Καθώς το κοινό στρέφεται όλο και περισσότερο στις ευκολίες και τις δυνατότητες της συνδεδεμένης τηλεόρασης (CTV), που λειτουργεί με streaming μέσω ίντερνετ, παρακάμπτοντας τις παραδοσιακές λειτουργίες της καλωδιακής, της δορυφορικής, ή της τηλεόρασης με κεραία, της κλασικής «γραμμικής» δηλαδή τηλεόρασης, εκεί στρέφονται πλέον και οι διαφημιστές.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, το κοινό στριμάρει όλο και πιο περισσότερο βίντεο στις οθόνες του, είτε μέσω του YouTube είτε μέσω των μεγάλων πλατφορμών streaming, τραβώντας το ενδιαφέρον των brands και των διαφημιστών τους, που εντοπίζοντας εδώ μια νέα ευκαιρία ανάπτυξης, επενδύουν όλο και περισσότερο σε αυτό το κανάλι.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία, στις ΗΠΑ οι επενδύσεις σε διαφημιστικό περιεχόμενο για τη CTV είχαν το 2020 ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 40,6% και μάλιστα οι ερευνητές κάθε χρόνο αναπροσαρμόζουν τις προβλέψεις τους, καθώς η πραγματικότητα φαίνεται να τις ξεπερνά.
Αποτελεί λοιπόν σήμερα ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα ψηφιακά κανάλια διαφήμισης, καθώς μέσα στην πανδημία το κοινό άρχισε να διακόπτει τις συνδρομές της καλωδιακής του και να στρέφεται στις υπηρεσίες των OTT (Over The Top) πλατφορμών streaming και στο βίντεο που παρέχονται μέσω της συνδεδεμένης τηλεόρασης, που εμπλουτίζει διαρκώς, εξάλλου, τις δυνατότητές της και το διαθέσιμο πρόγραμμά της. Η συνήθεια του streaming σε κάθε είδους περιεχόμενο κερδίζει το κοινό, που μοιάζει να θεωρεί σταδιακά τη γραμμική τηλεόραση παρωχημένη. Έτσι, το 2021, και πάλι στη μεγάλη αγορά των ΗΠΑ, οι διαφημιστές ξόδεψαν στη CTV 59,9% περισσότερα σε σχέση με το 2020 – ένα ποσό της τάξης των 14,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εκτιμήσεις λένε ότι μέχρι το 2025 το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 30 δισεκατομμύρια.
Διαβάστε ακόμα: Οι συνδρομητικές πλατφόρμες στην Ελλάδα αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση
Εκτός από το γεγονός ότι το κοινό στρέφεται σε αυτήν, είναι και η ευελιξία που προσφέρει στους διαφημιστές ένας ακόμα παράγοντας που ευνοεί μεγαλύτερη επένδυση στο διαφημιστικό budget εδώ. Οι συσκευές CTV προσφέρουν με την πρόσβαση στις πλατφόρμες και τις υπηρεσίες που παρέχουν πολύ μεγαλύτερο εύρος επιλογών για ένα brand και, επιπλέον, καθιστούν δυνατό το targeting των θεατών, αφενός χάρη στις αγορές των πακέτων και των προγραμμάτων που αυτοί κάνουν, που προσφέρουν personalized πληροφορίες, αφετέρου με τη βοήθεια εξειδικευμένων εργαλείων που αναπτύσσονται τώρα και μπορούν να κάνουν τη στόχευση ακόμα πιο αποτελεσματική.
Ένα τέτοιο εργαλείο λάνσαρε πρόσφατα η Nielsen, που με τη βοήθεια μοντέλων μηχανικής μάθησης μπορεί να πρσδιορίσει ακόμα και ποιος βλέπει τι μέσα σε κάθε νοικοκυριό, βασισμένη στα ιστορικά δεδομένα της τηλεθέασης. Η πληροφορία λοιπόν που έχουν στη διάθεσή τους οι διαφημιστές είναι πολύ πιο συγκεκριμένη από το αν ένα νοικοκυριό βλέπει Netflix ή Disney+ – και ποιο σίριαλ. Γίνεται πλέον δυνατόν τα brands να μάθουν περισσότερα για το κοινό τους, και οι θεατές να βλέπουν τις διαφημίσεις που τους αφορούν και είναι περισσότερο πιθανό να τους ενδιαφέρουν.
Αν η αμερικανική αγορά μπορεί να λειτουργήσει ως ένας δείκτης, οι ειδικοί λένε πως είναι πιθανό μέσα στο 2022 το βίντεο της CTV να προσελκύει πλέον πάνω από το μισό του προϋπολογισμού που αφιερώνουν τα brands σε διαφημίσεις κάθε είδους τηλεόρασης.
Δημοτικότητα αρχίζουν να αποκτούν οι OTT πλατφόρμες και στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύει η πορεία και ο ανταγωνισμός στο πεδίο των ελληνικών εταιρειών, από τη Vodafone TV μέχρι την Cosmote TV και τη νέα πλατφόρμα EON της Nova. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, την περίοδο Δεκεμβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, ένα ποσοστό 58% των Ελλήνων τηλεθεατών παρακολούθησαν τηλεόραση μέσα από μια πλατφόρμα συνδρομητικού περιεχομένου μέσω ίντερνετ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.