19 Απρ 2024
READING

Οι 5 μεγάλες τάσεις του digital marketing το 2022

6 MIN READ

Οι 5 μεγάλες τάσεις του digital marketing το 2022

Οι 5 μεγάλες τάσεις του digital marketing το 2022

Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες τάσεις του ψηφιακού μάρκετινγκ μπορεί να αποτελούν πρόκληση για τον κλάδο των επιχειρήσεων, είναι σημαντικό όμως να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα που θέτει η εξέλιξη της τεχνολογίας. Καθώς οι περισσότεροι από εμάς εργάζονται από το σπίτι, υπήρξε μία τεράστια άνοδος στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ οι επαγγελματίες του ψηφιακού μάρκετινγκ επωφελούνται από το συγκεκριμένο γεγονός, οι ιδιοκτήτες των μικρότερων επιχειρήσεων προσπαθούν να προσαρμοστούν στις μεταβολές της καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Με το ηλεκτρονικό εμπόριο και την τηλεκπαίδευση να ανθίζουν, μπορούν να εντοπιστούν πέντε σημαντικά trends στο ψηφιακού μάρκετινγκ, τα οποία η βιομηχανία το 2022 δεν μπορεί να αγνοήσει.

1. Video marketing

Εξαιτίας της ανόδου του TikTok, το περιεχόμενο που σχετίζεται με τα βίντεο μπορεί μέσα σε δευτερόλεπτα να γίνει viral, επιτρέποντας στα brands να προσεγγίζουν καθημερινά χιλιάδες χρήστες. Οι creators έχουν τη δυνατότητα να οικοδομήσουν το λεγόμενο brand awareness, καθώς με το κατάλληλο περιεχόμενο μπορεουν να ασκήσουν τεράστια επιρροή στους χρήστες.

Η επιτυχία του TikTok ώθησε κι άλλες αντίστοιχες εταιρείες τεχνολογίας όπως το Instagram και το Facebook να αρχίζουν να μπαίνουν σε ένα παιχνίδι ανταγωνισμού, το οποίο έχει να κάνει με την εξέλιξη λειτουργιών των πλατφορμών αναφορικά με την αναπαραγωγή βίντεο, όπως είναι το Instagram reels. Η συγκεκριμένη δυνατότητα κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2020 σε περισσότερες από 50 χώρες, δίνοντας την ικανότητα στους creators της πλατφόρμας να δημιουργήσουν viral περιεχόμενο και την περασμένη εβδομάδα, λανσαρίστηκε παγκοσμίως στο Facebook, με στόχο να ανταγωνιστεί ευθέως το TikTok.

Πιο συγκεκριμένα ο στόχος των Instagram και Facebook reels, είναι να μείνουν οι χρήστες εντός της πλατφόρμας όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, κάτι που έχει λειτουργήσει αποδοτικά τόσο για τα brands όσο και για τους influencers. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το Pinterest και το LinkedIn επενδύουν σε αντίστοιχες δυνατότητες βίντεο.

Ωστόσο, η τάση του video marketing δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν σε ακριβές υπηρεσίες βίντεο. Η ερασιτεχνική φύση του περιεχομένου των social media ευνοεί σε αυτό. Το σημαντικότερο είναι το κομμάτι του storytelling και η οικοδόμηση ουσιαστικών σχέσεων με το αντίστοιχο κοινό.

Διαβάστε επίσης: To Facebook λανσάρει σύντομα βίντεο για να αντεπιτεθεί στο TikTok

2. Niche marketing

Το λεγόμενο Niche marketing (εξειδικευμένο μάρκετινγκ) έχει να κάνει με την εστίαση σε ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία που απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό, με στόχο τη δημιουργία ισχυρής σύνδεσης της μάρκας με αυτό. Μια εξειδικευμένη αγορά έχει την ικανότητα να εστιάσει περισσότερο στις ανάγκες του κοινού, κατανοώντας βαθύτερα τι είναι αυτό που πραγματικά θέλει.

Ξεκινώντας από το Niche marketing μπορει ακόμα να συγκροτηθεί μια στρατηγική, καθώς υπάρχει η δυνατότητα το brand να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου και να εισέλθει σε μεγαλύτερες αγορές, όπως συμβαίνει για παράδειγμα μία startup, η οποία προσπαθεί σταδιακά να οικοδομήσει μία ισχυρή κοινότητα. Αρκετές φορές μία μικρότερη εταιρεία με σαφώς μικρότερο κοινό, μπορεί να εστιάσει περισσότερο στο πώς θα προβάλλει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της, προσελκύοντας τους καταναλωτές της. Όταν έχει βρεθεί το κατάλληλο nice, είναι πιο εύκολος τόσο ο εντοπισμός όσο και η στόχευση του κοινού είτε μέσω οργανικού μάρκετινγκ είτε μέσω χορηγούμενων διαφημίσεων, καθώς υπάρχει πολύ λιγότερος ανταγωνισμός.

3. Πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου

Οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου βιώνουν μία εξαιρετικά ανοδική τάση τον τελευταίο καιρό, κάτι που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Τόσο οι retailers όσο και οι επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα τους μέσα από αυτούς μπορούν να επωφεληθούν από την παρουσία τους στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τις συγκεκριμένες πλατφόρμες ως ένα ακόμα κανάλι για να προβληθούν, αρκεί να είναι προσεκτικοί στο πώς παρουσιάζεται η εικόνα του brand τους μέσα σε αυτές. Έχει σημασία, δηλαδή, να διατηρηθεί η ταυτότητα τους μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου συνυπάρχουν πολλά διαφορετικά brands. Δεν πρέπει ακόμα οι μάρκες να ξεχνούν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του εκάστοτε εμπορικού σήματος. Από την άλλη οι ιδιοκτήτες των marketplaces μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα των ενσωματωμένων ηλεκτρονικών αγορών τόσο του Instagram όσο και του Facebook, μέσω shoppable posts και διαφημίσεων, για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και να προσελκύσουν κοινό στην πλατφόρμα τους.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Ο αναβαθμισμένος ρόλος των social media

4. Mobile marketing

Μερικές από τις πιο σημαντικές στρατηγικές μάρκετινγκ μέσω κινητών τηλεφώνων, σχετίζονται με το SMS marketing, το in-app marketing, το social media marketing, το μάρκετινγκ βάσει τοποθεσίας και το μάρκετινγκ εγγύτητας (proximity marketing). Σύμφωνα με την Google Consumer Insights, το 61% των διαδικτυακών αγορών πραγματοποιήθηκαν μέσω smartphones από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019, που αντιστοιχεί σε αύξηση άνω του 27% από έτος σε έτος.

Η επισκεψιμότητα μέσω κινητών αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής επισκεψιμότητας στο web, κάτι που σημαίνει ότι οι αγοραστές χρησιμοποιούν τα smartphones τους τόσο για να κάνουν την έρευνα αγοράς τους όσο και για να πραγματοποιήσουν τις online αγορές τους. Από την περίοδο της πανδημίας, οι αγορές στα φυσικά καταστήματα έχουν μειωθεί, καθιστώντας την mobile-friendly διαδικτυακή παρουσία απαραίτητη. Κάτι τέτοιο προαπαιτεί ότι το εκάστοτε site θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε όλες τις κινητές συσκευές.

Διαβάστε επίσης: Μέχρι το 2025 οι πωλήσεις από το mobile commerce θα έχουν διπλασιαστεί

5. Αυτοματοποίηση του μάρκετινγκ

Με την πάροδο των ετών, σημαντικές υπηρεσίες τεχνολογίας και δημιουργίας λογισμικού όπως είναι οι HubSpot, eMarketeer και SalesForce αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τη χρήση αυτοματισμού για να καλλιεργήσουν τις προοπτικές τους παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στο κοινό των δυνητικών πελατών. Η αποστολή μιας αλληλουχίας emails είναι μια μορφή αυτοματισμού, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα να παρακολουθεί η εταιρεία με συνέπεια κάποιον υποψήφιο πελάτη.

Πέρα από τα newsletters μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα messenger bots (γνωστά και ως chatbots) είναι επίσης δημοφιλή καθώς έχουν βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος λειτουργίας για το customer support καθώς και το κόστος ανθρωπίνου δυναμικού. Με την κατάλληλη επένδυση σε ανεπτυγμένες τεχνολογίες που βασιζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, τα chatbots μπορoύν να λειτουργήσουν ιδιαίτερα αποδοτικά, αυξάνοντας σημαντικά τις μετατροπές.

Διαβάστε επίσης: Η τεχνολογία που θα γίνει μέρος της ζωής μας το 2022

Οι προσέγγιση που προτείνουν αυτές οι πέντε τάσεις του digital marketing μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τις επιχειρήσεις, και να είναι αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα και, πέρα από το 2022. Η προσέλκυση και διατήρηση του καταναλωτικού κοινού προέρχεται πλέον κατά βάση από τον κλάδο του μάρκετινγκ, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς και να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.