25 Απρ 2024
READING

Γιατί μπαίνει και η ΑΒ Βασιλόπουλος στο fast delivery

4 MIN READ

Γιατί μπαίνει και η ΑΒ Βασιλόπουλος στο fast delivery

Γιατί μπαίνει και η ΑΒ Βασιλόπουλος στο fast delivery

Εάν κανείς προσπαθήσει να μετρήσει την αξία του online delivery για προϊόντα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, θα διαπιστώσει ότι οι πωλήσεις του συγκεκριμένου καναλιού στη διάρκεια του 2021 ανήλθαν στα 255 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, όταν το 2019 οι αντίστοιχες πωλήσεις ήταν μόλις 45 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι στο διάστημα από το 2019 έως και το 2021 οι πωλήσεις στα προϊόντα σούπερ μάρκετ μέσω διαδικτύου αυξήθηκαν κατά 467%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από σχετική μέτρηση της Convert Group.

O αριθμός μεταβολής που αναφέραμε είναι εντυπωσιακός, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει μία αγορά, η οποία διατηρεί μία εκτεταμένη βάση καταναλωτών που δήλωναν και συνεχίζουν να δηλώνουν ότι προτιμούν τα φυσικά καταστήματα για τις αγορές τους.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κάνουν την είσοδό τους όχι στο παραδοσιακό online σούπερ μάρκετ, αλλά στον τομέα της ταχείας παράδοσης (fast delivery) των προϊόντων που διατίθενται στα ράφια και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Tην αρχή έκανε η efood market, που έχει υποσχεθεί παραδόσεις εντός 15 λεπτών από τη στιγμή που δίνεται η παραγγελία. Και ακολούθησε λίγο μετά η Wolt Market, η υπηρεσία της Wolt, η οποία υποσχέθηκε παραδόσεις αγαθών σε διάστημα 20 έως και 40 λεπτών.

Διαβάστε ακόμα: “Colpo Grosso” από το efood;

Η «αμφισβήτηση» των My market στα 15′ λεπτά της efood

Όμως ο ανταγωνισμός στην αγορά των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ και ιδίως στον τομέα του fast delivery είναι τέτοιος που δε θα μπορούσε να μείνει αναπάντητος. Αρχικά, στην καμπάνια προώθησης της υπηρεσίας efood market, ήρθε να απαντήσει πριν από λίγο καιρό ο όμιλος Metro, ο οποίος διατηρεί στον τομέα της λιανικής τα καταστήματα My market. Κι αυτό γιατί προσέφυγε στο Συμβοούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, το οποίο ελέγχει τις διαφημίσεις και τα διαφημιστικά μηνύματα των εκάστοτε επιχειρήσεων, με αίτημα να αποσυρθεί η καμπάνια που έλεγε ότι οι παραδόσεις γίνονται σε 15 λεπτά, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός χρόνος είναι εν τέλει αρκετά μεγαλύτερος.

Η κίνηση της ΑΒ Βασιλόπουλος

Αυτήν τη στιγμή ένας ακόμα από τους παίκτες του παραδοσιακού οργανωμένου λιανεμπορίου, η AB Βασιλόπουλος, κάνει το δικό του βήμα στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο προχωράει στην επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρει στον τομέα διανομής των προϊόντων μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα που διαθέτει, καθώς δοκιμάζει πιλοτικά το fast delivery, κίνηση που επίσης εφαρμόζει πιλοτικά στη Ρουμανία η αλυσίδα Mega Image, που επίσης ανήκει στον όμιλο Ahold Delhaize.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεις VS Dark Stores: το “πάγωμα” της Ολλανδίας σε ένα ανερχόμενο success story

Γιατί αποφάσισε ο όμιλος Ahold Delhaize να εισέλθει στον τομέα του fast delivery; Η απάντηση βρίσκεται αφενός στο γεγονός ότι στη διάρκεια του 2021 οι online πωλήσεις για τον όμιλο σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται αυξήθηκαν κατά 37,3% και έφτασαν αισίως τα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν οι συνολικές πωλήσεις της Ahold Delhaize ήταν 75,6 δισ. ευρώ κατά την περασμένη χρονιά.

Ταχύτατη αλλαγή του τρόπου που παραγγέλνουμε online

Eκτός των άλλων όμως, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη εξάπλωσης της πανδημίας, μια νέα τάση έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πολλοί άνθρωποι αγοράζουν προϊόντα σούπερ μάρκετ.

Πέρα από την παραδοσιακή μέθοδο αποστολής των παραγγελιών, ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εταιρειών στον τομέα των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ έχει δημιουργήσει ένα νέο τομέα ταχείας παράδοσης αγαθών. Συχνά η συγκεκριμένη μέθοδος παράδοσης των παραγγελιών χρησιμοποιείται για ανάγκες ή επιθυμίες της τελευταίας στιγμής: ποπ κορν για να τρώει κανείς κατά τη διάρκεια μιας ταινίας, μια σακούλα με πάγο για κοκτέιλ στο σπίτι ή πάνες για όταν οι γονείς ξεμείνουν. Ωστόσο και οι ταχείς ρυθμοί της καθημερινότητας έρχονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να επιβάλουν ακόμα γρηγορότερες παραδόσεις στην πόρτα του καταναλωτή, μία κίνηση που αποτελεί σημαντική αναβάθμιση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών που σχετίζονται με της ηλεκτρονικές παραγγελίες.

Έτσι, αντί κανείς να περιμένει πλέον μια ή δύο μέρες για να παραλάβει στην πόρτα του μια ηλεκτρονική παραγγελία, μπορεί να την παραλάβει σε μόλις 10, 15 ή 20 λεπτά. Είναι μια αγορά που ανθεί σε όλο τον κόσμο και ιδιαιτέρως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τον κανόνα της ανάπτυξης του συγκεκριμένου πεδίου διανομής δεν εξαιρείται η Ελλάδα.

Δεδομένου λοιπόν ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και ο ανταγωνισμός ιδιαίτερα ισχυρός στον τομέα των σούπερ μάρκετ, ειδικά μετά την είσοδο σε αυτόν και των πλατφορμών που προαναφέραμε καθώς και άλλων που πρόκειται να ακολουθήσουν, θα μπορούσε κανείς παρατηρώντας και τις κινήσεις των παραδοσιακών παικτών να μιλήσει για παιχνίδι επιβίωσης.

Διότι όποιος δεν ακολουθήσει τις τρέχουσες εξελίξεις με επενδύσεις σε τεχνολογία και συστήματα που θέτουν στο επίκεντρο την πολυκαναλική εμπειρία του καταναλωτή, κινδυνεύει να μείνει εκτός του διαρκώς μεταβαλλόμενου παιχνιδιού που επιβάλλει η αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.