24 Απρ 2024
READING

Γιατί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ιδανική επιλογή για το WhatsApp

4 MIN READ

Γιατί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ιδανική επιλογή για το WhatsApp

Γιατί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ιδανική επιλογή για το WhatsApp

Είναι ένα πράγμα να μαθαίνει κανείς για έναν ακόμα αθλητή-σταρ που έκλεισε ένα συμβόλαιο προώθησης κάποιου μεγάλου brand, ή καλύτερα – ως είθισται να λέγεται τελευταία – να γίνει πρεσβευτής του στον κόσμο, και άλλο να μαθαίνει για έναν αθλητή-σταρ σαν τον Αντετοκούνμπο, που θεωρείται από τους πιο αυθεντικούς και συμπαθείς παίκτες του NBA, πέρα από το γεγονός ότι είναι ένας από του κορυφαίους – και Greek Freak, βεβαίως.

Η είδηση, λοιπόν, αν και έχει ήδη κάνει τον γύρο των περισσότερων μέσων, είναι ότι ο Giannis είναι το πρόσωπο του WhatsApp, της δημοφιλούς εφαρμογής επικοινωνίας του κολοσσού του Mark Zuckerberg Meta, και μάλιστα είναι ο πρώτος που αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο για το brand αυτό, στην πρώτη καμπάνια που γίνεται στην Αμερική για το συγκεκριμένο ψηφιακό προϊόν.

Και όμως, πέρα από την είδηση, που ίσως κάπως παραπάνω έπαιξε στην Ελλάδα, καθώς μιλάμε για τον Giannis, αυτή η συνεργασία τραβά το ενδιαφέρον κάπως περισσότερο, γιατί μπορεί να ιδωθεί ως ένα ιδανικό παράδειγμα για το πώς πρέπει να εκπροσωπείται ένα brand στο κοινό. Δεν είναι δηλαδή μόνο ένα μεγάλο όνομα, ένα αθλητικό ίνδαλμα, του οποίου το κύρος και την αγάπη του κόσμου προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια μεγάλη εταιρεία όπως η Meta, αλλά ένα πρόσωπο που μπορεί να ταυτιστεί με το brand που εκπροσωπεί, κάτι που παύει πλέον να αποτελεί προώθηση – αποτελεί τρόπο υποδήλωσης ενός brand identity.

O ίδιος ο Giannis το περιγράφει καλύτερα, μιλώντας στο Fast Company, με ένα παράδειγμα, όταν τον ρωτούν αν αγόρασε ποτέ κάτι επειδή το διαφήμιζε ένας αθλητής που θαύμαζε. Εκείνος λοιπόν απαντά με την περίπτωση του Ροναλντίνιο, που διαφήμιζε τα πατατάκια Lay’s. Ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου, και από τους πιο cool, όπως λέει, τον έκανε να λαχταρά να φάει πατατάκια. Και όταν, το 2017, ο Βραζιλιάνος άσος βρέθηκε στο πρώτο All Star Game του Αντετοκούνμπο, συναντήθηκαν και αντάλλαξαν φανέλες, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ήταν τα πατατάκια.

Αυτό δηλώνει και ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο ότι θέλει να πετύχει με το WhatsApp· αυτήν την ταύτιση του «Όταν σκέφτεσαι τον Giannis, σου έρχεται το μυαλό το WhatsApp, και όταν σκέφτεσαι το WhatApp, σου έρχεται στο μυαλό ο Giannis».

Φυσικά, αυτό δύσκολα επιτυγχάνεται με ένα απλό συμβόλαιο, και εκεί ακριβώς έγκειται η επιτυχία της συνεργασίας αυτής με το WhatsApp.

Κατ’αρχάς, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συνδέει το όνομά του με μια εταιρεία. Η Nike, τα ακουστικά JBL, το κινητό Pixel 6 του Google και η Ready Nutrition αποτελούν επίσης συνεργασίες του. Αλλά πάντα, φροντίζει να κάνει ξεκάθαρο στο κοινό του και στις εταιρείες ότι υποστηρίζει ένα brand όταν θεωρεί πως έχει νόημα να το κάνει, όταν στ’ αλήθεια πιστεύει στο προϊόν του και όταν πράγματι θεωρεί ότι αξίζει τον χρόνο που θα του αφιερώσει.

Διαβάστε ακόμα: Όλα τα δεδομένα που στέλνουν το WhatsApp και το Instagram στο Facebook 

Με το WhatsApp, ειδικότερα, δηλώνει ότι έχει μια ιδιαίτερη σχέση, που αναδεικνύει τον πυρήνα της ύπαρξης του app: Χάρη σε αυτό επικοινωνούσε με την οικογένειά του, τους φίλους του, τους ανθρώπους του, όταν είχε πρωτοπάει στις ΗΠΑ από την Ελλάδα για να παίξει στο NBA – ήταν το μέσο που του επέτρεπε να έρθει σε άμεση επαφή μαζί τους.

Μάλιστα, εκείνη την εποχή, το 2014, όταν ήταν ακόμα πρωτάρης στο NBA, ήταν που η Meta, η οποία τότε λεγόταν Facebook, αγόρασε την εφαρμογή. Και μπορεί τη δεδομένη στιγμή να ήταν ήδη επιτυχημένο εργαλείο επικοινωνίας σε ολόκληρο τον κόσμο, στις ΗΠΑ, όμως, δεν ήταν και τόσο γνωστό ή εξίσου δημοφιλές. Ο Γιάννης που το ήξερε και το χρησιμοποιούσε, και αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή μιας τέτοιας εφαρμογής στην επικοινωνία του με τον κόσμο, αναδεικνύεται λοιπόν τώρα σε ιδανικό πρεσβευτή της – και μάλιστα δηλώνει πως όταν του έκαναν την πρόταση, δεν μπορούσε να πει όχι.

Η ανακοίνωση του νέου του ρόλου έγινε, επιπλέον, με έναν τρόπο που δίνει έμφαση στη σύνδεση με αυτό που αγαπά κανείς. Στο πρόσφατο All-Star Game, o Γιάννης διέσχισε τον διάδρομο προς το γήπεδο φορώντας ένα ειδικά φτιαγμένο hoodie, από έναν Νιγηριανό σχεδιαστή, τον Niyi Okuboyejo. Το φούτερ είχε επάνω του τυπωμένο τον διεθνή κωδικό κλήσης για τη Νιγηρία, το 234, προς τιμήν της χώρας καταγωγής της οικογένειάς του και των ανθρώπων της.

Έτσι, o Γιάννης Αντετοκούνμπο κατάφερε με την προσέγγιση και τον χαρακτήρα του να ορίσει τι θα πει επικοινωνία· με την οικογένεια, με τις ρίζες, με τους φίλους, με ένα brand.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.