26 Απρ 2024
READING

Tα brands καφέ της Nestlé σε άνθηση χάρη στην εξ αποστάσεως εργασία

4 MIN READ

Tα brands καφέ της Nestlé σε άνθηση χάρη στην εξ αποστάσεως εργασία

Tα brands καφέ της Nestlé σε άνθηση χάρη στην εξ αποστάσεως εργασία

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του καφέ ήταν ο μεγαλύτερος μοχλός οργανικής ανάπτυξης για τη Nestlé μέσα στο 2021. Για την ακρίβεια, ο κλάδος τoυ καφέ της εταιρείας είχε 9,7% άνοδο στις πωλήσεις του.

Αυτή η ενίσχυση του συγκεκριμένου κλάδου, ωστόσο, δεν αποτελεί απλώς επιτυχία των brands της Nestlé, αλλά αντικατοπτρίζει με αρκετή ακρίβεια τις συνθήκες που επικρατούν αυτήν τη στιγμή στην αγορά και τις τάσεις των καταναλωτών.

Κατ’αρχάς, πολύ μεγάλη ανάπτυξη είδαν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις των αντίστοιχων προϊόντων της Nestlé, αφενός επειδή η εταιρεία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το κανάλι πωλήσεων, αφετέρου επειδή ήταν και η συγκυρία κατάλληλη για να ενισχυθεί αυτός ο τρόπος αγορών, καθώς ο κόσμος έχει στραφεί σε μεγάλο βαθμό στις ηλεκτρονικές αγορές με την πανδημία. Βέβαια, οι πωλήσεις συνδυάζονται παράλληλα και με αυξήσεις τιμών, που αναμένονται μέσα στο 2022, εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού, των αυξήσεων στα κόστη μεταφοράς και των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν επηρεάσει την παραγωγή καφέ και αναμένεται να επιβαρύνουν την αγορά του αγαθού αυτού για τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί ακριβαίνει συνεχώς ο καφές;

Ωστόσο, η εταιρεία είδε τις πωλήσεις της να ανεβαίνουν, κατα κύριο λόγο στα τρία βασικά brands του χαρτοφυλακίου της, του Νespresso, του Nescafé και του Starbucks, εξαιτίας και της ιδιαίτερης συνθήκης της πανδημίας: μπορεί οι καφετέριες να ήταν για μεγάλο διάστημα κλειστές, η ανάγκη για καφέ όμως δεν έπαψε, και αν η Nestlé είδε κάποια μείωση στις πωλήσεις του καφέ που προορίζεται για τους επαγγελματίες, είδε και τη θεαματική άνοδο στην οποία μεταφράστηκε η στροφή των εργαζομένων στο να φτιάχνουν μόνοι τους τον καφέ τους, αφού δουλεύουν από το σπίτι και δεν παίρνουν καφέ απ’ έξω. Από την εταιρεία αναγνωρίζουν μάλιστα ότι το νέο, υβριδικό μοντέλο εργασίας, με τους εργαζομένους να συνεχίζουν να δουλεύουν κάποιες ημέρες, αν όχι όλες, από το σπίτι, θα πίνουν και περισσότερο καφέ εκεί. Δεν πιστεύουν δηλαδή ότι επρόκειτο για μια παροδική τάση που θα υποχωρήσει, αλλά για μια συνήθεια που ήρθε για να μείνει.

Εξάλλου, έχει ενισχυθεί επιπλέον συνολικά η τάση τού μαγειρέματος, της παρασκευής περίτεχνων πιάτων και ροφημάτων, των πειραματισμών με τη μαγειρική και τη δημιουργία specialty καφέδων, που έχει κάνει το κοινό να αναζητά καλύτερα υλικά ή έστω να αγοράζει και να ετοιμάζει μόνο του τον καφέ του.

Διαβάστε ακόμα: Η Nestlé δημιουργεί ένα ινστιτούτο έρευνας για την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής

Χαρακτηριστική είναι η ανάπτυξη του Nespresso, που φτάνει το 8,8%. Η επιτυχία του δεν έγκειται μόνο στο ότι το κοινό έχει αγαπήσει το σύστημα μηχανών Vertuo, αλλά και στο ότι οι premium κάψουλες Nespresso, που πωλούνται στις μπουτίκ, έχουν κατακτήσει ένα πολύ σημαντικό μερίδιο αγοράς στον τομέα της συμβατής με το σύστημα Vertuo κάψουλας, που αγγίζει παγκοσμίως το 20%. Παράλληλα, η ισχυροποίηση της θέσης της Nestlé στον τομέα της κάψουλας συνεχίζει να αυξάνεται, χάρη και στη Nescafé: Το 2020, λανσαρίστηκε με επιτυχία \σε όλες τις αγορές η Nescafé Farmers Origins, μια premium γκάμα κάψουλας Nescafé, που όμως πωλείται κυρίως στα σούπερ μάρκετ.

Ακόμα, φαίνεται ότι η μεγάλη συμφωνία που έκλεισε το 2018 η Nestlé με τη Starbucks, αποκτώντας το δικαίωμα πώλησης των συσκευασμένων προϊόντων Starbucks σε καταστήματα λιανικής, αποδεικνύεται ότι έχει ενισχύσει το πορτφόλιο του καφέ της εντυπωσιακά και ότι αποδίδει. Από τη στιγμή που συνάφθηκε αυτή η «παγκόσμια συμμαχία καφέ» με το δημοφιλές brand, έχει μάλιστα εμπλουτίσει δυναμικά την γκάμα των προϊόντων που προσφέρει, που πλέον περιλαμβάνει από στιγμιαίο καφέ μέχρι RTD ροφήματα καφέ και εμπλουτισμένα με βιταμίνες προϊόντα, ώστε πλέον να μπορεί να καλύπτει όλα τα γούστα και τις ανάγκες των καταναλωτών.

Mια περιήγηση στο διαδίκτυο, όπου μπορεί κανείς πλέον να βρει άρθρα για το πώς να φτιάχνει καφέ στο σπίτι του σαν επαγγελματίας και σχετικά με το πώς έχει αλλάξει ο τρόπος που πίνουμε καφέ, αρκεί για να εξηγήσει την αισιοδοξία της Nestlé για το μέλλον των προϊόντων της – έστω και αν, όπως παραδέχονται, έχουν μειωθεί οι πωλήσεις στους καφέδες που πωλούνται έξω. Ο καφές στο σπίτι συνεχίζει να έχει καλύτερες προοπτικές, λένε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.