18 Ιαν 2025
READING

Γιατί ασχολούμαστε με ψηφιακά ρούχα;

6 MIN READ

Γιατί ασχολούμαστε με ψηφιακά ρούχα;

Γιατί ασχολούμαστε με ψηφιακά ρούχα;

Το metaverse είναι ένας απολύτως υπαρκτός ψηφιακός κόσμος πέρα από τον αναλογικό που γνωρίζουμε – αν και ακόμα στη φάση της ανάπτυξης. Σε αυτόν τον κόσμο λαμβάνουν χώρα virtual εμπειρίες και χτίζονται εικονικά περιβάλλοντα για να φιλοξενούν τους ανθρώπους εκπροσωπημένους από τον εικονικό εαυτό τους, τα λεγόμενα avatars.

Οι παίκτες video games ίσως είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με αυτό, καθώς στο πλαίσιο του παιχνιδιού μπορούν να δημιουργούν τους δικούς τους ψηφιακούς κόσμους. Εξάλλου, τα video games έδωσαν μία από τις πρώτες ευκαιρίες στα brands να δραστηριοποιηθούν στον χώρο του metaverse, μέσα από συνεργασίες μαζί τους. Πολύ κοντά στο metaverse βρίσκονται οι έννοιες της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, που ως τεχνολογίες δίνουν μια πρώτη ιδέα για το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτόν τον νέο κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Καλώς ήρθατε στον κόσμο του metaverse

Ο κόσμος του metaverse προσφέρει στους επισκέπτες μία καθηλωτική και τρισδιάστατη εμπειρία. Ο κάθε χρήστης μπορεί να ανακαλύψει εμπειρίες και δυνατότητες παρόμοιες με εκείνες του πραγματικού κόσμου. Για παράδειγμα, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει αγορές, να επισκεφθεί κάποιο εστιατόριο αλλά και να παρακολουθήσει μία συναυλία.

Όταν η εταιρεία του Facebook άλλαξε το όνομά της σε Meta, το metaverse βρέθηκε ακόμα περισσότερο στο επίκεντρο. Στο metaverse του Mark Zuckerberg, για παράδειγμα, όλοι θα μπορούμε να ελέγχουμε το προσωπικό μας avatar, το οποίο θα εργάζεται σε εικονικές δουλειές, θα εκπληρώνει εικονικές κοινωνικές υποχρεώσεις και θα φοράει εικονικά ρούχα. Βέβαια, το πώς θα συγκροτηθεί αυτός ο κόσμος είναι ακόμη εξαιρετικά ασαφές.

Διαβάστε επίσης: Οι καινοτομίες της Meta που δίνουν μια εικόνα για το metaverse

Η έννοια της ψηφιακής μόδας

Η ψηφιακή μόδα φαίνεται σχετικά εύκολα κατανοητή στο πλαίσιο του εικονικού κόσμου. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν, για παράδειγμα, τον σχεδιασμό ενός avatar για ένα βιντεοπαιχνίδι, όπως το The Sims, όπου ο εικονικός εαυτός κάποιου πρέπει να ντύνεται. Η ψηφιακή μόδα, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην ένδυση των avatars.

Πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη υποκουλτούρα της μόδας που περιλαμβάνει τον ψηφιακό σχεδιασμό και τη μοντελοποίηση ρούχων του πραγματικού κόσμου, τη μεταφόρτωση σχεδίων για πραγματικά και ψηφιακά ρούχα στο blockchain ώστε τα αρχεία να μπορούν να πωληθούν ως NFTs, ακόμη και ψηφιακά ρούχα που αποδίδονται πάνω σε πραγματικούς ανθρώπους.

Έχει ακουστεί η άποψη ότι η ψηφιακή μόδα θα μπορούσε μια μέρα να επισκιάσει τις ανάγκες των ανθρώπων για πραγματικά, απτά ρούχα. Αυτή ιδέα, ωστόσο, φαίνεται να υποστηρίζεται κυρίως από άτομα και startups που μπορούν να κερδίσουν χρήματα από την αυξανόμενη προβολή της ψηφιακής μόδας.  Οι υποστηρικτές της ψηφιακής μόδας ισχυρίζονται ότι έχει τη δυνατότητα να είναι κερδοφόρα, πρακτική, δημιουργικά πλούσια και βιώσιμη. Όλα αυτά παραμένουν προς συζήτηση, ενώ δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι ενδεχομένως η συγκεκριμένη μόδα είναι απλώς άλλος ένας αντιπερισπασμός από τα πραγματικά προβλήματα της ευρύτερης βιομηχανίας της μόδας.

Η ψηφιακή μόδα έχει γίνει βασική τάση στη σύγχρονη εποχή. Το metaverse ανοίγει στον ψηφιακό κόσμο νέες αγορές, νέες ευκαιρίες και νέα επαγγέλματα για τους δημιουργούς της μόδας. Η μόδα ορίζεται σε τρεις διαφορετικές μορφές: η πρώτη είναι η phygital, η ψηφιακή μόδα που έχει σχεδιαστεί με σκοπό την παραγωγή φυσικών ενδυμάτων. Η δεύτερη μορφή είναι ο συνδυασμός φυσικής και ψηφιακής, δηλαδή η ψηφιακή μόδα που μπορεί να φορεθεί χρησιμοποιώντας επαυξημένη ή εικονική πραγματικότητα. Τέλος, η τρίτη είναι η πλήρως ψηφιακή, δηλαδή η ψηφιακή μόδα που πωλείται απευθείας σε ένα avatar, η οποία τροφοδοτείται από προγραμματιστές βιντεοπαιχνιδιών (Activision Blizzard, Epic Games, Sony) ή κοινωνικά δίκτυα (Snap, Meta).

