24 Απρ 2024
READING

Oι νέες ψηφιακές τάσεις για καλύτερη συνεργασία και αλληλεπίδραση με τους εργαζομένους

4 MIN READ

Oι νέες ψηφιακές τάσεις για καλύτερη συνεργασία και αλληλεπίδραση με τους εργαζομένους

Oι νέες ψηφιακές τάσεις για καλύτερη συνεργασία και αλληλεπίδραση με τους εργαζομένους

H ψηφιοποίηση της εργασίας με τις πλατφόρμες και τα εργαλεία επικοινωνίας, όπου αυτό ήταν εφικτό, επιβλήθηκε μεν ουσιαστικά από την πανδημία και επιτάχυνε την εφαρμογή ενός διαφορετικού τρόπου προσέγγισης της εργασιακής καθημερινότητας, αλλά παράλληλα έδωσε τη λύση ώστε να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις να είναι παραγωγικές υπό αυτές τις συνθήκες.

Τώρα που οι εταιρείες έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, η οποία όλα δείχνουν ότι θα εδραιωθεί. Η εξ αποστάσεως εργασία υιοθετήθηκε μεν ως ανάγκη, αλλά η απαίτηση για το υβριδικό μοντέλο υποδεικνύει ότι αποτελεί ήδη μέρος της «νέας κανονικότητας» στον χώρο εργασίας. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ, το 61% των εργαζομένων που δουλεύουν από το σπίτι, το κάνει επειδή το θέλει και το προτιμά, και όχι επειδή είναι υποχρεωμένο.

Οι διαθέσιμες τεχνολογίες κάνουν ασφαλώς τα πάντα πιο εύκολα, και έτσι οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε ένα ψηφιακό μέλλον που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και να αρχίσουν να υιοθετούν, προκειμένου να συμβαδίσουν με τις σύγχρονες τάσεις, να καλύψουν τις ανάγκες που αναδύονται από το υβριδικό μοντέλο, να ενισχύσουν την αποδοτική συνεργασία, αλλά και να κερδίσουν σε παραγωγικότητα και βελτιστοποίηση των σχέσεων με τους εργαζομένους.

Διαβάστε ακόμα: Για πρώτη φορά, oι περισσότεροι εργαζόμενοι γνώσης στον κόσμο δουλεύουν με το υβριδικό μοντέλο

Ποιες τάσεις λοιπόν αναμένεται να δούμε να ανεβαίνουν μέσα στο επόμενο διάστημα:

Την επέκταση της χρήσης υπηρεσιών cloud. Όσο ψηφιοποιούνται οι υπηρεσίες και τα tasks, και βελτιώνονται οι τεχνολογίες, τόσο πιο απαραίτητη γίνεται η ευελιξία και η άνεση ενός λογισμικού που βασίζεται σε κάποιο cloud, ώστε να καλύπτονται οι ψηφιακές ανάγκες και να φιλοξενούνται με ασφάλεια και δυνατότητα άμεσης και εύκολης πρόσβασης οι βάσεις δεδομένων των εταιρειών.

– Τη διεύρυνση και βελτιστοποίηση των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης. Είναι πολλοί οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ενισχύσει η τεχνολογία AI την εμπειρία του εργαζομένου, και μάλιστα σε ένα πολύ μεγάλο πεδίο εφαρμογών, από την εξυπηρέτηση πελατών μέχρι τα logistics. Η συνδρομή τους δείχνει ήδη πολύ σημαντική, ιδιαίτερα όσον αφορά βαρετές, επαναλαμβανόμενες εργασίες. Αν τα εργαλεία μηχανικής μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης αναλάβουν αυτό το κομμάτι της δουλειάς, οι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα και τον χρόνο να ασχοληθούν δημιουργικά με πιο σημαντικά θέματα.

Την αυτοματοποίηση των ενδοεταιρικών υπηρεσιών που εξυπηρετούν τους εργαζομένους. Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και εδώ, τα service desks των μεγάλων οργανισμών μπορούν, με virtual assistants, να καλύψουν γρήγορα και άμεσα τις ανάγκες των εργαζομένων. Ένα αποτελεσματικό chatbot, για παράδειγμα, μπορεί τάχιστα να απαντήσει σε ερωτήματα και να προσφέρει λύσεις σε έναν εργαζόμενο που αναζητά τη βοήθεια του τμήματος IT.

Διαβάστε ακόμα: Ψηφιακός μετασχηματισμός, ενσυναίσθηση και Τεχνητή Νοημοσύνη χαρακτηρίζουν το marketing του 2021

Την αυτοματοποίηση της συμμετοχής για τους νέους υπαλλήλους που δουλεύουν εξ αποστάσεως. Με αυτά τα εργαλεία, η φυσική παρουσία δεν είναι απαραίτητη για να υποδεχτεί μια εταιρεία τον νέο της υπάλληλο, να τον κατατοπίσει, να του δώσει τα εργαλεία που χρειάζεται και να τον «βάλει στο κλίμα». Αυτοματοποιημένα αλλά προσωποποιημένα mails, για παράδειγμα, μπορούν να εισάγουν τους εργαζομένους στις διαδικασίες, να τους παρέχουν τα απαραίτητα credentials, μέχρι και να τους φέρουν σε επαφή με τους συναδέλφους τους.

Την έμφαση στην ασφάλεια των δεδομένων. Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί μείζον θέμα αυτήν τη στιγμή και αφορά από τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και υπαλλήλων, μέχρι τα αρχεία των βάσεων δεδομένων των μεγάλων εταιρειών. Είναι σημαντικό οι οργανισμοί να τα διαφυλάσσουν αποτελεσματικά με ελέγχους και συστήματα ασφαλείας, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους και ο σεβασμός της ιδιωτικότητας των εργαζομένων, μακριά από ανεπιθύμητους εισβολείς.

Το μέλλον των επιχειρήσεων αναμένεται σίγουρα ενδιαφέρον, με εργοδότες και εργαζομένους να βρίσκονται μπροστά σε νέες συνθήκες και ανάγκες, και αν οι σύγχρονες τεχνολογίες υπόσχονται να το κάνουν έστω λιγότερο πολύπλοκο, ίσως αξίζει τον κόπο να τις λάβουν υπόψη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.