23 Ιαν 2025
READING

Tupperware: Η παραγωγή της Θήβας και το θρυλικό τάπερ που τζιράρει 40 εκατομμύρια

4 MIN READ

Tupperware: Η παραγωγή της Θήβας και το θρυλικό τάπερ που τζιράρει 40 εκατομμύρια

Tupperware: Η παραγωγή της Θήβας και το θρυλικό τάπερ που τζιράρει 40 εκατομμύρια

Δε θα αποτελούσε υπερβολή να πει κάποιος ότι τα προϊόντα της βρίσκονται ή έχουν κατά καιρούς περάσει από όλα σχεδόν τα ελληνικά σπίτια. Η Tupperware, μία πολυεθνικών συμφερόντων εταιρεία, η οποία διατηρεί παραγωγή και στην Ελλάδα με εργοστάσιο στη Θήβα, αποτελεί ίσως την πιο αναγνωρίσιμη εταιρεία στον τομέα παραγωγής και διάθεσης φαγητοδοχείων.

Πολλοί θα παραδεχτούν ή θα θυμηθούν ότι κάποιο από αυτά τα φαγητοδοχεία ή κατά το κοινώς λεγόμενο, τάπερ, έχουν βρεθεί στα ντουλάπια, στο ψυγείο τους, σε μία χάρτινη σακούλα στο δρόμο για τη δουλειά ή σε κάποιο φοιτητικό σπίτι σε περιόδους ένδειας μαγειρικής έμπνευσης και τροφοδοσίας με τη σφραγίδα της μητρικής φροντίδας.

Η εταιρεία στη χώρα μας αποτελεί μία ισχυρή επιχειρηματική οντότητα, η οποία είχε κύκλο εργασιών στα επίπεδα των 40,78 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 4,4% στη διάρκεια του 2020. Τα καθαρά της κέρδη για την ίδια περίοδο ήταν 439,5 χιλ. ευρώ από 2,59 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2019.

Διάθεση σε θυγατρικές μέσω φασόν αλλά και πώληση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Τα προϊόντα της διοχετεύονται στην Ελλάδα αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά. H κύρια δραστηριότητά της εντοπίζεται ωστόσο στην εμπορία προϊόντων αποθήκευσης και συντήρησης φαγητού αλλά και στην παραγωγή πλαστικών οικιακών συσκευών για συνδεδεμένες εταιρείες του ομίλου Tupperware με τη μορφή του φασόν. Από το σύνολο των πωλήσεων της εταιρείας για το 2020, ποσό που ύψους 31,36 εκατομμυρίων ευρώ προήλθε από την παροχή υπηρεσιών φασόν προς τις συνδεδεμένες εταιρείες του ομίλου Tupperware και τα υπόλοιπα 9,42 εκατ. ευρώ από την εμπορική της δραστηριότητα.

Πιο ειδικά, στην Ελλάδα το 2020 πούλησε προϊόντα της αξίας 7,9 εκατ. ευρώ, στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά προϊόντα αξίας 1,5 εκατ. ευρώ και σε τρίτες χώρες προϊόντα 31,36 εκατ. ευρώ. Στη χώρα μας το έμψυχο δυναμικό της εταιρείας υπερβαίνει τα 200 άτομα αυτή τη στιγμή. Η εταιρεία που εδρεύει στην ελληνική επικράτεια αποτελεί οντότητα που ελέγχεται κατά 100% από την Tupperware Nederland BV, η οποία έχει έδρα την Ολλανδία.

