19 Απρ 2024
READING

Έρχονται τα νέα ψηφιακά αναβαθμισμένα δοκιμαστήρια ρούχων

4 MIN READ

Έρχονται τα νέα ψηφιακά αναβαθμισμένα δοκιμαστήρια ρούχων

Έρχονται τα νέα ψηφιακά αναβαθμισμένα δοκιμαστήρια ρούχων

Τα brands και οι λιανέμποροι ρούχων αρχίζουν να επενδύουν στην ψηφιακή αναβάθμιση των καταστημάτων τους, εισάγοντας τεχνολογίες που αλλάζουν την έννοια και τη λειτουργία του δοκιμαστηρίου όπως το ξέραμε.

Μπορεί την περασμένη χρονιά, που ο κόσμος είχε στραφεί στις ηλεκτρονικές αγορές, να μάθαμε για τα virtual δοκιμαστήρια, που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας για να μπορέσει ο καταναλωτής να δει πώς θα ήταν τα ρούχα επάνω του, χωρίς να επισκεφθεί το φυσικό κατάστημα, το 2022, όμως, το κοινό επιστρέφει στις παραδοσιακές αγορές και τα brands ανακαλύπτουν νέους τρόπους να εμπλουτίσουν ψηφιακά τις δια ζώσης αγορές για τους πελάτες τους.

Και ως ιδανικό πεδίο για να το κάνουν αυτό αναδεικνύονται τα δοκιμαστήρια, οι ιδιωτικοί χώροι όπου ο πελάτης έρχεται σε επαφή με το προϊόν και αποφασίζει αν τελικά θα προβεί σε αγορά. Το παράδειγμα δίνουν μεγάλα και γνωστά brands, όπως το Amazon και το Savage X Fenty της Rihanna, αλλά είναι και μικρότερες εταιρείες που δείχνουν την προθυμία και την ετοιμότητα να επωφεληθούν από όσα τους προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Η βασική φιλοσσοφία είναι ότι σχεδιάζεται για το δοκιμαστήριο μια εμπειρία που εμπλουτίζει τη γνωστή φυσική δοκιμή, με τρόπο που να κάνει τον πελάτη πιο βέβαιο για την αγορά του, να τον διευκολύνει, να του παρουσιάσει άμεσα τις εναλλακτικές του, αν τις χρειάζεται, αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως «παρακαταθήκη δεδομένων» για τις μελλοντικές του αγορές, ηλεκτρονικές ή φυσικές. Τα ψηφιακά αναβαθμισμένα δοκιμαστήρια των φυσικών καταστημάτων, συνεπώς, έρχονται να αναδείξουν την αξία μιας multichannel αγοραστικής εμπειρίας, συνδυάζοντας τα καλύτερα των δύο κόσμων, του ψηφιακού και του φυσικού.

Διαβάστε ακόμα: Η επαυξημένη πραγματικότητα ανοίγει νέες ευκαιρίες για καινοτομία στο λιανικό εμπόριο

Για παράδειγμα, η Savage X Fenty, για το κατάστημα εσωρούχων της στο Λας Βέγκας, και προσεχώς και στα επόμενα καταστήματά της, συνεργάζεται με την εταιρεία Fit:Match, που με την τεχολογία της μπορεί να σκανάρει μέσα στο δοκιμαστήριο το σώμα του πελάτη, ώστε να βρει τις μετρήσεις του και να προτείνει το ιδανικό μέγεθος για δοκιμή. Ο πελάτης μπορεί να αποθηκεύσει μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής τα δεδομένα των μετρήσεών του, και να τα χρησιμοποιήσει αν θέλει αργότερα για τις online αγορές του. Την τεχνολογία της Fit:Match χρησιμοποιούν σε αντίστοιχες εφαρμογές και άλλα brands μόδας.

Άλλες μάρκες πειραματίζονται με ανάλογες εφαρμογές για χρήση σε ανανεωμένα δοκιμαστήρια σε πιλοτικά pop up stores, προσφέροντας υπηρεσίες που ενώνουν την (φυσική) εξυπηρέτηση από τους πωλητές με τις σύγχρονες ψηφιακές δυνατότητες, με τη χρήση οθονών που παρουσιάζουν πώς εφαρμόζουν τα ρούχα ανάλογα με τον σωματότυπο και με τη δυνατότητα ο καταναλωτής να υποβάλει πληροφορίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει το brand για να βελτιώσει τα προϊόντα του.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς εξελίσσονται τα σύγχρονα δοκιμαστήρια, βέβαια, προσφέρει το Amazon, με τα δοκιμαστήριά του με την εμπειρία της «μαγικής ντουλάπας», που δημιούργησε για το πρώτο του φυσικό πολυκατάστημα ρούχων. Στο δοκιμαστήριο του Amazon Style, ο πελάτης βρίσκει να τον περιμένουν τα κομμάτια που έχει σκανάρει όσο περιηγείται στο κατάστημα, και η οθόνη αφής του, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα των επιλογών του, του κάνει ανάλογες περαιτέρω προτάσεις, ώστε να συνεχίσει τις αγορές του χωρίς να χρειαστεί να βγει από το δοκιμαστήριο.

H ιδιαιτερότητα του σχεδιασμού αυτών των εφαρμογών είναι ότι, αν και πρωταρχικός στόχος είναι να βελτιώσει την εμπειρία αγορών του πελάτη και να αυξήσει τις πωλήσεις στο φυσικό κατάστημα, δεν παραλείπει να δημιουργήσει μια σύνδεση και με την online παρουσία του brand, εμπλουτίζοντας και την εμπειρία των ηλεκτρονικών αγορών.

Η εφαρμογή σκαναρίσματος του Fit:Match, για παράδειγμα, εξελίσσεται ώστε μέσα στη χρονιά να μπορεί να προσφέρει στον αγοραστή τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και στο σπίτι, μέσω του iPhone, και άρα να τον προτρέψει να αγοράσει το σωστό μέγεθος και σχέδιο ηλεκτρονικά. Στην ίδια λογική κινούνται και οι δυνατότητες που προσφέρει το Amazon: οι επιλογές του πελάτη αποθηκεύονται, ώστε, αν θέλει, να μπορέσει να παραγγείλει ή να κάνει κράτηση των ρούχων που θέλει να δοκιμάσει.

Το μέλλον του δοκιμαστηρίου και των φυσικών αγορών ρούχων, συνεπώς, χαρακτηρίζεται από αυτήν την αλληλεπίδραση, τη συνεργασία και αλληλοεπικάλυψη του φυσικού και του ψηφιακού shopping. Οι retailers δείχνουν ο ένας μετά τον άλλο έτοιμοι να υιοθετήσουν αυτές τις νέες δυνατότητες, που απογειώνουν την έννοια του omnichannel. Το ζήτημα είναι, επισημαίνουν οι ειδικοί του χώρου, πόσο έτοιμοι είναι και οι καταναλωτές να τις δεχτούν και να τις χρησιμοποιήσουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.