26 Απρ 2024
READING

Οι ψηφιακές καινοτομίες για καλύτερο personalization στη διαφήμιση

5 MIN READ

Οι ψηφιακές καινοτομίες για καλύτερο personalization στη διαφήμιση

Οι ψηφιακές καινοτομίες για καλύτερο personalization στη διαφήμιση

Πριν από μερικές δεκαετίες, κανένας δε φανταζόταν την έκρηξη τόσο της τεχνολογίας όσο και του γενικότερου κόσμου του διαδικτύου, καθώς και τον αντίκτυπό του στη καθημερινότητά μας. Από τη στιγμή που διανύουμε την εποχή της ψηφιοποίησης, τα πάντα γύρω μας υλοποιούνται μέσω συσκευών, όπως για παράδειγμα τα κινητά μας τηλέφωνα, που έχουν φτάσει στο σημείο να “μας ακούνε”. Σκρολάροντας στο Instagram βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες, προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία μπορεί ουδέποτε να έχουμε αναζητήσει, αλλά τα brands πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε.

Ολόκληρη η βιομηχανία της διαφήμισης έχει στηριχθεί στη ψηφιοποίηση καθώς και στη συλλογή δεδομένων, κάτι που έχει αλλάξει εξ ολοκλήρου τον κλάδο. Παρόλα αυτά αν και το digital advertising διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον τομέα της προώθησης, σε ορισμένα σημεία κάποιες φορές μοιάζει να υστερεί, όπως για παράδειγμα στο κομμάτι του personalization. Η εξατομίκευση μέσω της αποτελεσματικής στόχευσης αποτελεί μέγα ζητούμενο των brands και των marketers και, τώρα που η διαθεσιμότητα των προσωπικών δεδομένων μειώνεται, εξαιτίας των νέων ρυθμίσεων προστασίας απορρήτου των χρηστών, τα πράγματα φαίνεται ότι δυσκολεύουν περισσότερο.

Ωστόσο, μπορούμε και πρέπει να περιμένουμε περισσότερα από τη διαφήμιση, καθώς το σημαντικότερο από όλα είναι η ουσιαστική σύνδεση μεταξύ των εμπορικών σημάτων και των καταναλωτών.

Διαβάστε επίσης: Πώς το personalization θα οδηγήσει τις μάρκες σε μελλοντική επιτυχία

Τρεις από τους βασικότερους τομείς της εξατομίκευσης, οι οποίοι επιδέχονται βελτιώσεις, ώστε να προσφέρουν καλύτερες και αποδοτικότερες διαφημιστικές εμπειρίες είναι οι εξής:

Η αξία της εξατομικευμένης επικοινωνίας

Σύμφωνα με τη θεωρία της επικοινωνίας, οι άνθρωποι προσαρμόζουν τον τρόπο ομιλίας τους ανάλογα με τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους. Μια πτυχή της συγκεκριμένης θεωρίας, συνδέεται άμεσα με το φαινόμενο ομοιότητας-έλξης, το οποίο υποδηλώνει ότι «όσο πιο όμοιες είναι οι στάσεις και οι πεποιθήσεις μας με εκείνες των άλλων, τόσο πιο πιθανό είναι να έλκονται από εμάς», κάτι που συμβαίνει και στον κόσμο της διαφήμισης.

Οι advertisers θα πρέπει να επωφεληθούν από την πρόοδο του λεγόμενου Natural Language Processing (NLP) ή αλλιώς από τη γλωσσική ανάλυση. Ουσιαστικά είναι μία αναδυόμενη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI), η οποία αξιοποιεί πληροφορίες επιχειρηματικού χαρακτήρα μέσω δεδομένων, όπως είναι οι γραπτές ή προφορικές απαντήσεις των πελατών σχετικά με κάποιο προϊόν ή υπηρεσία. Μέσω της συγκεκριμένης δυνατότητας, ο κλάδος της διαφήμισης αναπτύσσει ψηφιακά μηνύματα που απευθύνονται στους καταναλωτές δομημένα με τον τρόπο που επιθυμούν, δημιουργώντας τους την αίσθηση ότι συνδέονται βαθύτερα με το εκάστοτε εμπορικό σήμα.

Αν μπορούμε να συνδέσουμε τον τόνο με την περίσταση και την προσωπικότητα, τότε τα διαφημιστικά μηνύματα παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς μοιάζουν περισσότερο με ανθρώπινες συνομιλίες. Οι ικανοί διαφημιστές μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές προς το brand, το προϊόν ή την υπηρεσία, προσαρμόζοντας τα διαφημιστικά μηνύματα ανάλογα με την περίσταση.

