Από την 1η Μαρτίου, η Κίνα θα εφαρμόσει μια σειρά μέτρων που στόχο έχουν να επιβάλουν ρυθμίσεις στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις ψηφιακές εφαρμογές κάθε είδους.
Οι νέοι κανόνες θα αφορούν τους αλγορίθμους που καθορίζουν τις τιμές που ορίζονται για τους χρήστες υπηρεσιών και τους αγοραστές προϊόντων, που ελέγχουν τα αποτελέσματα των αναζητήσεων, που φιλτράρουν και προτείνουν περιεχόμενο όπως βίντεο. Οι ρυθμίσεις αυτές πρόκειται να επηρεάσουν τις πλατφόρμες που προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς ατόμων ή ταξί, τις πλατφόρμες streaming, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – φέρνοντας άλλο ένα πλήγμα στις πιο σημαντικές τεχνολογικές εταιρείες της Κίνας, έπειτα από τα μεγάλα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί από τις αρχές για τη ρύθμιση της ψηφιακής οικονομίας της χώρας.
Υπεύθυνη αρχή για το σύνολο των κανόνων – που ονομάζεται Διατάξεις για την Προτεινόμενη Αλγοριθμική Διαχείριση των Υπηρεσιών Πληροφορίας Διαδικτύου – είναι η Διοίκηση Κυβερνοχώρου Κίνας, μια πανίσχυρη υπηρεσία που επιβάλλει τους κάνονες του ηλεκτρονικού εμπορίου, ελέγχει την κυβερνοασφάλεια και τη διαδικτυακή λογοκρισία. Μεταξύ των καθηκόντων της περιλαμβάνονται η απαγόρευση πλαστών λογαριασμών, η αναστολή της προώθησης εθιστικού περιεχομένου, η προστασία των εργαζομένων σε gig πλατφόρμες delivery και ταξί.
Τι περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις
Στο πλαίσιο αυτών των νέων κανόνων, οι εταιρείες θα απαγορεύεται πλέον να χρησιμοποιούν τα δεδομένα των πελατών για να προτείνουν διαφορετικές τιμές για τις υπηρεσίες τους. Για παράδειγμα, κάτι που γίνεται συχνά με τη βοήθεια των αλγορίθμων, είναι να δίνεται για την ίδια υπηρεσία διαφορετική τιμή σε διαφορετικούς χρήστες, ανάλογα με το πόσο συχνοί πελάτες είναι ή τι είδους κινητό χρησιμοποιούν. Οι εταιρείες θα είναι ακόμα υποχρεωμένες να ενημερώνουν τους χρήστες όταν οι αλγόριθμοι χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους για να προσαρμόσουν τις προτάσεις τους και να τους δίνουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από αυτό. Κάποιοι από αυτούς τους κανόνες, μάλιστα, στόχο έχουν ακριβώς να αντιμετωπίσουν τέτοια ζητήματα που έχουν προκύψει από παράπονα χρηστών σχετικά με την ποιότητα των διαδικτυακών υπηρεσιών.
Διαβάστε ακόμα: Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει AI για να κυριαρχήσει στην αγορά πολυτελείας
Ένα ακόμα πεδίο στο οποίο δίνεται έμφαση είναι ο έλεγχος του περιεχομένου που θεωρείται εθιστικό. Οι εταιρείες οφείλουν να αποφεύγουν να ακολουθούν τακτικές που οδηγούν σε υπερβολική χρήση ή παρουσία στις πλατφόρμες, με την ίδια λογική που πριν λίγο καιρό επιβλήθηκαν όρια στο πόσο χρόνο επιτρέπεται να περνούν οι ανήλικοι σε online παιχνίδια καθημερινά.
Οι ποινές που θα επιβάλλονται σε περιπτώσεις παραβίασης αυτών των κανόνων θα είναι αυστηρές, από πρόστιμα μέχρι αναστολή της άδειας λειτουργίας τους και κατέβασμα της πλατφόρμας τους.
Αν και οι ειδικοί λένε ότι κάποιες από αυτές τις νέες ρυθμίσεις θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, έστω και από καθαρά τεχνική άποψη, καθώς ένας αλγόριθμος εξελίσσεται και μαθαίνει μόνος του, το κοινό φαίνεται να υποστηρίζει τη νέα πολιτική, που θέλει να αφαιρέσει λίγη από τη δύναμη των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών της χώρας, οι οποίες έχουν ολοένα και ισχυρότερο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών της χώρας. Από τη μεριά τους, οι αρχές έχουν αποδείξει ότι δε διστάζουν να επιβάλλουν μεγάλα πρόστιμα και τιμωρίες στους κολοσσούς της τεχνολογίας, όπως έκαναν εξάλλου ήδη την Alibaba.
