24 Απρ 2024
READING

Γιατί το Alibaba δίνει περισσότερο έμφαση στη διεθνή αγορά

5 MIN READ

Γιατί το Alibaba δίνει περισσότερο έμφαση στη διεθνή αγορά

Γιατί το Alibaba δίνει περισσότερο έμφαση στη διεθνή αγορά

O κινέζικος κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba είχε το λιγότερο κερδοφόρο τρίμηνό του στο τέλος του 2021, γεγονός που, σύμφωνα με τους αναλυτές, αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην κινεζική αγορά και ρίχνει ένα φως στις προθέσεις του, όπως έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται τελευταία.

Για την ακρίβεια, η ετήσια ανάπτυξη των εσόδων της Alibaba έφτασε το 10%, ένα ποσοστό εντυπωσιακά χαμηλότερο σε σχέση με το 29% της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, η εταιρεία για πρώτη φορά διαχώρισε τα κέρδη του διεθνούς από το κινεζικό τμήμα της. Έτσι, είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη από τις πωλήσεις την Κίνα μειώθηκαν κατά 20%, οδηγώντας σε μονοψήφια ανάπτυξη, ενώ οι διεθνείς πωλήσεις είδαν ανάπτυξη 18%.

Η απόδοση αυτή καταγράφεται τη στιγμή που οι αρχές της Κίνας προσπαθούν να ελέγξουν και να επιβάλουν ρυθμιστικούς κανόνες στην ανάπτυξη των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Ειδικότερα, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο επιβλήθηκε στην Alibaba πρόστιμο 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κινεζική Κρατική Διεύθυνση Ρύθμισης Αγοράς, για «κατάχρηση κυριαρχίας στην αγορά», ενώ πρόστιμο της επιβλήθηκε εκ νέου μόλις τον Ιανουάριο.

Δεν είναι παράλογο λοιπόν που η Alibaba αναζητά να διευρύνει το πεδίο δράσης της σε άλλες αγορές της Ασίας και στην Ευρώπη, ενισχύοντας τόσο τη χονδρική της όσο και τις διεθνείς της πλατφόρμες – αν και, σε αυτό το νέο πεδίο, όπως λένε οι αναλυτές, θα συναντήσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό.

Αλλά δεν είναι μόνο οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές που δημιουργούν προβλήματα στην εταιρεία. Είναι και το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, η Alibaba έχει φτάσει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πελατών στην Κίνα και ότι η αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη της χώρας δεν αποτελεί πλέον εύκολο, προσοδοφόρο target group. Αυτό είπε εξάλλου στους επενδυτές και ο ίδιος ο CEO της εταιρείας την περασμένη εβδμάδα, ότι δηλαδή θεωρούν πως έχουν κατακτήσει ήδη όλους τους καταναλωτές με αγοραστική δύναμη στην Κίνα. Και συμπλήρωσε ότι τώρα η εταιρεία θα επικεντρωθεί σε μια στροφή, από την προσέλκυση νέων χρηστών στη διατήρησή τους και στην ανάπτυξη των δυνατών εσόδων ανά υπάρχοντα χρήστη. Οι νέοι πελάτες, λοιπόν, μπορούν ουσιαστικά να έρθουν μόνο από το εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμα: Θα επηρεάσει την οικονομία της Κίνας η δημογραφική της κρίση;

Οι νέες ρυθμίσεις στην Κίνα στόχο είχαν να χτυπήσουν τη μονοπωλιακή παρουσία όχι μόνο της Alibaba, αλλά και άλλων μεγάλων εταιρειών, όπως της Tencent των social media και της Meituan που κυριαρχεί στις υπηρεσίες delivery, οι οποίες αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τα business models τους υποβαθμίζοντας το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και παρέχοντας πρόσβαση των αρχών σε λίστες και δεδομένα – και στενεύοντας κατά συνέπεια τα περιθώρια κέρδους τους.

