20 Απρ 2024
READING

10 αποτελεσματικές στρατηγικές marketing για νέες μικρές επιχειρήσεις

7 MIN READ

10 αποτελεσματικές στρατηγικές marketing για νέες μικρές επιχειρήσεις

10 αποτελεσματικές στρατηγικές marketing για νέες μικρές επιχειρήσεις

Καθώς όλες οι επιχειρήσεις ανταγωνίζονται για την προσοχή, το marketing μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, ειδικά για τις μικρότερες. Υπάρχουν πολλές παγίδες marketing στις οποίες μπορεί να πέσει μια επιχείρηση, αλλά οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους επιλέγοντας τις σωστές στρατηγικές.

Παρακάτω αναλύονται 10 αποτελεσματικές στρατηγικές marketing για μικρές επιχειρήσεις που θα τις κάνουν να ξεχωρίσουν μέσα στο πλήθος των ανταγωνιστών.

  1. Κατάλληλη στόχευση του κοινού

Όταν πρόκειται για το marketing μιας μικρής επιχείρησης, είναι πολύ σημαντική η στόχευση του σωστού κοινού. Αναπτύσσοντας μια στρατηγική που επικεντρώνεται στον ιδανικό πελάτη, είναι πιο πιθανό να προσελκυστούν περισσότεροι άνθρωποι που να ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα της εκάστοτε επιχείρησης.

Αρχικά, για την αποτελεσματική στόχευση του κοινού, μια επιχείρηση πρέπει να ορίσει ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αγοράς-στόχου και να καθορίσει ποια είναι η δική της θέση. Έπειτα, πρέπει να ερευνήσει τον ανταγωνισμό και να αξιοποιήσει τα δημογραφικά δεδομένα στα οποία έχει πρόσβαση. Επειδή το κοινό μπορεί να αποτελείται από ετερόκλητες ομάδες, ενδεχομένως είναι χρήσιμη η κατηγοριοποίησή τους και η κατάλληλη προσαρμογή του μηνύματος της επιχείρησης. Τέλος, δεν πρέπει να αγνοείται η σημασία του offline marketing πέρα από το online.

  1. Αξιοποιήστε το cold email marketing

Το cold email marketing είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με έναν κατάλογο υποψήφιων πελατών άλλης εταιρείας, χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ως κύριο τρόπο επαφής. Όταν πρόκειται για το marketing μικρών επιχειρήσεων, το cold emailing είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθεί η επιχείρηση με πιθανούς πελάτες που μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι.

Για τη χρήση του cold email για την εμπορική προώθηση μιας μικρής επιχείρησης είναι σημαντικό αρχικά να δημιουργηθεί ένας κατάλογος δυνητικών πελατών. Για να γίνει αυτό, πρέπει να διερευνηθούν οι εταιρείες στις οποίες μπορεί η επιχείρηση να απευθυνθεί και έπειτα να συνταχθεί ένα εξατομικευμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που να παρουσιάζει την επιχείρηση και να εξηγεί γιατί θα ταίριαζαν τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες της μιας επιχείρησης με την άλλη. Τα αποτελέσματα πρέπει να παρακολουθούνται και να προσαρμόζεται η στρατηγική όταν είναι ανάγκη.

  1. Δημιουργία ιστοτόπου

Η ύπαρξη ενός επαγγελματικού ιστότοπου είναι ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία μιας μικρής επιχείρησης και μπορεί να ενισχύσει τη διαδικτυακή της παρουσία. Αυτός είναι ο χώρος στον οποίο μπορεί μια επιχείρηση να δείξει την προσωπικότητά της, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της, πού βρίσκεται και πώς μπορεί ένας δυνητικός πελάτης να έρθει σε επαφή μαζί της.

Είναι ένα κανάλι που θα ανήκει στην εταιρεία πάντα, σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες που μπορεί να αλλάζουν πολιτικές ή να μπαίνουν και να βγαίνουν από τη μόδα, και η επιχείρηση έχει τον απόλυτο έλεγχο. Η ιστοσελίδα έχει τη δυνατότητα να παράγει οργανική επισκεψιμότητα καθώς και έσοδα από το marketing.

  1. Βελτιστοποίηση ιστοτόπου για smartphones

Οι περισσότερες αναζητήσεις στο Google γίνονται από κινητές συσκευές πλέον, επομένως είναι σημαντικό για μια επιχείρηση να έχει έναν ιστότοπο που να φαίνεται καθαρός και εύκολος στην πλοήγηση όταν κάποιος μπαίνει σε αυτόν από το smartphone του. Ένας ιστότοπος για κινητά μπορεί επίσης να είναι επωφελής για το SEO, με μηχανές αναζήτησης όπως η Google που ανταμείβει με υψηλότερη κατάταξη τους ιστότοπους για κινητά.

  1. Διαδικτυακή διαφήμιση

Όταν πρόκειται για τη διαφήμιση μιας επιχείρησης, υπάρχουν πολλές διαφορετικές στρατηγικές. Ωστόσο, δεν θα είναι όλες αυτές αποτελεσματικές για κάθε επιχείρηση. Για να επιλεχθεί η καλύτερη στρατηγική marketing πρέπει να γίνει κάποια έρευνα, καθώς και δοκιμή διαφόρων τακτικών.

