25 Απρ 2024
READING

H Kellogg πληρώνει τους παραγωγούς ρυζιού για να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα

4 MIN READ

H Kellogg πληρώνει τους παραγωγούς ρυζιού για να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα

H Kellogg πληρώνει τους παραγωγούς ρυζιού για να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα

Η Kellogg διέθεσε 2 εκατομμύρια δολάρια σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται InGrained, μέσω του οποίου θα βοηθήσει τους αγρότες των περιοχών του Κάτω Μισισιπή να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου. Για κάθε ένα τόνο αερίων θερμοκηπίου που μειώνεται, η εταιρεία για πέντε χρόνια θα πληρώνει 20 δολάρια στους παραγωγούς, ωθώντας τους προς πιο φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές.

Τόσο η Kellogg όσο και άλλες εταιρείες συσκευασμένων προϊόντων, έχουν κατακριθεί για τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον, όχι μόνο από ακτιβιστικές οργανώσεις αλλά και από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι εταιρείες λιανικού εμπορίου πρέπει να επενδύσουν στη βιωσιμότητα

Ο γίγαντας των δημητριακών ανέφερε ότι το ρύζι που προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, αποτελεί βασικό συστατικό των δημητριακών των Rice Krispies και Special K. Έτσι η Kellogg θα εκπαιδεύσει τους παραγωγούς σε ζητήματα που αφορούν εξαιρετικά σημαντικές πρακτικές όπως είναι η διαχείριση της άρδευσης και των λιπασμάτων, καθώς και η υγεία του εδάφους. Η εταιρεία ανέφερε ότι το πρόγραμμα InGrained θα βοηθήσει τους εταίρους της να μειώσουν έως και 51.000 τόνους αερίων θερμοκηπίου από τη βορειοαμερικανική αλυσίδα εφοδιασμού ρυζιού μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, που είναι περίπου σαν να σταματούν να κυκλοφορούν περισσότερα από 10.000 αυτοκίνητα.

Παρόλο που το ρύζι αποτελεί το βασικό συστατικό μίας σειράς προϊόντων όπως είναι τα δημητριακά και τα σνακ, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλλιέργειες που έχουν κατηγορηθεί για τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Πράγματι, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Ταμείου Περιβαλλοντικής Άμυνας (Environmental Defense Fund), η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού βλάπτει το περιβάλλον όσο 1.200 σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Οι αγρότες των ΗΠΑ φέτος αναμένεται να καλλιεργήσουν και να θερίσουν περίπου 2,5 εκατομμύρια στρέμματα ρυζιού. Αναλογιστείτε λοιπόν την έκταση του προβλήματος.

Οι καταναλωτές λαμβάνουν όλο και περισσότερο υπόψη τους τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αγαπημένων τους brands και προϊόντων. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του 2021, το 55% των καταναλωτών των ΗΠΑ δήλωσε ότι έχει προσπαθήσει μέσω των αγοραστικών του επιλογών να στραφεί προς τη βιωσιμότητα. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες CPG δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κινηθούν με ανάλογο τρόπο και να εφαρμόσουν πιο sustainable πρακτικές σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τους, από το στάδιο της καλλιέργειας μέχρι την αποστολή στα καταστήματα, ελαχιστοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται το αποτύπωμά τους. Τα τελευταία χρόνια, πλήθος εταιρειών, από την PepsiCo και την Coca-Cola μέχρι τη Nestlé και τη Unilever, έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Ο πυλώνας της συγκεκριμένης στρατηγικής είναι η άμεση συνεργασία με τους αγρότες. Για παράδειγμα τον προηγούμενο μήνα η Nestlé ανέφερε ότι θα τριπλασιάσει το ποσό χρηματοδότησης για τη βιωσιμότητα των φυτειών κακάο, αγγίζοντας τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Ένα μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη παροχή οικονομικών κινήτρων στις οικογένειες που καλλιεργούν κακάο στην Αφρική, συμβάλλοντας τόσο στη πρόληψη της παιδικής εργασίας όσο και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Επιπλέον η εταιρεία Anheuser-Busch, η οποία χρησιμοποιεί για πρώτες ύλες το κριθάρι, το ρύζι και τον λυκίσκο για τη δημιουργία μπύρας, συνεργάζεται με ερευνητές και αγρότες, ώστε να μειώσει το νερό που απαιτείται για την παραγωγή μπύρας, αλλά και να περιορίσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Sustainable Rice Platform ανέφερε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχει βοηθήσει περισσότερους από 420.000 παραγωγούς ρυζιού να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές, όπως είναι η διαχείριση του νερού και των θρεπτικών συστατικών. Εάν εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες πρακτικές, τότε οι εκπομπές μεθανίου μπορούν να μειωθούν έως και 50%, ενώ τα εισοδήματα των αγροτών θα αυξηθούν έως και 20%. Η Nestlé και η Mars συγκαταλέγονται στα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας που προσπαθούν να συμβάλουν.

Η πρωτοβουλία που ανακοίνωσε η Kellogg αποτελεί μέρος του προγράμματος Origins, το οποίο έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 440.000 αγρότες σε όλο τον κόσμο. Σε γενικότερο πλαίσιο ολοένα και περισσότερες εταιρείες CPG προϊόντων έχουν θέσει ως βασικό στόχο τη βιωσιμότητα της παραγωγής ρυζιού. Η Knorr, που ανήκει στη Unilever, ανακοίνωσε το περασμένο φθινόπωρο ότι θα ξεκινήσει 50 διαφορετικά έργα αναγεννητικής γεωργίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Βασικό μέρος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι αποφυγή σπατάλης νερού καθώς και η μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.