25 Απρ 2024
READING

Η στρατηγική του «moment marketing»

3 MIN READ

Η στρατηγική του «moment marketing»

Η στρατηγική του «moment marketing»

Καθώς γίνεται όλο και πιο σημαντική η ανταπόκριση σε θέματα της επικαιρότητας, οι μάρκες γίνονται πιο προσεκτικές σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «moment marketing» και αφορά την άμεση αντίδραση σε ό,τι συμβαίνει στον κόσμο.

Κάποτε, τα social media που τραβούσαν την προσοχή και προωθούσαν την εμπλοκή των καταναλωτών με τα προϊόντα ήταν αρκετά για να αυξήσουν τις πωλήσεις.

Ωστόσο, τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Το «moment marketing» εξελίσσεται και, μάλιστα, κατευθύνεται προς κάτι πιο ουσιαστικό, σε κάτι με ευρείες κοινωνικές προεκτάσεις. Πλέον, κατά βάση, είναι πιο περίπλοκο να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους καταναλωτές οι εταιρείες. Και οι καταναλωτές, ειδικά το τελευταίο διάστημα, που ανακύπτουν σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, εκδηλώνουν πλέον σαφώς την απαίτησή τους να παίρνουν τα brands μια θέση που να αποδεικνύει έναν χαρακτήρα και μια φιλοσοφία που βρίσκεται κοντά στην κοινότητα.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Το brand purpose θα κάνει τις εταιρείες να ξεχωρίσουν

Προσαρμογή με κοινωνικές αξίες

Το επόμενο βήμα στο marketing φαίνεται να είναι λοιπόν μια εταιρική εναρμόνιση με σημαντικές πληροφορίες ή έναν καλό σκοπό. Ο όρος είναι «moment marketing» και η προέλευσή του βρίσκεται στο «αντιδραστικό» (με την έννοια της αντίδρασης σε κάποιο ερέθισμα – reactive) marketing. Αυτό αφορά τις  καμπάνιες, τις διαφημίσεις ή τις αναρτήσεις στα social media που ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο σε ένα εξέχον κοινωνικό ζήτημα.

Οι επιτυχημένες εκστρατείες ξεκινούν από προσεκτικά επιλεγμένους σκοπούς. Αυτοί οι σκοποί πρέπει να είναι επίκαιροι και είτε πολύ διαδεδομένοι και κοινοί, είτε υπο-εκπροσωπούμενοι. Ακόμα, οι μάρκες θα πρέπει να προβάλλουν έναν σκοπό που ταιριάζει με τις αξίες και τα αγαθά τους.

Διαβάστε επίσης: Οι καταναλωτές θέλουν οι μάρκες να παίρνουν θέση σε κοινωνικά ζητήματα

Η θρησκεία και η πολιτική είναι βέβαια αρκετά αμφιλεγόμενα θέματα και κατ’ επέκταση αποτελούν σχεδόν απαγορευμένα ζητήματα, λόγω της τεράστιας πιθανότητας να αποξενώσουν όσους καταναλωτές έχουν διαφορετικές απόψεις. Κάποια πιο ασφαλή θέματα, για παράδειγμα ζητήματα ακτιβισμού, που συμφωνούν με την κοινή γνώμη είναι πιθανώς πιο safe επιλογές και δε θα δημιουργήσουν αρνητική συζήτηση γύρω από μια μάρκα.

Για να ανταποκριθεί μια εταιρεία σε μια στρατηγική στιγμιαίου marketing μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ομάδα έτοιμη να αντιδράσει 24 ώρες το 24ωρο, δεδομένου ότι τα κοινωνικά ζητήματα μπορούν να αναδύονται στη δημόσια σφαίρα συνεχώς. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος σε ετοιμότητα για να εντοπίζει ένα θέμα όταν αυτό βρεθεί στο προσκήνιο της δημοσιότητας. Λόγω της αιφνίδιας φύσης της εμφάνισης των θεμάτων, κάποιος θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για την ανταπόκριση και την αντίδραση του brand σε πραγματικό χρόνο.

Φαίνεται πως είναι αρκετά απαιτητικό για τις μάρκες να μπορούν να εφαρμόζουν marketing βάση της επικαιρότητας και να τοποθετούνται πάνω σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο εκ των προτέρων σχεδιασμός ώστε να διαμορφώνεται κατάλληλα η στρατηγική και το προϊόν μιας εταιρείας. Επιπλέον, απαιτείται συνέπεια, ένα σχέδιο για την προβολή στο κοινό και έτοιμο προσωπικό για να ανταποκριθεί όταν το θέμα ανακύψει στη δημόσια σκηνή.

Με αυτόν τον προσεκτικό σχεδιασμό, το πιθανότερο είναι μια εταιρεία να ανταμειφθεί, όχι μόνο με την προσοχή και τις πωλήσεις λόγω ενός καλού προϊόντος, αλλά και με την αφοσίωση που προκύπτει από την υπηρέτηση ενός ευγενούς σκοπού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.