25 Απρ 2024
READING

Ο καλλιτέχνης Jeff Koons σχεδιάζει μία limited edition BMW

3 MIN READ

Ο καλλιτέχνης Jeff Koons σχεδιάζει μία limited edition BMW

Ο καλλιτέχνης Jeff Koons σχεδιάζει μία limited edition BMW

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης Jeff Koons, ο celebrity-artist της σύγχρονης pop κουλτούρας, διάσημος, μεταξύ άλλων για τα σαν μπαλόνια γλυπτά του που κατασκευάζονται από ανοξείδωτο ατσάλι με επιφάνειες με φινίρισμα καθρέφτη και για έργα όπως το γλυπτό του χρυσού Michael Jackson με τη μαϊμού του, δάνεισε στην BMW την ποπ ματιά του σχεδιάζοντας ένα αυτοκίνητο σε πολύ περιορισμένη έκδοση.

Από την καθιέρωσή του το 1975, το πρόγραμμα Art Car έχει αναθέσει σε επιφανείς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν μοναδικές εκδόσεις οχημάτων της BMW, έργα μουσειακής ποιότητας που εκτίθενται ή διατίθενται σε αγώνες. Προς το τέλος της δεκαετίας του 2000 είχε ζητηθεί από τον Jeff Koons να σχεδιάσει ένα BMW Art Car και εκείνος εξέτασε τρία διαφορετικά concepts. Τελικά, το αγωνιστικό αυτοκίνητο που παρουσίασε ο κ. Koons το 2010 είχε μια πανδαισία από έντονα χρωματιστές ραβδώσεις. Αυτό το σχέδιο, όπως είπε, ήταν το δεύτερο σχέδιο. Το τρίτο σχέδιο απορρίφθηκε, όμως το σχέδιο Α παρέμεινε στο μυαλό του.

Τώρα, δώδεκα χρόνια αργότερα, έφερε αυτό το όραμα στη ζωή με το 8 by Jeff Koons, μια περιορισμένη έκδοση 99 ειδικά σχεδιασμένων και εξοπλισμένων εκδόσεων του τετράθυρου 8-Series Gran Coupe της BMW. Το αυτοκίνητο αυτό παρουσιάστηκε εικονικά στο πλαίσιο της έκθεσης τέχνης Frieze Los Angeles, για την οποία η BMW είναι επίσημος συνεργάτης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε κομμάτι θα κοστίζει 350.000 δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Πόσα BMW και Mini πωλούνται στην Ελλάδα και τι δείχνει η αγορά πολυτελών αυτοκινήτων

Ως ένας από τους πιο γνωστούς εν ζωή καλλιτέχνες στον κόσμο, ο κ. Koons προσδίδει κύρος στην κυκλοφορία αυτή, η οποία αποτελεί καλό marketing για την εταιρεία. Ο κ. Koons έχει στόχο με το νέο σχέδιο στο οποίο δουλεύει να ενσωματώσει την έμφαση της δύναμης και να χρησιμοποιήσει άλλους οπτικούς τρόπους Pop Art για να επικοινωνήσει την ενέργεια και την ταχύτητα της BMW. Το σχέδιο μεταφέρει μια αίσθηση ζωηρού συναισθηματισμού, μια γοητεία που έχει τις ρίζες της στην απόλαυση και τη χαρά του κόμικ και γνέφει νοερά στα έργα του Roy Lichtenstein. Αυτή η ευαισθησία μεταφέρεται και στο εσωτερικό, με διάταξη των αντιθετικών χρωμάτων και υφών, όλα επιλεγμένα από τον κ. Koons. Μάλιστα, κριτικοί τέχνης σχολιάζουν ότι η προσέγγισή του θυμίζει την έμπνευση που είχε για το γιοτ του Έλληνα συλλέκτη Δάκη Ιωάννου.

Τα φινιρίσματα και η βαφή σε κάθε αυτοκίνητο απαιτεί μια διαδικασία 11 βημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ζωγραφικής με το χέρι. Σύμφωνα με την BMW, πρόκειται για την πιο πολύπλοκη βαφή που έχει γίνει ποτέ σε ένα από τα αυτοκίνητα δρόμου της σειράς παραγωγής της, καθώς χρειάστηκαν 300 ώρες για να εφαρμοστεί σε κάθε όχημα.

Στα τέλη Μαρτίου, ο κ. Koons θα οδηγήσει ένα 8 by Jeff Koons στο Μανχάταν, αφήνοντας το αυτοκίνητο στο Rockefeller Center, όπου θα εκτίθεται από τις 31 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου. Στο τέλος της έκθεσης, το αυτοκίνητο αυτό θα δημοπρατηθεί, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν στο International Center for Missing and Exploited Children, μια φιλανθρωπική οργάνωση που ο κ. Koons έχει υποστηρίξει συχνά. Ως μέσο γνωριμίας με το αυτοκίνητο σε συλλέκτες σε όλο τον κόσμο, προγραμματίζονται περαιτέρω παρουσιάσεις αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Κίνα, τη Γαλλία και την Αγγλία.

Διαβάστε επίσης: Το νέο iX Flow της BMW αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη συνθήκη

Η BMW έχει σημειώσει επιτυχία με παρόμοιες περιορισμένες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς 500 σπορ κουπέ M2 που σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Lenny McGurr, καθώς και μιας σειράς 150 σπορ κουπέ M4 Competition που δημιουργήθηκε με τον Ronnie Fieg. Στο μεταξύ, η BMW και ο κ. Koons παραμένουν ανοιχτοί σε μελλοντική συνεργασία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.