22 Ιαν 2025
READING

To Netflix ρίχνει φως στη διαφθορά της Boeing

3 MIN READ

To Netflix ρίχνει φως στη διαφθορά της Boeing

To Netflix ρίχνει φως στη διαφθορά της Boeing

Η μάρκα αεροσκαφών Boeing θεωρούνταν για καιρό υνώνυμη με την ασφάλεια. Για μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα, τα αεροπλάνα της Boeing ήταν ζηλευτά για την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία. Το 2019, ωστόσο, η φήμη της Boeing υπέστη τεράστια ζημιά μετά τη συντριβή δύο αεροσκαφών 737 MAX της εταιρείας μέσα σε πέντε μήνες, με αποτέλεσμα τον θάνατο 346 ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης: Αυξάνονται οι πωλήσεις της Boeing μετά τις δύο συντριβές αεροπλάνων το 2018

Αυτές οι τραγωδίες, καθώς και οι εταιρικές ατασθαλίες που οδήγησαν εκεί, αποτελούν το θέμα του ντοκιμαντέρ Downfall: The Case Against Boeing, το οποίο προβάλλεται στο Netflix. Το Downfall εξιστορεί το εκπληκτικό σχέδιο εξαπάτησης της Boeing γύρω από τους αισθητήρες που προκάλεσαν την πτώση της πτήσης 610 της Lion Air και της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines.

Μέρος αυτού που κάνει το ντοκιμαντέρ συναρπαστικό είναι ο τρόπος με τον οποίο προσφέρει μια ματιά στις εσωτερικές διαβουλεύσεις της Boeing σχετικά με το πώς να αποφύγει τον ρυθμιστικό έλεγχο της Ομοσπονδιακής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας. Με μια καταδικαστική περιγραφή της διαφθοράς που οδήγησε σε κατηγορία για εγκληματική συνωμοσία και σε διακανονισμό ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η ταινία προβάλλει τον κίνδυνο που μπορεί να προκύψει όταν δίνεται προτεραιότητα στο κέρδος και όχι στην ασφάλεια.

Οι αποκαλύψεις τις ταινίας

Μεταξύ των πιο σοκαριστικών αποκαλύψεων της ταινίας είναι ότι η Boeing δεν ενημέρωσε τους πιλότους ούτε για το νέο anti-stall σύστημα, δηλαδή το σύστημα ακινητοποίησης, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια. Ένα τέτοιο νέο σύστημα θα απαιτούσε πρόσθετη εκπαίδευση των πιλότων, με μεγάλο κόστος για την εταιρεία και έτσι, η εταιρεία προτίμησε να το αποφύγει.

Η ταινία Downfall παρουσιάζει το επιχείρημα ότι τα τραγικά δυστυχήματα του 2018 και του 2019 μπορούν να αποδοθούν σε αυτή την κουλτούρα ανάπτυξης σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό. Όταν η ευρωπαϊκή Airbus παρουσίασε το οικονομικό σε καύσιμα A320neo το 2010, η Boeing απάντησε με την αναβάθμιση των υφιστάμενων αεροσκαφών 737 με κινητήρες που εξοικονομούν καύσιμα αντί να κατασκευάσει ένα εντελώς νέο αεροσκάφος.

Η κίνηση αυτή θα οδηγούσε σε ταχύτερη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές, ενώ δεν θα χρειαζόταν πρόσθετη εκπαίδευση των πιλότων, μειώνοντας το κόστος για την εταιρεία. Το βάρος και η ισχύς των νέων κινητήρων, ωστόσο, δημιούργησαν αυξημένο κίνδυνο ακινητοποίησης, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε στην ανάπτυξη του συστήματος ενίσχυσης των χαρακτηριστικών ελιγμών (Maneuvering Characteristics Augmentation System – MCAS) της Boeing.

Πέρα από την προσπάθεια της Boeing να εξαπατήσει την FAA, η ταινία καταδικάζει την προσπάθειά της να αποφύγει την απαγόρευση ενός άλλου αεροσκάφους μετά τις συντριβές των αεροσκαφών της Lion Air και της Ethiopian Airlines. Ακόμη και μετά τον εντοπισμό των κινδύνων που σχετίζονται με το MCAS, η Boeing ήθελε να συνεχίσει το αεροπλάνο να πετά δείχνοντας πως ήταν πρόθυμη να ρισκάρει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την ασφάλεια των επιβατών.

Διαβάστε επίσης: Boeing | Ελπίδες ότι θα απογειώσει ξανά τα 737 MAX

Η ταινία Downfall καταφέρνει να καταγράψει τη μακρά πορεία της εταιρείας από το αεροπορικό μεγαλείο στην ατιμία. Μεταφέρει, ακόμα, το πολύτιμο μάθημα ότι το βραχυπρόθεσμο κέρδος μπορεί να έρθει εις βάρος της μακροπρόθεσμης επιτυχίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.