Έτσι, η Alibaba στράφηκε στην κατάστρωση μιας στρατηγικής που θα της επέτρεπε να μεγιστοποιήσει τα κερδη της ξανά, ενισχύοντας και τις υπηρεσίες της στην υποστήριξη λιανοπωλητών στο second-hand marketplace της και στην πώληση υπηρεσιών streaming. Ωστόσο, οι αναλυτές διευκρινίζουν ότι αυτές οι κινήσεις, αν και συμπίπτουν χρονικά με την επιβολή των τεράστιων προστίμων, δεν έχουν ως αιτία τους μόνο αυτά, αλλά και τη συνειδητοποίηση ότι η εταιρεία φτάνει σε ενα σημείο που οι δυνατότητές της για υψηλή ανάπτυξη είναι πλέον πεπερασμένες.

Τα στοιχεία μάλιστα που δικαιολογούν αυτές τις εκτιμήσεις δεν αφορούν μόνο την Alibaba, αλλά την κινεζική αγορά στο σύνολό της. Η ανάπτυξη του κινεζικού λιανεμπορίου έπεσε 1,7% τον Δεκέμβριο, ενώ και τον Νοέμβριο, που συνήθως υπάρχει άνοδος λόγω των πωλήσεων της ετήσιας Singles Day, τα νούμερα ήταν επίσης χαμηλά. Ακόμα και οι επενδύσεις σε ακίνητα έπεσαν 14% τον Δεκέμβριο, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2020. Αυτοί οι δείκτες αντικατοπτρίστηκαν στο ΑΕΠ της Κίνας του τελευταίου τριμήνου, που ανέβηκε 4%, με ρυθμό αργότερο σε σχέση με το προηγοούμενο εννεάμηνο.

Διαβάστε ακόμα: Η μεγάλη πρόκληση της Κίνας για το 2022 είναι να κάνει τους ανθρώπους να ξοδέψουν χρήματα

Εξωτερικοί παράγοντες, όπως το σοκ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάνουν πιο δύσκολη την ανάκαμψη και την επιστροφή του αγοραστικού κοινού στην αγορά, καθώς η αβαβαιότητα το κάνει πιο συγκρατημένο. Η έμφαση της Alibaba στη διεθνή αγορά, όσο αβέβαιη και αν είναι αυτή τη στιγμή, είναι ένας τρόπος να κερδίσει περισσότερους πελάτες.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της στις μεταφορές και στον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε, όπως λένε εκπρόσωποί της, «να αναπτύξουμε μια νέα ψιφιοποιημένη υποδομή εμπορίου, που θα προσφέρει στους καταναλωτές ποιοτικές υπηρεσίες με υψηλά ανταγωνιστικές τιμές». Δίνεται λοιπόν σημασία στην ταχύτητα και την πρακτικότητα. Για παράδειγμα, ήδη σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Πολωνία, υπάρχουν θυρίδες της Alibaba, στο πρότυπο των lockers του Amazon, από τις οποίες μπορεί ο καταναλωτής να παραλαμβάνει την παραγγελία του, χωρίς να περιμένει τις υπηρεσίες διανομής. Αυτή η δυνατότητα, σε συνδυασμό με τον απόλυτο έλεγχο των διαδικασιών συναλλαγής, δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να υποσχεθεί γρήγορη παράδοση στον καταναλωτή.

Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δε θα είναι και τόσο εύκολο να κερδίσει η Alibaba σημαντικό μερίδιο στις ήδη ώριμες αγορές της Δύσης, καθώς εκεί μπαίνει ουσιαστικά αργοπορημένα, με άλλους μεγάλους παίκτες, όπως το Amazon, να έχουν εδραιώσει μια ισχυρή παρουσία. Το παιχνίδι θα παιχτεί στο ποιο θα είναι το στοιχείο διαφοροποιησής της, που θα την κάνει να ξεχωρίσει.

Επιπλέον, οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας δημιουργούν πλέον αρνητικούς συνειρμούς στη Δύση, για οτιδήποτε προέρχεται απότην Κίνα, ειδικά στην αμερικανική αγορά, κάτι που ανεβάζει το επιπεδο πρόκλησης για την Alibaba. Και, τελικά, οι πιέσεις από την κινεζική κυβέρνηση δε θα ξεπεραστούν απαραίτητα, με μια διεθνή ανάπτυξη του κινεζικού κολοσσού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.