Παραδείγματος χάρη, η τεχνολογία δυναμικής εξατομίκευσης θα μπορούσε να χαρίσει μια διαφήμιση σε μορφή βίντεο διάρκειας 30 δευτερολέπτων με ιδιαίτερα καυστικό χιούμορ, σε κάποιον που συνήθως στα social media κάνει σχόλια σαρκαστικά και πνευματώδη.

Ο τρόπος ζωής

Μερικές από τις πιο σύγχρονες εταιρείες τεχνολογίας, όπως είναι η Mirriad, επιτρέπουν τη δυναμική τοποθέτηση προϊόντων σε ψηφιακό περιεχόμενο. Για παράδειγμα, η μάρκα καφέ Carte Noir συνεργάστηκε με τη Mirriad για να τοποθετήσει ένα branded φλιτζάνι σε μια σκηνή στη σειρά του Netflix “Call My Agent”. Παράλληλα η T-Mobile και η μπύρα Tecate, συνεργάστηκαν ώστε να οικοδομήσουν μία τεχνολογική δυνατότητα εισάγοντας προϊόντα σε περιεχόμενο βίντεο. Κάτι ανάλογο έκανε πρόσφατα και η Sephora.

Φανταστείτε μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογικής δυνατότητας, τα διάφορα στοιχεία του τρόπου ζωής ενός πρωταγωνιστή μίας διαφήμισης ή μίας ταινίας να αγγίζουν περισσότερο την πραγματικότητα και να γίνονται πιο οικεία για τους καταναλωτές. Αυτό που θέλουν οι άνθρωποι είναι να εντοπίζουν ανάμεσα στα προϊόντα και στις υπηρεσίες την προσωπική τους αισθητική καθώς και τις προτιμήσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Το μέλλον του personalisation

Η δημιουργικότητα

Η διαφήμιση θα μπορούσε να προσαρμόζεται δυναμικά και στις περιπτώσεις απροσδόκητων καταστάσεων, όπως είναι οι αθλητικοί αγώνες, οι αλλαγές στην οικονομία, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς και τα έκτακτα δελτία ειδήσεων. Τέτοιες συνθήκες επηρεάζουν τη διάθεση, τη νοοτροπία, τις προτεραιότητες και τη δεκτικότητα του πελάτη απέναντι σε μία διαφήμιση.

Για παράδειγμα, αναφορικά με τον τομέα του αθλητισμού, η διάθεση των φιλάθλων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το εάν η εκάστοτε γηπεδούχος ομάδα κέρδισε την ημέρα του αγώνα. Κατά τη διάρκεια μίας αθλητικής σεζόν υφίστανται αναρίθμητες πιθανές νίκες, ήττες ή ακόμη και ισοπαλίες. Επομένως ένας advertiser μέσω κάποιας προηγμένης τεχνολογικής δυνατότητας εξατομίκευσης με εφαρμοσμένη επίγνωση των αποτελεσμάτων, θα μπορούσε να προσαρμόσει το περιεχόμενο, ώστε να προβάλει μια συγχαρητήρια διαφήμιση προς τους φιλάθλους, των οποίων η ομάδα μόλις κέρδισε. Αντίστοιχα, στην περίπτωση ήττας, η προβολή μίας παρηγορητικής ή ακόμη και ενθαρρυντικής διαφήμισης στους fans, θα μπορούσε να οικοδομήσει μια σχετική και ουσιαστική σύνδεση μαζί τους.

Ακόμη, στην περίπτωση ξαφνικών οικονομικών αλλαγών, ένα brand θα μπορούσε να υιοθετήσει καθησυχαστικά μηνύματα όταν η οικονομία έχει υποστεί σκληρή πτώση και αισιοδοξία όταν ευδοκιμεί.

Βεβαίως, η αντιστοίχιση του περιεχομένου των ψηφιακών διαφημίσεων με τις προτιμήσεις των πελατών αποτελεί το επόμενο βήμα. Παρόλα αυτ,ά το σημαντικότερο κομμάτι για την εξατομίκευση θα είναι η διαφήμιση με μία πιο ανθρώπινη υπόσταση, κερδίζοντας την εύνοια των ανθρώπων και δημιουργώντας πιο ουσιαστικές συνδέσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.