Είναι το interactive περιεχόμενο το επόμενο μεγάλο στοίχημα του Netflix;

Τελικά τα σίριαλ είναι τόσο πασέ. Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται ότι έχει καταλήξει το Netflix, το οποίο, αντιμέτωπο με μία πρωτοφανή στασιμότητα στην αύξηση των συνδρομητών του – την εποχή μάλιστα που θεωρεί ότι διαθέτει το καλύτερο πρόγραμμα που είχε ποτέ -, θέτει ως στόχο να δημιουργήσει περιεχόμενο που θα γοητεύσει τους υπάρχοντες και θα προσελκύσει νέους χρήστες στην πλατφόρμα του.

Γι’ αυτόν τον λόγο στρέφεται στο διαδραστικό περιεχόμενο, ύστερα μάλιστα από την επιτυχία που είχε  το θρυλικό πλέον και βραβευμένο interactive Bandersnatch της δυστοπικής επιτυχίας του Black Mirror. Αλλά, όπως διευκρινίζουν από την πλατφόρμα, το πλάνο τους δεν είναι να δημιουργήσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό διαδραστικών προγραμμάτων κάθε χρόνο. Αντίθετα, η προσέγγιση είναι πιο δημιουργική: αναπτύσσουν διαφορετικά projects και προχωρούν σε κανονική παραγωγή σε όσα πιστεύουν ότι αξίζουν. Μόνο που, στην περίπτωση των διαδραστικών παραγωγών, προσδοκούν ότι θα κερδίσουν ένα πιο διευρυμένο κοινό.

Το διαδραστικό περιεχόμενο είναι ένα ισχυρό στοιχείο διαφοροποίησης, που πιστεύουν ότι θα τους δώσει το προβάδισμα. Εξάλλου, όπως εξηγούν, το γεγονός ότι η υπηρεσία που προσφέρουν βασίζεται στο ίντερνετ τούς δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες και, επιπλέον, θεωρούν αυτονόητο ότι και ο θεατής μπορεί να έχει περισσότερες απαιτήσεις και να θέλει να αλληλεπιδράσει με αυτό που βλέπει.

Διαβάστε ακόμα: Netflix, Disney ή Apple; Θα έχει νικητή ο παγκόσμιος πόλεμος του streaming;

Ωστόσο, η παραγωγή που μόλις λανσαρίστηκε προχωρά το παιχνίδι του Bandersnatch ένα βήμα παραπέρα, αν και φέρει την υπογραφή των ίδιων εκείνων δημιουργών του interactive επεισοδίου του Black Mirror, των Charlie Brooker και Annabel Jones. Πρόκειται για ένα animation για ενήλικες, το «Cat Burglar», που για να προχωρήσει η ιστορία του, ο θεατής πρέπει να απαντήσει σωστά σε διάφορες ερωτήσεις. Εισέρχεται δηλαδή αυτή η σειρά στα χωράφια των παιχνιδιών, ξεπερνώντας την ιδέα πως interactive σημαίνει ότι ο θεατής απλώς αποφασίζει ποιον δρόμο θα πάρει η πλοκή.

Πέρα από το γεγονός ότι, για να εκτελεστεί αυτό το concept, απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος και δημιουργικότητα απ’ ό,τι σε ένα συνηθισμένο σενάριο, καθώς υπάρχουν αναρίθμητα ενδεχόμενα που πρέπει να καλυφθούν, για όλες τις λάθος απαντήσεις που μπορεί να δώσει ο θεατής, το Cat Burglar ξεχωρίζει γιατί αντιπροσωπεύει μια νέα προσέγγιση στο Netflix, όσον αφορά το περιεχόμενό του.

Η μεγάλη πλατφόρμα streaming μπορεί να έχει μπει στο πεδίο της διάδρασης από το 2017, και να έχειο λανσάρει και mobile παιχνίδια, όμως τώρα βλέπει ότι μπορούν να αναπτυχθούν νέα φορμά storytelling, που συνδυάζουν ιδανικά τα καλύτερα πολλών κόσμων.

Έτσι, το Cat Burglar είναι μια σειρά με εξαιρετικό animation, soundtrack ηχογραφημένο live με ορχήστρα, στα πρότυπα των κινηματογραφικών παραγωγών, και playful δυνατότητες που υπόσχονται να κάνουν το κοινό να το αγαπήσει. Το Netflix μιλά δηλαδή για μια κινηματογραφική εμπειρία με στοιχεία παιχνιδιού, που δεν έχουν όμως σχέση με τα mobile games που προσφέρει, τα οποία προορίζονται μόνο για κινητό.

Καθώς όμως διαθέτει όλα αυτά τα στοιχεία, μπορεί να λειτουργήσει ως δέλεαρ και να οδηγήσει τον θεατή έπειτα σε άλλες σειρές ενήλικου animation της πλατφόρμας, όπως το BoJack Horseman, ή ακόμα και στα ίδια τα παιχνίδια της.

Γι’ αυτό, εξάλλου, τα δύο τμήματα ανάπτυξης περιεχομένου του Netflix, του interactive και των παιχνιδιών, κινούνται παράλληλα, αναπτύσσονται ξεχωριστά, αλλα γνωρίζει το ένα τι κάνει το άλλο και, αν προκύψει, μπορεί να συναντηθούν. Η σύνδεση όμως δεν είναι ο αυτοσκοπός. Στόχος είναι κάθε φορά να αναπτύσσεται κάτι νέο, μοναδικό από μόνο του, με το δικό του concept, που θα δικαιολογεί τη δουλειά όσων το δημιούργησαν και τον χρόνο όσων το παρακολουθούν.

Το Nerflix υπόσχεται ότι την επόμενη χρονιά θα λανσάρει κάτι τελείως διαφορετικό στο πεδίο του interactive, που θα απογειώσει το περιεχόμενό του. Φαίνεται πως για να συνεχίσουν να έχουν λόγο ύπαρξης οι υπηρεσίες streaming, πρέπει όχι μόνο να ποντάρουν στην ποιότητα του περιεχομένου τους, όπως κάνουν ήδη, προς όφελος του θεατή, αλλά να εξελίξουν το ίδιο το φορμά του. Το πώς θα υποδεχτούν οι συνδρομητές αυτές τις νέες επιλογές στο διαθέσιμο πρόγραμμά τους αναμένεται με ενδιαφέρον.