22 Ιαν 2025
READING

Πώς αντιδρά η παγκόσμια αγορά πολυτελείας στην εισβολή στην Ουκρανία

3 MIN READ

Πώς αντιδρά η παγκόσμια αγορά πολυτελείας στην εισβολή στην Ουκρανία

Πώς αντιδρά η παγκόσμια αγορά πολυτελείας στην εισβολή στην Ουκρανία

Tα χρηματιστήρια του κόσμου σημείωσαν μεγάλη πτώση την Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατάφεραν ωστόσο να δουν μικρή ανάκαμψη την Παρασκευή στο άνοιγμα των αγορών. Η αστάθεια παραμένει, όμως, καθώς μάλιστα οι επενδυτές σπεύδουν να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους σε χρυσό και κρατικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια να νιώσουν ασφαλέστεροι.

‘Οσον αφορά την αγορά πολυτελείας, οι μετοχές των μεγάλων ομίλων, όπως του LVMH, τους Kering, της Richemont, της Burberry και της Prada, έπεσαν την πρώτη μέρα μεταξύ 3% και 6%, όπως κινήθηκαν και οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες δηλαδή, κάτι που υποδηλώνει την άποψη των επενδυτών ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν αναμένεται ότι θα επηρεαστούν σημαντικά οι πωλήσεις στα είδη πολυτελείας, τουλάχιστον όχι περισσότερο από τον γενικότερο αντίκτυπο στην αγορά.  Βέβαια, δεν παύει να υπάρχει η εκτίμηση ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επηρεάσει μακροπρόθεσμα και ευρύτερα την αγορά, ανακόπτοντας σε πρώτη φάση την ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας.

Αναλυτές του κλάδου σημειώνουν ότι οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι υπεύθυνες για το τέσσερα με πέντε τοις εκατό των παγκόσμιων πωλήσεων των ειδών πολυτελείας, συνεπώς οι άμεσες συνέπειες της εισβολής θα είναι περιορισμένες, ωστόσο σίγουρα θα υπάρξει ένα ντόμινο στον αντίκτυπο που θα έχει συνολικά στην παγκόσμια αγορά. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι αυξήσεις των τιμών, ο πληθωρισμός που αναμένεται να δεχτεί εκ νέου πιέσεις, η άνοδος στις τιμές της ενέργειας, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε μια παγκόσμια ύφεση.

Μια τέτοια κριση θα μπορούσε να οδηγήσει, πολύ απλά, σε αλλαγή τάσης του καταναλωτικού κοινού, που έχει ταυτίσει τις αγορές ειδών πολυτελείας με μια διάθεση ευεξίας και απόλαυσης. Θα μπορούσε να γίνει λοιπόν μια αναπροσαρμογή των προτεραιτήτων, που θα έριχνε τα επίπεδα των πωλήσεων σε αυτήν την αγορά.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τέτοιες γεωπολιτκές κρίσεις κάποιες φορές έχουν έντονα αρνητικό αντίκτυπο μόνο βραχυπρόθεσμα, και σύντομα το κλίμα στην αγορά μεταστρέφεται, ωστόσο οι δραματικές εξελίξεις δείχνουν ότι, αν μη τι άλλο, είναι πολύ δύσκολο και πρόωρο να βγει ένα σχετικό συμπέρασμα.

Εν τω μεταξύ, στον κλάδο της πολυτέλειας τους τελευταίους μήνες, στην Ευρώπη ειδικότερα, υπήρχε μια δυναμική επάνοδος των καταναλωτών, με τις πωλήσεις να έχουν ανέβει κατά 15 με 20 τοις εκατό, με την ανάκαμψη μετά την πανδημία να έχει μόλις ξεκινήσει, έπειτα από μια περίοδο που τα ποσοστά είχαν φτάσει στο -19% το 2021, σε σχέση με το 2019, επιβαρυμένα και από την αναστολή των ταξιδιών και το γκρέμισμα του τουρισμού το 2020.

Το ενδιαφέρον τράβηξαν την Παρασκευή, επιπλέον, οι ανεπιβεβαίωτες ειδήσεις σε βρετανικά και αμερικανικά μέσα ότι η Ιταλία ζήτησε να εξαιρεθούν τα ιταλικά αγαθά πολυτελείας από το πακέτο των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία, ενώ υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες αναφορές για ανάλογη συμφωνία για το εμπόριο διαμαντιών του Βελγίου. Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση με tweet από το γραφείο του πρωθυπουργού Mario Draghi διαψεύδει ότι ζήτησε ποτέ κάτι τέτοιο και υπογραμμίζει ότι η Ιταλία συντάσσεται πλήρως με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.