H Pepsi λανσάρει κόλα με άζωτο, με έμπνευση από την μπύρα

H ζήτηση για μη αλκοολούχα ποτά και πρωτότυπα ροφήματα αυξάνεται, δημιουργώντας νέες προοπτικές στον κλάδο και κινητοποιώντας τα brands να γίνουν δημιουργικά για να κερδίσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Έτσι ίσως εξηγούνται τα πρωτότυπα λανσαρίσματα που γίνονται το τελευταίο διάστημα, με πιο χαρακτηριστικά ίσως το αναψυκτικό Starlight με γεύση από το σύμπαν, της Coca-Cola, και το energy drink που χαλαρώνει με κάνναβη, της PepsiCo.

Tώρα, μετά το concept των ενεργειακών ποτών, η τελευταία θέλει καθώς φαίνεται να αλλάξει και το concept του ίδιου του ανθρακούχου αναψυκτικού, παίρνοντας μάλιστα έμπνευση από την μπύρα και τον πλούσιο βελούδινο αφρό της.

Η Pepsi λανσάρει λοιπόν το πρώτο αναψυκτικό εμπλουτισμένο με άζωτο, τη Nitro Pepsi, μια εκδοχή της κόλα που προχωρά πέρα από το συνηθισμένο ανθρακικό και που θα κυκλοφορήσει, προς το παρόν στις ΗΠΑ, σε δύο τύπους, Draft Cola και Vanilla Draft Cola.

Αν το «draft» παραπέμπει σε βαρελίσια μπύρα, δεν είναι τυχαίο. Η Pepsi δεν είναι η πρώτη που σκέφτηκε να μορφοποιήσει την εμπειρία του «αναβρασμού» προσθέτοντας άζωτο στο προϊόν της. Για την ακρίβεια, η ιρλανδική μπύρα Guinness ανέπτυξε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 το διάσημο σήμερα «widget» της, ένα μικρό πλαστικό σφαιρίδιο που περιέχει άζωτο, βρίσκεται σφραγισμένο μέσα στο κουτάκι της μπύρας και απελευθερώνει το αέριο με το άνοιγμα, για να δημιουργήσει τον κρεμώδη αφρό της.

Η Nitro Pepsi έχει αναπτύξει ένα παρόμοιο σύστημα, τοποθετώντας και αυτή το δικό της «widget» στο κουτάκι της, ώστε να πετυχαίνει το ανάλογο αποτέλεσμα: μικρότερες και λιγότερο εκρηκτικές φυσαλίδες, σε σχέση με την αίσθηση που δίνει η χρήση διοξειδίου του άνθρακα, που προσθέτει μια ενοχλητική αψάδα στο στόμα, όπως εξηγούν οι δημιουργοί αυτής της νέας Pepsi. Έτσι, ο καταναλωτής απολαμβάνει απαλή, κρεμώδη αίσθηση και έναν πλούσιο αφρό δημιουργημένο από πολύ ψιλές και φίνες φυσαλίδες. Μάλιστα, συνιστούν να σερβίρεται κρύα, αλλά χωρίς πάγο – όπως μια μπύρα, δηλαδή.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, η «χοντροκομμένη» αίσθηση που έχει το διοξείδιο του άνθρακα, αφαιρεί από την απόλαυση ενός παγωμένου αναψυκτικού και, όπως λένε, «με αυτό στο μυαλό μας, θέλαμε να βρούμε έναν νέο τρόπο να απολαμβάνουν οι άνθρωποι την υπέροχη Pepsi cola, αλλά με μια νέα εμπειρία σχετικά με τις φυσαλίδες». Και συμπληρώνουν ότι, κατά τη γνώμη τους, το άζωτο θα επανακαθορίσει τα αναψυκτικά τύπου cola στα επόμενα χρόνια, όπως άλλαξε τις κατηγορίες της μπύρας και του καφέ.

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το πόσο προβλημάτιζε τον μέσο καταναλωτή η ένταση του ανθρακικού μιας συνηθισμένης cola, ωστόσο η προοπτική ενός αναψυκτικού με κρεμώδη αφρό σίγουρα έχει ενδιαφέρον και ενδεχομένως να δελεάσει το διαρκώς αυξανόμενο κοινό των μη αλκοολούχων ποτών.