24 Απρ 2024
READING

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγορεί τις εταιρείες παραγωγής βρεφικού γάλακτος για παραβίαση κανόνων marketing

4 MIN READ

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγορεί τις εταιρείες παραγωγής βρεφικού γάλακτος για παραβίαση κανόνων marketing

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγορεί τις εταιρείες παραγωγής βρεφικού γάλακτος για παραβίαση κανόνων marketing

Σύμφωνα με στοιχεία μίας νέας έκθεσης, η οποία διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Yγείας και τη UNICEF, περισσότερο από το 51% των ερωτώμενων αναφέρουν ότι έχουν δεχτεί επιθετικό μάρκετινγκ από εταιρείες παρασκευασμάτων γάλακτος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα που έχουν καθοριστεί εδώ και πάνω από 40 χρόνια, έπειτα από σκάνδαλα που αφορούσαν τις πρακτικές διατροφής των βρεφών.

Η έκθεση «How marketing of  influences our decisions on infant feeding», βασίζεται σε συνεντεύξεις 8.500 γονέων και εγκύων γυναικών καθώς και 300 επαγγελματιών υγείας από οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, του Βιετνάμ και του Ηνωμένου Βασίλειου.

Πράγματι, οι συγκεκριμένες πρακτικές μάρκετινγκ μπορούν να απομακρύνουν τις γυναίκες από τον θηλασμό μιας και επεμβαίνουν σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Μεταξύ άλλων, οι εταιρείες προσφέρουν δωρεάν δείγματα φόρμουλας γάλακτος, εφαρμόζουν παρεμβατική διαδικτυακή στόχευση, ενώ στελέχη των εταιρειών δημιουργούν ή συμμετέχουν σε γκρουπ νέων μαμάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές επικοινωνίας. Την ίδια στιγμή προσφέρουν δώρα σε επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της χρηματοδότησης για έρευνα ή προμήθειας από τις πωλήσεις.

Οι συγκεκριμένες πρακτικές απαγορεύονται από τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παροτρύνει τις γυναίκες προς τον αποκλειστικό θηλασμό, όταν αυτό είνα εφικτό.

Τόσο οι συντάκτες της έκθεσης όσο και αρκετοί εμπειρογνώμονες συμφώνησαν ότι είναι πλέον καιρός για μεταρρύθμιση του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. Ο ΠΟΥ καθιέρωσε τον κώδικα το 1981 για να ρυθμίσει τη βιομηχανία μετά τα σκάνδαλα της δεκαετίας του 1970, όταν η Nestlé κατηγορήθηκε ότι ενθάρρυνε τις μητέρες φτωχών χωρών να μη θηλάζουν.

Διαβάστε επίσης: Η Nestlé λανσάρει υποκατάστατο γαλακτοκομικών προϊόντων τρίτης γενιάς

Επιπλέον ο ΠΟΥ δήλωσε ότι μόνο 25 χώρες είχαν συμπεριλάβει τον συγκεκριμένο κώδικα στους νόμους τους. Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις γάλακτος φόρμουλας έχουν αυξηθεί δύο φορές περισσότερο τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ τα ποσοστά θηλασμού έχουν μόλις ελαφρώς αυξηθεί. Ετησίως, η αγορά γάλακτος φόρμουλας αποτιμάται στα 55 εκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα η έκθεση διαπίστωσε ότι ανάμεσα στους 8.500 γονείς που έλαβαν μέρος στη συγκεκριμένη έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς έχουν εκτεθεί στις συγκεκριμένες εκστρατείες μάρκετινγκ, πολλές από τις οποίες παραβίαζαν τον προαναφερόμενο κώδικα δεοντολογίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα της Κίνας, μιας και το 97% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, έχουν εκτεθεί σε κάποια από τις παραπάνω τεχνικές μάρκετινγκ των εταιρειών εμπορίας φόρμουλας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 84%, ενώ στο Βιετνάμ στο 92%. Συνολικά σε όλες τις χώρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών δήλωσαν ότι οι γιατροί τούς είχαν προτείνει κάποια φόρμουλα γάλακτος.

Παρά το γεγονός ότι οι συγγραφείς της έκθεσης αναγνωρίζουν την αξία της φόρμουλας  για τις γυναίκες που είτε δεν μπορούν είτε δε θέλουν να θηλάσουν, οι συγκεκριμένες πρακτικές μάρκετινγκ αποτελούν τον λόγο για τον οποίο τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού είναι τόσο χαμηλά. Αν και ο αποκλειστικός θηλασμός συνιστάται από τον ΠΟΥ τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες, το 44% των βρεφών δεν τρέφεται με γάλα θηλασμού. Μάλιστα, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το πεδίο της ψηφιακής διαφήμισης, που προσφέρει τη δυνατότητα στόχευσης και αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο ανάπτυξης για τις εταιρείες που παράγουν φόρμουλα, καθώς και παρασκευασμάτα είτε για μεγαλύτερα παιδιά είτε για εκείνα που αντιμετωπίζουν κάποια αλλεργία.

Μια σημαντική μελέτη το 2016, αποκάλυψε ότι περισσότερες από 800.000 ζωές μωρών ετησίως θα μπορούσαν να σωθούν, εάν αυξηθούν τα ποσοστά θηλασμού. Αντίστοιχα και από τη πλευρά της UNICEF, η executive director, Catherine Russell, δήλωσε ότι οι παραπλανητικές και ψευδείς πληροφορίες αναφορικά με το γάλα, αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για τον θηλασμό.

Απολογιστικά, σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη Access to Nutrition Initiative 2021, ορισμένες εταιρείες είναι πιο συμμορφωμένες με τον διεθνή κώδικα δεοντολογίας συγκριτικά με άλλες. Για παράδειγμα οι εκστρατείες μάρκετινγκ της Danone ακολουθούν τους κανόνες κατά 68% ενώ της Nestle κατά 57%. Ταυτόχρονα τρεις από τις κορυφαίες εταιρείες εμπορίας φόρμουλας που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, η Feihe, η Mengniu και η Yili, σημείωσαν το απόλυτο μηδέν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.