18 Απρ 2024
READING

Πώς μια μικρή επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει αποτελεσματική online παρουσία

4 MIN READ

Πώς μια μικρή επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει αποτελεσματική online παρουσία

Πώς μια μικρή επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει αποτελεσματική online παρουσία

Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στις επιχειρήσεις, πολύ περισσότερο ίσως σε κλάδους που η φύση των υπηρεσιών τους απαιτεί την αυτονόητη επαφή με τους πελάτες τους ή, πολύ απλά, σε brands και λιανεμπόρους που βασίζονταν στα φυσικά τους καταστήματα για τις πωλήσεις τους.

Και μπορεί το κοινό να στράφηκε μαζικά στις ηλεκτρονικές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, επιταχύνοντας, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, μια εν πολλοίς αναμενόμενη εξέλιξη και πυροδοτώντας την ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών που κάνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ brand και καταναλωτών πιο εύκολη, ωστόσο δεν ήταν αυτονόητο ότι όλες οι μικρές επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν άμεσα και απλώς να αποφασίσουν ότι στο εξής θα πωλούν ηλεκτρονικά όσα έχουν να προσφέρουν. Πολλές μικρές εταιρείες μπορεί να μην είχαν καν ηλεκτρονικό κατάστημα, κάτι που δεν ήταν και τόσο ασυνήθιστο, αν μάλιστα είχαν μια επιχείρηση που δούλευε αποτελεσματικά μέσω της φυσικής της δραστηριότητας.

Αυτές οι μικρές επιχειρήσεις βρέθηκαν λοιπόν ξαφνικά αντιμέτωπες με την ανάγκη να βρουν μια λύση προκειμένου να επιβιώσουν, και μάλιστα κάτι πιο άμεσο από το στήσιμο ενός ηλεκτρονικού καταστήματος από το μηδέν.

Εκτός από τις δυνατότητες που προσφέρουν μεγάλα ψηφιακά multibrand marketplaces, να αποκτήσουν ένα σημείο διαδικτυακής πώλησης, τα μικρά brands επέδειξαν δημιουργικότητα και αποφασιστικότητα, αποδεικνύοντας ότι οι δυνατότητες που προσφέρει το σύγχρονο διαδικτυακό τοπίο μπορούν να βοηθήσουν μια εταιρεία να αποκτήσει μια αξιόλογη και αποτελεσματική ιντερνετική παρουσία.

Μερικά πρακτικά βήματα, λοιπόν, που μπορεί να ακολουθήσει μια εταιρεία για να ενισχύσει τη δύναμή της στο διαδίκτυο και να εμπλουτίσει την επαφή με το κοινό της, όπως είδαμε να συμβαίνει σε όλο τον κόσμο:

Να εκμεταλλευτεί εργαλεία και εφαρμογές όπως το Zoom. Μαθήματα, tutorials, θεματικές συναντήσεις με προσωπικές προσκλήσεις, είναι ένας εύκολος και πολύ άμεσος τρόπος να διατηρήσει ένα brand την επαφή με τους πελάτες του. Ακόμα και τώρα που η φυσική επιχειρηματική δραστηριότητα έχει επιστρέψει, αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να χτιστεί και να διατηρηθεί μια πιο προσωπική επαφή με τον πελάτη. Εξάλλου, το κοινό παραμένει σε mindset online επικοινωνίας.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί μια επιχείρηση πρέπει να δίνει σημασία στα online reviews των πελατών

Να δώσει έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργήσει εξειδικευμένα Facebook groups που θα ενημερώνουν, θα οργανώνουν συζητήσεις για θέματα που απασχολούν τα μέλη. Πέρα από αυτό όμως, μέσα από τις εφαρμογές live video, μπορεί ακόμα και να οργώσει live events πωλήσεων, όπου θα παρουσιάζει τα προϊόντα στους πελάτες-followers. To σημαντικό εδώ όμως δεν είναι μόνο η παρουσίαση των προϊόντων, αλλά και η προσωπική παρουσία. Μέσα από τέτοιες ενέργειες, που το πρόσωπο του brand μπαίνει μπροστά στην κάμερα και δείχνει πρόθυμο να έρθει σε άμεση επαφή με τον πελάτη, χτίζεται ή διατηρείται μια άμεση διαπροσωπική σχέση, που συμπληρώνει επάξια τη φυσική επαφή. Το brand αποκτά έτσι ανθρώπινο πρόσωπο, δημιουργούνται αναμνήσεις από την αλληλεπίδραση, ο πελάτης μπορεί να αντιληφθεί ότι έχει απέναντί του κάποιον που τον υπολογίζει.

Να εκμεταλλευτεί τα εργαλεία πιο άμεσων αγορών που προσφέρουν σήμερα τα social media, όπως για παράδειγμα το «swipe up» του Instagram. Ένα απλό story μπορεί να δώσει αφορμή για πωλήσεις. Ειδικοί λένε ότι, ακολουθώντας τέτοιες μεθόδους, και εφόσον λείπει το λειτουργικό κόστος που θα έφερνε η διαχείριση ενος eshop, οι επιχειρήσεις ίσως θα έπρεπε να εξετάσουν μια μικρή επένδυση σε έναν επαγγελματία των social media, που μπορεί να συμβουλεύσει και να βοηθήσει να αναπτυχθεί ένα social media account. Επιπλέον, ακόμα και τα έξοδα αποστολής μπορούν να είναι μειωμένα από τις πωλήσεις που θα έρθουν, προσφέροντας υπηρεσίες παραλαβής από το κατάστημα.

Διαβάστε ακόμα: Αγορά online, παραλαβή από το κατάστημα: μια τακτική που ήρθε για να μείνει;

Nα παραμείνει δημιουργική, με έμπνευση από την ίδια της την ταυτότητα. Ένα brand που μέχρι τώρα βασιζόταν περισσότερο στη φυσική του παρουσία, καλείται τώρα να αλλάξει εντελώς τον τρόπο λειτουργίας του, λόγω των συνθηκών. Ωστόσο, έχει ήδη χτίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους πελάτες του, την οποία δε θα πρέπει να προδώσει. Πρέπει τις ιδέες του, τη φιλοσοφία του, την προσέγγισή του όσον αφορά τα προϊόντα και τους πελάτες του να τις εκφράζει διαδικτυακά με μια συνέπεια και συνέχεια, παραμένοντας γνώριμο και με ισχυρό brand identity για τους πιστούς πελάτες του – και με μια αυθεντικότητα που θα προσελκύσει καινούριους.

Με αυτή τη νοοτροπία, μπορεί να δημιουργήσει online περιεχόμενο με το οποίο το κοινό του θα μπορεί να ταυτιστεί και το οποίο θα είναι εμφανές ότι είναι ειλικρινές. Και όπως οι καταναλωτές επιστρέφουν στα αγαπημένα τους φυσικά καταστήματα της γειτονιάς, τώρα που η αγορά λειτουργεί ξανά, έτσι θα χαίρονται και να αλληλεπιδρούν με τα ίδια brands, στο πλαίσιο της κοινότητας που έχουν χτίσει διαδικτυακά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.