Nα σημειωθεί ότι στο σύνολό του ο όμιλος Tupperware στη διάρκεια του 2021 αύξησε τις πωλήσεις του κατά 3% στο 1,6 δισεκατομμύριο δολάρια, με το μεικτό κέρδος του να ανέρχεται σε 1,06 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 66,7% των καθαρών του πωλήσεων. Σε ό,τι αφορά το προσαρμοσμένο EBITDA κινήθηκε στα επίπεδα των 289,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εκτίμηση για κερδοφορία παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες της αγοράς

Σε ό,τι αφορά την πορεία του 2021, η εκτίμηση της ελληνικής εταιρείας ήταν ότι θα παραμείνει κερδοφόρα παρά τις αρκετά αυξημένες υποχρεώσεις που κλήθηκε να καλύψει στη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο ένα σημαντικό ζητούμενο για το σύνολο της βιομηχανίας αλλά και για τη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελούν αυτή τη στιγμή η αύξηση του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών αλλά και των μεταφορικών, που ταλανίζουν την αγορά με έναρξη από το φθινόπωρο του 2021 έως και σήμερα, που διαρκώς εντατικοποιείται.

Διαβάστε ακόμα: Η BIC ΒΙΟΛΕΞ από την Αθήνα στέλνει ξυραφάκια σε όλο τον κόσμο

Στην ελληνική αγορά η Tupperware δραστηριοποιείται ήδη από το 1964. Τρία χρόνια μετά δημιουργήθηκε το εργοστάσιο της Θήβας, το οποίο αποτελεί ένα από τα 4 εργοστάσια του ομίλου στην Ευρώπη. Η δυναμική της Tupperware βασίστηκε στις κατ’ οίκον επιδείξεις των προϊόντων της. Αυτήν τη στιγμή το δίκτυό της απαρτίζεται από προσωπικό που έχει την ευθύνη συγκεκριμένων περιοχών πανελλαδικά καθώς και από αντιπρόσωπο στην Κύπρο, ενώ μέσω των ομάδων που διατηρεί πραγματοποιεί κατ’ οίκον επιδείξεις.

Ο Earl Tupper και το πρώτο μπολ με αεροστεγές καπάκι

Ιστορικά το πρώτο τάπερ δημιουργήθηκε από τον Earl Tupper, με τα πρώτα προϊόντα Tupperware να εμφανίζονται στην αγορά κατά την επαύριο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1946.

Το πρώτο προϊόν που έφερε στην αγορά Earl Tupper ήταν το Wonderlier Bowl. Πρόκειται μάλιστα για ένα προϊόν που πωλείται έως και σήμερα σε διάφορα χρώματα και μεγέθη. Το Wonderlier Bowl είχε κάποια συγκεκριμένα και πρωτοπόρα χαρακτηριστικά για την εποχή του όπως το ότι ήταν ελαφρύτερο, δεν έσπαγε όπως τα γυάλινα ή τα κεραμικά, ενώ συνοδευόταν από ένα υδατοστεγές και αεροστεγές κάλυμμα.

Ο Tupper παρουσίασε το 1946 το διάσημο αεροστεγές κάλυμμά του. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούσε το φαγητό να διατηρείται φρέσκο και να μην ξεραίνεται, κρατώντας ταυτόχρονα τη γεύση και το άρωμά του μέσα στο ψυγείο. Παρόλ’ αυτά, το προϊόν δεν πέτυχε ικανοποιητικά αποτελέσματα κατά τη διάθεσή του μέσα από το κανάλι των σούπερ μάρκετ. Όπως αποδείχθηκε οι καταναλωτές χρειάστηκαν τη μέθοδο της επίδειξης για να μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως τις χρήσεις και την λειτουργία του, καθώς επρόκειτο για απολύτως άγνωστο προϊόν για την εποχή του.

Το 1948 η Tupperware έκανε το επόμενο και καθοριστικό βήμα στην εμπορική της πολιτική, εφαρμόζοντας έναν εντελώς νέο τρόπο προσέγγισης του καταναλωτή με κατ΄οίκον επιδείξεις. Οι επιδείξεις βόηθησαν στην ισχυρότατη και ταχεία ανάπτυξη των πωλήσεων καθώς η δια ζώσης επαφή του πωλητή με τον καταναλωτή, είχε ως αποτέλεσμα την κατανόηση της χρησιμότητας για ένα εντελώς τότε νέο προϊόν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.