Γι’ αυτό και οι μεγάλες εταιρείες έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν αλλαγές στις πολιτικές και τον τρόπο λειτουργίας τους. Για παράδειγμα, η δημοφιλής εφαρμογή σύντομων βίντεο Douyin, από τον Οκτώβριο εμφανίζει μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χρήσης της, ένα βίντεο διάρκειας πέντε δευτερολέπτων που προτρέπει τον χρήστη να αποσυνδεθεί. Άλλες εταιρείες έχουν αρχίσει να παρακολουθούν πολύ στενά το περιεχόμενο που κυκλοφορεί στις πλατφόρμες τους, για την περίπτωση που αυτό δε συμμορφώνεται με τους κανόνες.
Η Κίνα και οι άλλοι
Τις κινήσεις της Κίνας σχετικά με τις ρυθμίσεις στον κυβερνοχώρο παρακολουθούν πολύ στενά οι νομοθέτες και άλλων χωρών, που αναρωτιούνται μάλιστα αν κάνουν από τη μεριά τους όσα πρέπει για να προστατεύσουν το κοινό.
Ειδικοί διευκρινίζουν βέβαια ότι οι προθέσεις της Κίνας και της Ευρώπης, λόγου χάρη – που επίσης συντάσσει ένα πλάνο αντίστοιχων ρυθμίσεων, αν και με πολύ πιο αργούς ρυθμούς -, ξεκινούν από εντελώς διαφορετική αφετηρία και διαπνέονται από μια διαφορετική φιλοσοφία. Για τους Ευρωπαίους προτεραιότητα είναι να προστατευτεί η αγορά και τα ατομικά δικαιώματα των χρηστών. Για την Κίνα, η τήρηση αυτών των κανόνων είναι ζήτημα κοινωνικής ευημερίας και διατήρησης των αξιών του κινεζικού κοινωνικού συνόλου. Επιπλέον, στην Κίνα αυτοί οι νέοι κανόνες δε θα ισχύουν εξίσου για τις αρχές και το πώς χρησιμοποιεί η κυβέρνηση τα δεδομένα των χρηστών και τους αλγορίθμους, ενώ μερικές από τις ρυθμίσεις είναι έτσι διαμορφωμένες ώστε να διατηρείται ο κυβερνητικός έλεγχος.
Καθώς όμως πρόκειται για ένα σύστημα κανόνων που έχει προβλέψει να αντιμετωπίσει και τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου και συνθετικού περιεχομένου τύπου deepfake, κάτι που απασχολεί επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδέχεται η εφαρμογή του να επηρεάσει ή να εμπνεύσει αλλαγές στις νομοθεσίες και άλλων χωρών. Εξάλλου, είναι δύσκολο τέτοιου είδους αλλαγές να μην έχουν κάποιου είδους αντίκτυπο και σε άλλες χώρες. Όταν, λόγου χάρη, η Ευρώπη εφάρμοσε το GDPR, το 2018, ασφαλώς επηρεάστηκαν και οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ, όσον αφορά τη διαχείριση και αποστολή των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Στις ΗΠΑ σε γενικές γραμμές η προσέγγιση μέχρι στιγμής, όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και τους αλγορίθμους, είναι ότι δεν υπάρχει σοβαρή παρέμβαση ή ρύθμιση και, επιπλέον, δύσκολα θα εμπνέονταν οι εκεί αρχές, για πολιτικούς λόγους, ευθέως από την κινεζική πολιτική.
Ωστόσο, ειδικοί λένε ότι αυτή η δέσμη μέτρων της Κίνας θα δώσει στα κράτη του κόσμου ένα ωραίο παράδειγμα για το πώς λειτουργούν τέτοιες ρυθμίσεις, δεδομένου μάλιστα και του μεγέθους της αγοράς στην οποία θα εφαρμοστούν – ενώ τα κράτη που διατηρούν πιο στενούς δεσμούς με την Κίνα ενδεχομένως να επηρεαστούν ακόμα πιο άμεσα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.