Μία από τις πιο δημοφιλείς τακτικές διαδικτυακού marketing είναι η διαφήμιση στα social media. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση πλατφορμών όπως το Facebook, το Twitter και το LinkedIn για την προώθηση της επιχείρησης. Γενικά, τα social media αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη μιας εταιρείας. Χάρη στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τα brands έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο να προσεγγίσουν ένα πολύ πιο διευρυμένο κοινό, αλλά και, το σημαντικότερο, να δημιουργήσουν μία άλλου είδους, πιο προσωπική σχέση με τους πελάτες τους, να διατηρήσουν ζωντανή την παρουσία τους, να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν με το κοινό τους, να πουν την ιστορία τους.

Διαβάστε επίσης: Πώς το να σκέφτεται ένα brand σαν follower μπορεί να απογειώσει τη social media στρατηγική του

Μια άλλη δημοφιλής στρατηγική διαδικτυακού marketing είναι η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (SEO). Αυτό κάνει το ιστότοπο της επιχείρησης να εμφανίζεται υψηλότερα στις σελίδες αποτελεσμάτων των αναζητήσεων. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές SEO που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και είναι σημαντικό να επιλεγούν οι καταλληλότερες.

Επιπλέον, εάν ο προϋπολογισμός της επιχείρησης είναι περιορισμένος, υπάρχει το ενδεχόμενο χρήσης εργαλείων διαδικτυακού marketing, όπως το Google AdWords ή οι διαφημίσεις στο Facebook. Αυτά τα εργαλεία επιτρέπουν να στοχευτούν συγκεκριμένα κοινά με τις διαφημίσεις, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων από το κόστος διαφήμισης.

  1. Αξιοποίηση των influencers

Οι influencers είναι άτομα με μεγάλη διαδικτυακή επιρροή που μπορούν να μεταβάλουν τις απόψεις των οπαδών τους. Με άλλα λόγια, αν ένας influencer προωθεί το προϊόν ή την υπηρεσία μιας επιχείρησης, οι followers του είναι πιθανό να δώσουν περισσότερη σημασία και, συνεπώς, να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα της επιχείρησης.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να συνεργαστεί μια επιχείρηση με κάποιους influencers. Μια επιλογή είναι η απευθείας επικοινωνία μαζί τους και η συμφωνία επί πληρωμή για την προώθηση του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Μια άλλη επιλογή είναι η συνεργασία με έναν οργανισμό influence marketing που μπορεί να συνδέσει την επιχείρηση με influencers που ταιριάζουν με την επωνυμία.

Διαβάστε επίσης: Πώς το social commerce θα καθοδηγήσει την εξέλιξη των Influencers

  1. Σύνδεση με τοπικές επιχειρήσεις

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προωθηθεί μια μικρή επιχείρηση είναι να συνδεθεί με τοπικές επιχειρήσεις. Με τη συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή, μπορεί να μοιραστεί πόρους και να προωθήσει η μία την άλλη στους πελάτες. Μπορούν επίσης να συνεργαστούν σε πρωτοβουλίες marketing και εκδηλώσεις. Για να γίνει αυτό, οι επιχειρήσεις μπορούν να δικτυωθούν με άλλους επιχειρηματίες στην κοινότητα επικοινωνώντας απευθείας και προσφέροντας συνεργασία.

  1. Κίνητρα και εκπτώσεις

Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή ενός ποσοστού έκπτωσης στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες ή ακόμη και ενός δωρεάν προϊόντος επιπλέον της αγοράς. Μπορούν επίσης να προσφέρονται προγράμματα πιστότητας, τα οποία δίνουν στους πελάτες ανταμοιβές για επαναλαμβανόμενες αγορές.

Διαβάστε επίσης: Αλήθεια, τι μας περιμένει στο μέλλον των loyalty programs;

  1. Δημιουργία ιστολογίου σχετικά με τις τελευταίες τάσεις και εκδηλώσεις που σχετίζονται με την επιχείρηση

Το blogging είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθεί μια επιχείρηση με τους πελάτες και να μοιραστεί πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο οι δυνητικοί πελάτες μπορούν να μάθουν περισσότερα για την επιχείρηση και όσα προσφέρει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση νέων πελατών και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους υπάρχοντες.

Διαβάστε επίσης: Πώς ένα brand μπορεί να χάσει το παιχνίδι στα social media

  1. Εξατομίκευση του marketing

To personalization για τον καταναλωτή συνδέεται άμεσα με το customer experience του και συνεπώς με την εντύπωση, την άποψη που έχει ο ίδιος για το brand. Βάζει το θεμέλιο για μια ποιοτική εμπειρία με την εταιρεία, που περιλαμβάνει την ικανοποίηση ότι τον καταλαβαίνουν, ότι κατανοούν τις ανάγκες του, ότι αισθάνεται σημαντικός.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Το μέλλον του personalisation

Το πιο σημαντικό για να επιλεχθούν οι στρατηγικές που ταιριάζουν στον κάθε πελάτη είναι τα στοιχεία που τον αφορούν. Και σχετικά με αυτό, οι νέοι κανόνες για τη προστασία των προσωπικών δεδομένων στα οποία οι καταναλωτές έχουν πλέον μεγαλύτερο έλεγχο, αλλά και η σταδιακή κατάργηση των cookies από τρίτους, δυσχεραίνουν το έργο των marketers. Ωστόσο, με την οικοδόμηση εμπιστοσύνης θα είναι πιο εύκολο οι πελάτες να μοιραστούν τα προσωπικά τους στοιχεία με την επιχείρηση και να τη διευκολύνουν στο να κάνει την εμπειρία του πελάτη πιο οικεία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.