27 Απρ 2024
READING

Η BIC ΒΙΟΛΕΞ από την Αθήνα στέλνει ξυραφάκια σε όλο τον κόσμο

5 MIN READ

Η BIC ΒΙΟΛΕΞ από την Αθήνα στέλνει ξυραφάκια σε όλο τον κόσμο

Η BIC ΒΙΟΛΕΞ από την Αθήνα στέλνει ξυραφάκια σε όλο τον κόσμο

Εάν ρωτήσουν κάποιον ποια είναι τα βασικά προϊόντα που έρχονται στο μυαλό του όταν ακούει την ονομασία Bic, αυτό που θα σκεφτεί πιθανότατα είναι: αναπτήρες, ξυραφάκια, στυλό.

Και η πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα τρία προϊόντα κυριαρχούν στο προϊόντικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, η οποία στην Ελλάδα διαθέτει επίσης και προϊόντα όπως αφρούς ξυρίσματος, καλσόν αλλά και κάλτσες. Η BIC ΒΙΟΛΕΞ που έχει έδρα στην Αθήνα αποτελεί μάλιστα και τον μεγαλύτερο παραγωγό του κλάδου ξυριστικών προϊόντων για τον όμιλο BIC, ενώ τα προϊόντα που παράγει εξάγονται σε μεγάλο αριθμό χωρών. Μάλιστα, η BIC ΒΙΟΛΕΞ έχει εκτός των άλλων την ευθύνη για την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα του ομίλου Bic, τον σχεδιασμό αλλά και την ανάπτυξη νέων ξυριστικών προϊόντων. Το εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκεται στην Άνοιξη. Χαρακτηριστικό της δυναμικής που παρουσιάζει η επί ελληνικού εδάφους εταιρεία, είναι το ότι 7 στα 10 ξυραφάκια BIC παγκοσμίως είναι ελληνικής κατασκευής.

Βελτίωση της εικόνας στη διάρκεια του 2021

Η εικόνα που παρουσίασε στις πωλήσεις της η BIC ΒΙΟΛΕΞ ήταν σημαντικά βελτιωμένη το 2021, ένα έτος κατά το οποίο καταγράφηκε αύξηση. Στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως και 31 Αυγούστου του περασμένου έτους, οι πωλήσεις της κατέγραψαν ανάκαμψη με ποσοστό 20%. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο όμιλος BIC εντός του 2021 κατέγραψε σε συγκρίσιμη βάση αύξηση των πωλήσεών του κατά 12,2%, οι οποίες ανήλθαν σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ με το προσαρμοσμένο EBIT να ανέρχεται στα 279,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, για λόγους σύγκρισης, ότι η BIC ΒΙΟΛΕΞ κατέγραψε τζίρο το 2019 – πριν επηρεαστεί από τις συνθήκες που έφερε μαζί της η νόσος Covid-19 – ο οποίος ανήλθε στα 203,5 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη προ φόρων 28,6 εκατ. ευρώ. Το 2020 τα δεδομένα λόγω της πανδημίας ήταν αρκετά διαφορετικά καθότι ο κύκλος εργασιών της κινήθηκε στα επίπεδα των 165,3 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη προ φόρων στα 9,8 εκατ. ευρώ.

Για την εταιρεία οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 19,7% το 2020, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των πωλήσεων ξυριστικών προϊόντων, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης των μετακινήσεων λόγω Covid-19 και γενικότερων ανακατατάξεων των πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά.

Στην Ελλάδα η εικόνα ήταν αρκετά διαφορετική την ίδια περίοδο, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 8,9% σε σχέση με το 2019. Η μείωση αυτή προήλθε από όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων και εμπορευμάτων που διακινεί η εταιρεία στη χώρα μας, με την κατηγορία των γραφικών να έχει πληγεί περισσότερο, κυρίως λόγω του ότι παρέμειναν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα τα σχολεία, ενώ τέθηκε σε καθεστώς αναστολής σημαντικό μέρος της επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας σε πανελλαδική βάση.