Διαβάστε επίσης: Η διαδικτυακή ταυτότητα της μόδας

Η μόδα έχει εισαχθεί στον εικονικό κόσμο μέσω των βιντεοπαιχνιδιών. Τα online παιχνίδια πολλαπλών παικτών όπως το Fortnite και το Roblox αποτελούν μια κερδοφόρα οδό για την προσέγγιση εκατομμυρίων νέων καταναλωτών. Η πώληση αντικειμένων εντός του παιχνιδιού αποτελεί μια αγορά 40 δισεκατομμυρίων, ενώ η παραγωγή ψηφιακών αγαθών απαιτεί σχετικά χαμηλό κόστος παραγωγής και εργασίας.

Πολλές εταιρείες μόδας έχουν προβεί σε συνεργασίες gaming και έχουν κάνει την παρουσία τους αισθητή στον ψηφιακό κόσμο. Πριν από την πανδημία, η Louis Vuitton κυκλοφόρησε μια συλλογή League of Legends και η Moschino λάνσαρε μια συλλογή εμπνευσμένη από το The Sims που μπορούσε να αγοραστεί και να φορεθεί στο παιχνίδι. Ο πολυτελής οίκος Gucci εμφανίστηκε στο Roblox, με τη μορφή ενός εικονικού κήπου ως μέρος του ψηφιακού κόσμου του παιχνιδιού, που αποτελείται από διαφορετικά δωμάτια προς εξερεύνηση. Ακόμα, ο γίγαντας των αθλητικών ειδών Nike συμμετείχε στην πλατφόρμα Roblox για να προσφέρει μια εντελώς καθηλωτική επώνυμη εμπειρία, το Nikeland.

Διαβάστε επίσης: Οι συνεργασίες fashion brands με το gaming που έβαλαν τη μόδα στον ψηφιακό χώρο

Από τότε που τα NFTs έγιναν mainstream, όλο και περισσότερες εταιρείες συνεργάζονται με startups που ειδικεύονται στο σχεδιασμό εικονικής μόδας και ψηφιακών συλλεκτικών αντικειμένων. Η Adidas, στο πλαίσιο του έργου της “Into the Metaverse”, συνεργάζεται με διάφορους συλλέκτες και καλλιτέχνες NFT για να προσφέρει στα μέλη της κοινότητας αποκλειστικά εμπορεύματα και εμπειρίες.

Οι υποστηρικτές της εικονικής μόδας τονίζουν ότι η τεχνολογία δεν είναι μόνο ένα τέχνασμα marketing. Το λογισμικό τρισδιάστατου σχεδιασμού που χρησιμοποιούν μάρκες όπως η Burberry, η Calvin Klein και η Tommy Hilfiger, υποστηρίζεται ότι μπορεί να βελτιστοποιήσει την παραγωγή φυσικών ενδυμάτων μειώνοντας τα περιττά απόβλητα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών σχεδιασμού και προσαρμογής. Επίσης, τα ψηφιακά πρωτότυπα μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον αριθμό των δειγμάτων που παράγονται για τους εμπόρους και τη διαφημιστική χρήση. Από την πλευρά των πελατών, οι βελτιώσεις στην επαυξημένη πραγματικότητα μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους αγοραστές να οπτικοποιήσουν και να “δοκιμάσουν” εικονικά τα προϊόντα πριν καν κατασκευαστούν.

Γιατί τα εικονικά ρούχα δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ τα πραγματικά

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ψηφιακή μόδα μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στη γρήγορη μόδα. Αν περισσότερες μάρκες κυκλοφορούσαν ψηφιακές συλλογές, για παράδειγμα, οι αγοραστές θα μπορούσαν να αφιερώσουν μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους σε εικονικά ρούχα αντί για φυσικά. Αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να μειώσει τον αριθμό των ενδυμάτων που αγοράζουν οι άνθρωποι.

Αυτός ο ισχυρισμός μπορεί να φαντάζει ελπιδοφόρος, ωστόσο είναι εντελώς μη ρεαλιστικό ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετό για να αντιμετωπιστεί μια μακροχρόνια περιβαλλοντική κρίση. Η ψηφιακή μόδα δεν πρόκειται να ξεπεράσει σύντομα, ή ακόμα και ποτέ, τη φυσική αγορά ενδυμάτων. Τα εικονικά ρούχα δεν μπορούν να μπουν στις ντουλάπες μας ως λειτουργικά υποκατάστατα. Παράλληλα, ακόμα και αν λάβουμε υπόψη ότι μπορεί να χρησιμοποιηούνται λιγότεροι πόροι για την κατασκευή ενός εικονικού ενδύματος, καθιστώντας έτσι τη διαδικασία πολύ πιο “βιώσιμη”, παρόλα αυτά, αυτά τα ρούχα, αν μετατραπούν σε NFTs, έχουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα.

Η καινοτομία των ψηφιακών NFTs μόδας και του metaverse έχει μέχρι στιγμής χρησιμεύσει σε μεγάλο βαθμό ως ένας έξυπνος αντιπερισπασμός marketing για τη βιομηχανία. Οι μάρκες μπορούν να υποστηρίξουν ότι επενδύουν σε πιο βιώσιμες τεχνολογίες, διατηρώντας παράλληλα τις ταχύτητες παραγωγής τους.

Όσο το φυσικό μας σώμα υπερισχύει της εικονικής εναλλακτικής, πράγμα που θα συμβαίνει πάντα, τα ψηφιακά ρούχα και αξεσουάρ είναι μόνο ένα εικονικό συμπλήρωμα στις ντουλάπες μας. Ο φυσικός κόσμος εξακολουθεί να μας επιβάλλει τις απαιτήσεις του, ανεξάρτητα από τα εικονικά πεδία στα οποία μπαίνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.