούνται υγιείς οι μύες και τα οστά. Παρόλα αυτά, προειδοποιεί ότι για ορισμένους ανθρώπους, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο για την υγεία τους.

Η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της διατροφής συνολικά, ειδικά όταν δεν καταναλώνεται ποικιλία τροφίμων από κάθε κύρια ομάδα τροφίμων. Έτσι, έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από δίαιτες με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Μπορεί οι κίνδυνοι για την υγεία από την υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών να φαίνονται απίθανοι για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο απλά τα πράγματα σε ανθρώπους με ορισμένες υποκείμενες παθήσεις.

Οι επίσημες οδηγίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας προειδοποιούν επίσης για την υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών, λέγοντας ότι, εκτός από την επιδείνωση των υφιστάμενων νεφρικών προβλημάτων, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, μια κατάσταση υγείας που αποδυναμώνει τα οστά. Η κατανάλωση υπερβολικής πρωτεΐνης μπορεί να υπερφορτώσει το πεπτικό μας σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά οδηγώντας σε προβλήματα όπως αφυδάτωση, κούραση, πονοκέφαλους, πεπτική δυσφορία και, σε ακραίο σημείο, μέχρι και επιληπτικές κρίσεις.

Υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν ότι οι πλούσιες σε πρωτεΐνες δίαιτες, και ιδιαίτερα αυτές που βασίζονται σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, μπορεί να μειώσουν το ποσοστό θνησιμότητας. Αρκετές μελέτες, επίσης, δείχνουν ότι η πρωτεΐνη μπορεί να είναι χρήσιμη για την υγιή απώλεια βάρους, καθώς μπορεί να μειώσει το αίσθημα πείνας για περισσότερη ώρα από ότι οι υδατάνθρακες.

Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ένα φαινόμενο, κατά το οποίο για ορισμένους ανθρώπους τα σκευάσματα πρωτεΐνης γίνονται το κύριο πράγμα που τρώνε και παύουν να είναι το συμπλήρωμα που προοριζόταν. Μια μελέτη στις ΗΠΑ προειδοποίησε μάλιστα ότι τα συμπληρώματα πρωτεΐνης μπορεί να γίνουν μέρος ενός μοτίβου διατροφικής διαταραχής στους άνδρες.

Άνοδος των τροφών με πρόσθετη πρωτεΐνη

Η πανδημία έκανε περισσότερους ανθρώπους να επικεντρωθούν στην υγιεινή διατροφή, έτσι πολλοί έχουν στραφεί σε μεγάλο βαθμό στον πειραματισμό με plant-based τρόφιμα και αυτή η τάση σε συνδυασμό με την αύξηση την πρωτεϊνικής κατανάλωσης οδήγησε, για παράδειγμα, στη θεαματική αύξηση των πωλήσεων της brands vegan και πρωτεϊνούχων προϊόντων.

Διαβάστε επίσης: Η Unilever ενισχύει την καινοτομία των φυτικών πρωτεϊνών σε συνεργασία με την Enough

Η άνοδος της ευαισθητοποίησης και την επίγνωσης των οφελών της ευεξίας και του υγιεινού lifestyle επέφερε και μια αναπόφευκτη άνοδο της γυμναστικής. Έτσι, παρόλο που για μεγάλο χρονικό διάστημα οι άνθρωποι μετακινούνταν πολύ λιγότερο λόγω των περιορισμών της πανδημίας του Covid-19, όλο και περισσότεροι φρόντιζαν να περπατούν να τρέχουν ή να αθλούνται στο σπίτι. Με την υιοθέτηση ενός πιο πλούσιου σε άσκηση τρόπου ζωής ήρθε και η αναζήτηση πληροφοριών και η υιοθέτηση νέων συνηθειών στη διατροφή. Οι άνθρωποι διαβάζουν, βλέπουν tutorials, προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι καλό να τρώνεκαι τι όχι. Δίαιτες όπως η κετογονική, που βασίζεται στην πρωτεΐνη, έγιναν ξαφνικά πολύ δημοφιλείς, ενώ παράλληλα, καθώς το κοινό για λόγους προστασίας του περιβάλλονοντος, πέρα από υγείας, στρέφεται στον βιγκανισμό, αναζητά εύκολες λύσεις για την αναπλήρωση των πρετεΪνών του.

Αυτή η τάση αύξησε και τις απαιτήσεις των καταναλωτών σε πρωτεΐνες και έδωσε τεράστια ώθηση στα συμπληρώματα διατροφής με πρωτεΐνη. Αυτά μπορούν να λειτουργήσουν και ως υποκατάστατα των ανθυγιεινών σνακ και, έτσι, έχουν γίνει όλο και πιο διαδομένα στους καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την υγεία τους με αποτέλεσμα να αποτελούν μια ανερχόμενη αγορά με πολλές ευκαιρίες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.