25 Απρ 2024
READING

Τεράστια ζήτηση για καταστήματα στο Ελληνικό

4 MIN READ

Τεράστια ζήτηση για καταστήματα στο Ελληνικό

Τεράστια ζήτηση για καταστήματα στο Ελληνικό

Σε περιζήτητο προορισμό για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης εξελίσσεται η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development στο πλαίσιο ενημέρωσης προς δημοσιογράφους, «από τα εμπορικά κέντρα που θα διαθέτουμε, η ζήτηση καλύπτει το 145% των διαθέσιμων προς ενοικίαση χώρων μόδας, ενώ οι ανακοινώσεις για τις τελικές συμφωνίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο». Ο ίδιος επισήμανε ταυτόχρονα ότι έντονο είναι το ενδιαφέρον και για τους χώρους εστίασης που θα δημιουργηθούν από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ο κύριος Αθανασίου επισήμανε ότι τα εμπορικά κέντρα γίνονται κέντρα εμπειριών. Έτσι, εντός της Μαρίνας Αγίου Κοσμά θα δημιουργηθεί η Marina Galleria, όπου θα στεγάζονται 70 καταστήματα διεθνούς φήμης αλλά και Ελλήνων σχεδιαστών, αποτελώντας ένα τοπόσημο στο πλαίσιο της ευρύτερης επένδυσης.

Η Marina Galleria θα προσφέρει στους επισκέπτες μία πολύπλευρη εμπειρία αγορών, γαστρονομίας και ψυχαγωγίας. Η συνολική της επιφάνεια θα ανέρχεται στα 22.000 τ.μ., θα φιλοξενεί κορυφαίους οίκους μόδας, ορισμένοι εκ των οποίων έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τον σχεδιασμό της ανέλαβε το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma and Associates.

Iσχυρό είναι και το ενδιαφέρον για το Vouliagmenis Mall, το οποίο θα βρίσκεται στην πλευρά του Ελληνικού που αγγίζει τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, με τη συνολική του επένδυση να ανέρχεται στα 410 εκατ. ευρώ.

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της έκτασης για το retail park στον όμιλο Φουρλή

Η Lamda Development έχει προχωρήσει επίσης στην υπογραφή συμφωνίας με τον όμιλο Φουρλή για τη δημιουργία ενός retail park με έκταση 30 στρεμμάτων εντός των ορίων του Ελληνικού, με την επένδυση να ανέρχεται σε συνολικό ύψος 55 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με το συγκεκριμένο project, ο κύριος Αθανασίου σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση της έκτασης από πλευράς της Lamda στον όμιλο Φουρλή. «Ο όμιλος Φουρλή είναι ο καλύτερος στο είδος του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Αθανασίου, ο οποίος στάθηκε στη σημασία των συνεργειών όπως αυτές, που εκτός από την προαναφερόμενη, έχει συνάψει επί παραδείγματι με την TEMEΣ για τη δημιουργία δύο ξενοδοχειακών μονάδων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού.

Διαβάστε ακόμα: Aττικά Πολυκαταστήματα: Το project Ελληνικό και οι αντίρροπες δυνάμεις φυσικών και ηλεκτρονικών πωλήσεων

Στο πλαίσιο των συνεργειών που έχει αναπτύξει η Lamda εντάσσεται και αυτή με τον όμιλο Brook Lane Capital, για την ανάπτυξη του πύργου μεικτής χρήσης εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου στην περιοχή της λεωφόρου Βουλιαγμένης, έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί κατά την πρώτη πενταετή φάση του έργου.

Ορατή η πώληση του ποσοστού της Värde Partners στη Lamda Malls

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εξέλιξη που θα έχει η μετοχική συμμετοχή της Värde Partners σε δύο από τα εμπορικά κέντρα της Lamda, στο Golden Hall και στο Mediterranean Cosmos. To fund της Varde Partners διατηρεί ποσοστό 31,7% στην εταιρεία Lamda Malls που διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα εμπορικά κέντρα. Σύμφωνα με τον κύριο Αθανασίου, επίκειται να αποεπενδύσει προκειμένου να εισπράξει τις ανάλογες αποδόσεις, κάτι που σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου επρόκειτο να γίνει νωρίτερα, ωστόσο καθυστέρησε λόγω του κορονοϊού. Εφόσον προχωρήσει αυτή η εξέλιξη, δεν αποκλείεται και η ίδια η Lamda Development να είναι αυτή που θα αποκτήσει το ποσοστό του 31,7%, καθώς θεωρείται δεδομένο το επενδυτικό της ενδιαφέρον για τα εμπορικά κέντρα.

H Värde Partners είναι διεθνής διαχειριστής εναλλακτικών επενδύσεων ύψους 12 δις δολαρίων Η.Π.Α. Μάλιστα διατηρούσε συμμετοχή και στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Trastor, η οποία είναι εισηγμένη στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Από την Trastor αποχώρησε η Värde στο τέλος Ιανουαρίου και η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το 52,1% των μετοχών της.

Η βασική φιλοσοφία της Värde Partners είναι προσανατολισμένη στις πιστοδοτήσεις και στη δημιουργία αξίας επενδύοντας σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και στοιχεία ενεργητικού, που περιλαμβάνουν ακίνητη περιουσία, εταιρικές χορηγήσεις, ενυπόθηκα δάνεια, εξειδικευμένες χρηματοδοτήσεις, μεταφορές και υποδομές. Πρόκειται για fund που διαχειρίζεται ένα σύνολο ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στα οποία συμμετέχουν διεθνείς επενδυτές, μεταξύ των οποίων ιδρύματα, κληροδοτήματα, συνταξιοδοτικά σχήματα, ασφαλιστικές εταιρείες, λοιποί θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες πελάτες.

Την ίδια στιγμή ο Οδυσσέας Αθανασίου προανήγγειλε την είσοδο της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που όπως είπε θα γίνει εντός του 2023.

Ξεκινούν οι πρώτες κατασκευές τον Απρίλιο

Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο έργο του Ελληνικού, τα πρώτα έργα κατασκευής νέων κτιρίων ξεκινούν από τον Απρίλιο. Το κτίριο από το οποίο θα γίνει η αρχή θα είναι το κτίριο ΑΜΕΑ, στην περιοχή του Επιχειρηματικού Πάρκου Βουλιαγμένης, στο οποίο θα στεγαστούν τέσσερις σύλλογοι ατόμων με ειδικές ανάγκες, ένα έργο που έχει και μία ιδιαίτερη σημασία ως προς την υλοποίησή του λόγω του χαρακτήρα που πρεσβεύει.

Έως και αυτήν τη στιγμή πάντως τρέχουν οι κατεδαφίσεις παλαιότερων κτιρίων που βρίσκονται μέσα στην έκταση του Ελληνικού – από τα τουλάχιστον 400 που υπήρχαν έχουν κατεδαφιστεί τα 200 –, η πρόοδος των εργασιών στο οποίο βρίσκονται κατά τον Οδυσσέα Αθανασίου εντός του χρονοδιαγράμματος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.