Οι επενδύσεις

Το 2020 η BIC ΒΙΟΛΕΞ επένδυσε 13 εκατ. ευρώ σε πάγιο εξοπλισμό. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις αφορούσαν κατά κύριο λόγο στην προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, την παραγωγή νέων προϊόντων. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας με έμφαση κυρίως σε μηχανολογικό εξοπλισμό συνεχίστηκε και το 2021.

Επιπλέον, για τη χρονιά που πέρασε ήταν προγραμματισμένες δαπάνες συνολικού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκαν προγράμματα ανάπτυξης λεπίδας, ξυριστικών μηχανών, νέων προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας.

Πώς επηρεάζονται οι πωλήσεις σε ξυραφάκια, αναπτήρες και στυλό

Από τους παράγοντες που διαμορφώνουν τα δεδομένα στην αγορά και επηρεάζουν και την εταιρεία στη χώρα μας είναι η αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών όπως συμβαίνει και στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη νόσο Covid-19 και το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η δραστηριότητα της επιχείρησης επηρεάζεται σημαντικά από τις καταναλωτικές συνήθειες και τις τάσεις που κυριαρχούν κατά περιόδους στην αγορά. Έτσι, για τις κύριες κατηγορίες προϊόντων που είναι τα γραφικά προϊόντα, οι αναπτήρες και οι ξυριστικές μηχανές, τα δεδομένα συχνά αλλάζουν. Η επικράτηση της ψηφιακής τεχνολογίας είναι αναμενόμενο επί παραδείγματι να επηρεάζει τις πωλήσεις γραφικών ειδών. Η διακοπή του καπνίσματος και η αντικατάσταση των παραδοσιακών τσιγάρων με θερμαινόμενες ράβδους καπνού, επίσης αποτελεί έναν παράγοντα που είναι λογικό να έχει επίδραση στις πωλήσεις αναπτήρων. Συν τοις άλλοις και οι συνήθειες που αφορούν το ξύρισμα μπορούν επίσης να αποτελέσουν βασικό παράγοντα για αλλαγή των ισορροπιών σε επίπεδο κατανάλωσης.

Η BIC ΒΙΟΛΕΞ αποτελεί μία ισχυρή οικονομικά οντότητα, η οποία υπάγεται στον όμιλο Societe BIC, ενώ συνδέεται μαζί του και με συμφωνία cash pooling, γεγονός που της παρέχει τη δυνατότητα άντλησης ρευστού για την υλοποίηση επενδύσεων ή άλλων κινήσεων όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Από την οικογένεια Πολίτη στη συνεργασία με τη Bic

Η διαδρομή της ΒΙΟΛΕΞ ξεκίνησε το 1952 από την οικογένεια Πολίτη με ειδίκευση στην παραγωγή ξυριστικών λεπίδων δύο αιχμών. Έτος ορόσημο για τη ΒΙΟΛΕΞ θεωρήθηκε το 1973, όταν ο Σουηδός μηχανικός Kenneth Gyllerstrom σχεδίασε και ξεκίνησε να παράγει στο Περιστέρι το πρώτο απορριπτόμενο ξυριστικό προϊόν μιας χρήσεως στον κόσμο.

Ακολούθησαν στρατηγικές κινήσεις από τον Αναστάσιο Πολίτη, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία με τον γαλλικό όμιλο Bic, το όνομα του οποίου είχε και αυτό άμεση σχέση με την καινοτομία, καθώς είχε κάνει μία αντίστοιχα επιδραστική κίνηση με το στυλό μιας χρήσεως. Στην πορεία η εταιρεία μετονομάζεται σε BΙC VIOLEX και παράγει αρχικά για την ελληνική αγορά και στη συνέχεια για αρκετές ακόμα χώρες το πρωτοποριακό για την εποχή σύστημα ξυρίσματος μιας χρήσεως.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.