26 Απρ 2024
READING

Πώς η VW θέλει να χρησιμοποιήσει την Porsche για να χτυπήσει την Tesla

4 MIN READ

Πώς η VW θέλει να χρησιμοποιήσει την Porsche για να χτυπήσει την Tesla

Πώς η VW θέλει να χρησιμοποιήσει την Porsche για να χτυπήσει την Tesla

Ο ανταγωνισμός στην ιλιγγιωδώς αναπτυσσόμενη αγορά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων είναι γνωστός και δεδομένος, όπως και η σταθερή πρωτοκαθεδρία της Tesla, που έχει καταστήσει μέγιστη φιλοδοξία και μονάδα μέτρησης επιτυχίας για τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες το πόσο κοντά της βρίσκονται στον κλάδο των EVs.

Φαίνεται ότι οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες είναι διατεθειμένες να κάνουν ό,τι μπορούν για να αγγίξουν την Tesla, της οποίας η αξία, παρόλες τις ανακλήσεις, τις διορθώσεις και τις μηνύσεις, φτάνει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή όσο η Ford και η General Motors μαζί.

H Volkswagen, o μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην Ευρώπη, είναι συνεπώς λογικό να τρέφει προσδοκίες ότι μπορεί να τα καταφέρει, και κάνει τα πάντα για αυτό. Εξάλλου, ανεξαρτήτως της Tesla, η αγορά οδεύει σταθερά στην απόλυτη επικράτηση των ηλεκτροκίνητων τα επόμενα χρόνια. Ήδη, το τελευταίο τρίμηνο του 2021, οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη ξεπέρασαν για πρώτη φορά εκείνες των μέχρι τώρα δημοφιλέστερων πετρελαιοκίνητων. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές κινητοποιούνται για να γίνουν αυτόνομοι στην κάλυψη των αναγκών σε μπαταρίες και φόρτιση – ένας τομέας, μάλιστα, στον οποίο η ίδια η Volkswagen συμμετέχει, με πιο χαρακτηριστική την πρόσφατη συμφωνία της με τη Bosch.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη η πρόσφατη είδηση ότι η μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία προσανατολίζεται στο να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη εταιρεία, και έπειτα να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά της, για την Porsche, ένα από τα brands πολυτελείας του χαρτοφυλακίου της, ώστε να αυξήσει το κεφάλαιό της και να επενδύσει με άνεση στην ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Το πορτφόλιο της Volkswagen είναι εντυπωσιακό: πέρα από τα ομώνυμα Volkswagen, περιλαμβάνει ακόμα τις μάρκες SEAT, Audi, Bugatti, Bentley, Lamborghini, Škoda, Ducati – κι όμως, η Porsche είναι το πιο κερδοφόρο της brand, τα κέρδη από το οποίο, για το πρώτο εννέαμηνο του 2021, αντιστοιχούσαν στο ένα τρίτο του συνόλου των κερδών της Volkswagen από πωλήσεις αυτοκινήτων. Έτσι, η εισαγωγή της Porsche στο χρηματιστήριο, όπου η αξία της εκτιμάται ότι θα άγγιζε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, πιστεύουν από τη Volkswagen ότι θα αποκέντρωνε τη δομή της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθιστώντας την πιο ευέλικτη για να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις που θα αναβάθμιζαν τη θέση της στον χώρο των EVs και θα την έκαναν πιο ανταγωνιστική.

Εξάλλου, και η ίδια η Porsche έχει επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των ηλεκτροκίνητων. Το ηλεκτροκίνητό της Taycan είναι μάλιστα ένα από τα πιο γρήγορα φορτιζόμενα αυτοκίνητα της αγοράς, ενώ πρόσφατα επένδυσε σε μια start-up που αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνητη εποχή. Μάλιστα, αναλυτές λένε ότι πρόκειται για ένα brand που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κατασκευαστή ως επί το πλείστον ηλεκτροκίνητων οχημάτων, διατηρώντας τα υψηλά περιθώρια κέρδους που έχει ήδη.

Επιπλέον, μπορεί κανείς εδώ να εντοπίσει και μια ενδιαφέρουσα αναλογία: το ηλεκτροκίνητο Taycan της Porsche τα πηγαίνει τόσο καλά, που έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τη ναυαρχίδα της 911, ενώ υπερκέρασε ακόμα, για το 2021, τις συνδυαστικές πωλήσεις των Model S και Model X της Tesla.

Πάντως, επισημαίνεται ότι ακόμα η απόφαση για την IPO της Porsche δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς απαιτείται έγκριση από το επιβλέπον συμβούλιο της Volkswagen, στο οποίο έχουν δικαίωμα ψήφου το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας και οι εργαζόμενοι της Volkswagen. Επιπλέον, η ολοκήρωση αυτού του πλάνου μπορεί να αυξήσει το κεφάλαιό της, θα μειώσει όμως το μερίδιό της από τα κέρδη της Porsche. Οι ισορροπίες μεταξύ των δύo brands τραβούν επίσης το ενδιαφέρον, πέρα από τις φιλοδοξίες με τα ηλεκτροκίνητα.

Αναλυτές λένε ότι πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο της πολυτάραχης σχέσης μεταξύ Porsche και Volkswagen, που ξεκινά από την εποχή που ο Ferdinand Porsche σχεδίασε για τον Hitler το Beetle της Volkswagen, στη δεκαετία του 1930. Το πρώτο σπορ αυτοκίνητο της Porsche, εξάλλου, το έφτιαξε ο γιος του Porsche, με μεταποιημένα εξαρτήματα της Volkswagen. Tώρα, αν προχωρήσει αυτή η IPO, κερδισμένη θα είναι η οικογένεια Porsche, λένε οι ειδικοί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.