19 Απρ 2024
READING

To Airbnb θα φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία

3 MIN READ

To Airbnb θα φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία

To Airbnb θα φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μέχρι στιγμής περισσότεροι από 660.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία και έχουν περάσει τα σύνορα για τις γειτονικές της χώρες, κατά βάση την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουγγαρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι θα προσπαθήσουν να φύγουν από τη χώρα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, αν και, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, οι συνθήκες κάνουν δύσκολες τις ακριβείς εκτιμήσεις.

Τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, το Airbnb, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει δωρεάν κατάλυμα για ορισμένο χρονικό διάστημα σε 100.000 πρόσφυγες από τη χώρα. Η πρωτοβουλία ξεκινά από το Airbnb.org, έναν ανεξάρτητο μη κυβερνητικό οργανισμό, που στόχος του είναι να προσφέρει προσωρινή φιλοξενία σε ανθρώπους που το χρειάζονται σε περιόδους κρίσεων. Ο οργανισμός θα συνεργαστεί με άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ώστε να βρουν τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια και ένα μέρος να μείνουν.

Η χρηματοδότηση των καταλυμάτων θα γίνει από το Airbnb, τους δωρητές του Airbnb.org Refugee Fund και τους οικοδεσπότες του Airbnb.org. Μάλιστα, όσοι θέλουν να διαθέσουν το σπίτι τους δεν απαιτείται να είναι επίσημοι οικοδεσπότες Airbnb.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Airbnb, ο CEO του, ο επικεφαλής στρατηγικής του και ο πρόεδρος του Airbnb.org έστειλαν επιστολές στους ηγέτες της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και την Ουγγαρίας, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην απόφαση των χωρών να υποδεχτούν τους πρόσφυγες.

Δηλώνουν, επιπλέον, ότι θα συνεργαστούν στενά με τις αρχές των χωρών υποδοχής, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων σε κάθε χώρα, και ενδεχομένως να τους προσφέρουν και μακροπρόθεσμη φιλοξενία.

Η Airbnb.org είναι ένας ανεξάρτητος μη κυβερνητικός οργανισμός, που ως ιδέα ξεκίνησε το 2012, όταν μια οικοδέσποινα του Airbnb από το Μπρούκλιν θέλησε να προσφέρει το σπίτι που διέθετε μέσω της πλατφόρμας στους πληγέντες του τυφώνα Sally, που είχε χτυπήσει τη Νέα Υόρκη. Επικοινώνησε με το Airbnb εξηγώντας τι ήθελε να κάνει και ζήτησε τη βοήθειά του. Η εταιρεία έκανε ό,τι ήταν απαρίτητο για να κάνει διαθέσιμο το σπίτι και να δώσει και σε άλλους τη δυνατότητα να προσφέρουν τις ιδιοκτησίες που εκμεταλλεύονταν μέσω του Airbnb. Tότε, για τους ανθρώπους που χρειάζονταν κατάλυμα εξαιτίας του τυφώνα, άνοιξαν 1000 σπίτια του Airbnb.

Έκτοτε, δημιουργήθηκαν πολλές συνεργασίες σε περιόδους κρίσης και φιλοξενήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση.

Τον Σεπτέμβριο, ο οργανισμός είχε ανακοινώσει ότι θα προσφέρει δωρεάν βραχυπρόθεσμη διαμονή σε 40.000 Αφγανούς πρόσφυγες, ένα νούμερο διπλάσιο από τις 20.000 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί τον Αύγουστο. Στα τέλη του Ιανουαρίου, η Airbnb ανακοίνωσε ότι είχε προσφέρει κατάλυμα σε 21.300 Αφγανούς πρόσφυγες.

Το ταμείο της Airbnb που διατίθεται για τους πρόσφυγες δημιουργήθηκε το 2021, και μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την εταιρεία, η Airbnb και η Airbnb.org, μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν δώσει προσωρινή στέγη σε 54.000 πρόσφυγες και ανθρώπους που έχουν πάρει άσυλο, από πολλές χώρες, όπως το Αφγανιστάν, η Συρια, η Βενεζουέλα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.