Αθλητικά παπούτσια φτιαγμένα από φύλλα μπανάνας ή ανανά και φορέματα φτιαγμένα από τσουκνίδες ή λέπια ψαριού, αποτελούν την εξέλιξη της βιομηχανίας της μόδας. Σε μία εποχή όπου η βιωσιμότητα και η καινοτομία πρωταγωνιστούν, ευρέως διαδεδομένες εταιρείες βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση βιώσιμων υλικών, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα συμβατικά και φέρουν την αλλαγή στη βιομηχανία της μόδας.
Ως γνωστόν, ο συγκεκριμένος κλάδος προκαλεί τεράστιο πλήγμα σε ολόκληρο το περιβάλλον, λόγω της υπερκατανάλωσης και της συνεχιζόμενης σπατάλης. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η δημιουργία νέων υφασμάτων δεν αποτελεί μία βραχυπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση του τεράστιου πλήγματος της μόδας στον πλανήτη, αλλά μία απαραίτητη ενέργεια, μέσω της οποίας θα αναπτυχθούν καθαρότερες τεχνολογίες.
Διαβάστε επίσης: Μήπως η βιώσιμη μόδα είναι πολύ ακριβή για να πετύχει;
Σημαντικοί ογκόλιθοι της βιομηχανίας έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το Bananatex, το πρώτο ανθεκτικό, τεχνικό ύφασμα στον κόσμο που κατασκευάζεται από φύλλα μπανανών στις Φιλιππίνες και ανήκει στην ομώνυμη εταιρεία «Bananatex», έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία τσαντών, T-shirts, και μία σειράς παπουτσιών για την H&M, τα οποία έγιναν sold out μέσα σε δύο ώρες. Η πρακτική που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη εταιρεία είναι να συλλέγει μόνο όσα φύλλα αναπτύσσονται στο δάσος, χωρίς τη χρήση χημικών, φυτοφαρμάκων ή ακόμη και του νερού.
Η Nova Kaeru με έδρα τη Βραζιλία είναι μία εταιρεία που εφαρμόζει βιώσιμες πρακτικές αλίευσης, μέσω των οποίων δημιουργεί ένα είδος δέρματος που προέρχεται από τα λέπια του γιγάντιου ψαριού pirarucu καθώς και από το τροπικό φυτό «elephant ear». Επιπλέον, η εταιρεία Ananas Anam, έχει δημιουργήσει ένα φυσικό ύφασμα από κατεστραμμένα φύλλα ανανά, το λεγόμενο Piñatex, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε μερικά παπούτσια της Nike.
Διαβάστε επίσης: Πώς τα fast fashion brands όπως το Zara και η H&M μένουν επίκαιρα το 2022
Εναλλακτικές πρώτες ύλες
Ορισμένες εταιρείες σε όλο τον κόσμο που ειδικεύονται σε αυτά τα καινοτόμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, μπορεί μεν να θεωρούνται σχετικά εξειδικευμένες αλλά είναι αποφασισμένες να τα προσαρμόσουν στην επικρατούσα τάση της βιομηχανίας της μόδας. Για παράδειγμα, η ισπανική εταιρεία Pyratex δημιουργεί ποικιλία υφασμάτων, ανακυκλώνοντας απορρίμματα από παραγωγές καλαμποκιού και ζαχαροκάλαμου. Παράλληλα, κατασκευάζει ίνες από φύκια Ισλανδίας, κινέζικο μπαμπού και αυστριακό ξύλο.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η συγκεκριμένη καινοτομία δεν αποτελεί αντικατάσταση του βαμβακιού με κάποια εναλλακτική καλλιέργεια, αλλά συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο μίας ευρύτερης έρευνας υποκατάστατων, όπου δεν χρησιμοποιείται τίποτα σε υπερβολικό βαθμό.
Ένα φυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η τσουκνίδα, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε ένα μεταξωτό και απίστευτα ανθεκτικό ύφασμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη δημιουργία καθημερινών όσο και επίσημων ρούχων. Αρκετές από τις συγκεκριμένες τεχνολογίες δεν είναι καινούριες. Οι τσουκνίδες στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ρούχων εδώ και αρκετούς αιώνες, κάτι που δυστυχώς έχει ξεχαστεί από την παγκόσμια βιομηχανία.
Το ζήτημα της σπατάλης
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, εφόσον ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι το κομμάτι της σπατάλης και των ρούχων που καταλήγουν στα σκουπίδια, εάν η παραγωγή των ενδυμάτων δε μειωθεί, τότε η αντικατάσταση των συμβατικών υλικών με νέα καινοτόμα υφάσματα δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο εταιρείες όπως η Bananatex αρνούνται να υπερβούν τα φυσικά όρια καλλιέργειας. Ακόμη, η Pyratex δίνει μεγάλη έμφαση στη συνεργασία με υπεύθυνους αγρότες, καθώς και στην αποφυγή των εξαιρετικά περίπλοκων αλυσίδων εφοδιασμού, οι οποίες αποτελούν εμπόδιο για τις εταιρείες ρούχων να γνωρίζουν ποιος καλλιεργεί τις πρώτες ύλες τους και κάτω από ποιες συνθήκες.
Διαβάστε επίσης: Θα αναλάβει η βιομηχανία της μόδας τις ευθύνες της απέναντι στο περιβάλλον το 2022;
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες, αναφορικά με το κομμάτι της ανθεκτικότητας των συγκεκριμένων βιώσιμων πρώτων υλών, καθώς το ήμισυ των περιβαλλοντικών επιπτώσεων προέρχονται από την απόρριψη των ρούχων.
Συνοψίζοντας, σημασία έχει ο τρόπος που δημιουργούνται τα ρούχα και όχι μόνο από τι είναι φτιαγμένα. Αν μιλάμε για βιωσιμότητα, δεν μπορούμε να εστιάζουμε αποκλειστικά και μόνο στο κομμάτι των πρώτων υλών, αλλά και σε ολόκληρη την παραγωγική διαδικασία, καθώς όπως αποδεικνύεται εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.