22 Ιαν 2025
READING

Ευρωπαϊκή Ένωση και τεχνολογικοί γίγαντες συνεργάζονται εναντίον του διαδικτυακού μίσους

3 MIN READ

Ευρωπαϊκή Ένωση και τεχνολογικοί γίγαντες συνεργάζονται εναντίον του διαδικτυακού μίσους

Ευρωπαϊκή Ένωση και τεχνολογικοί γίγαντες συνεργάζονται εναντίον του διαδικτυακού μίσους

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Δικαιοσύνης και οι τεχνολογικοί γίγαντες Google και Meta συμφώνησαν πρόσφατα ότι απαιτείται ένα σαφές νομικό πλαίσιο για την προώθηση της συνεργασίας κατά του διαδικτυακού μίσους.

Τα social media και οι διαδικτυακές πλατφόρμες σε όλο τον κόσμο δέχονται μια σειρά από νομοθετικές προτάσεις, οι οποίες επιβάλλουν να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση των εκφράσεων μίσους και της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. Στην ΕΕ ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες θα αναγκάσει τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στις πλατφόρμες τους, με πρόστιμα για μη συμμόρφωση.

Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των υπουργών Δικαιοσύνης από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εκπροσώπων του Facebook και του Google που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, το Google δήλωσε ότι η εταιρεία έχει πολύ θετική στάση απέναντι στα σχέδια της ΕΕ για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων. Μάλιστα, τόνισε ότι ο κανονισμός για τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία θέτει ένα θετικό διεθνές παράδειγμα για την υποστήριξη των αναγκών της επιβολής του νόμου, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία της ιδιωτικής ζωής για τους χρήστες.

Το Twitter δεν έστειλε εκπρόσωπο, γεγονός που επικρίθηκε. Επιπλέον, το Twitter έχασε τον περασμένο μήνα μια δικαστική διαμάχη για τη ρητορική μίσους με την απόφαση να τονίζει ότι πρέπει να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το τι κάνει για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού μίσους. Πάντως, το Twitter δήλωσε ότι δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση λόγω των δικών του κανόνων προστασίας COVID, αλλά ότι είναι πλήρως δεσμευμένο να συνεργαστεί με τις αρχές για να κάνει το διαδίκτυο ασφαλέστερο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση της Επιτροπής, έως τώρα, οι τεχνολογικοί κολοσσοί είχαν χειροτερεύσει στην απομάκρυνση της παράνομης ρητορικής μίσους από τις πλατφόρμες τους, στο πλαίσιο μιας εθελοντικής συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωτοβουλία αυτορρύθμισης ξεκίνησε το 2016, όταν το Facebook, η Microsoft, το Twitter και το YouTube συμφώνησαν να απομακρύνουν σε λιγότερο από 24 ώρες τη ρητορική μίσους που παραβιάζει τις κατευθυντήριες γραμμές της κοινότητάς τους. Το 2021, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι πλατφόρμες επανεξετάζουν το 81% των κοινοποιήσεων εντός 24 ωρών και αφαιρούν κατά μέσο όρο το 62,5% του περιεχομένου που έχει επισημανθεί. Τα αποτελέσματα αυτά είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο που καταγράφηκε τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Η κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στα social media χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από ανώνυμες προσβολές, bullying και δηλώσεις μίσους μεταξύ ατόμων με διαφορετικές απόψεις ή μέχρι και διαφορετική εμφάνιση. Με βάση αυτό είναι σαφές ότι είναι απαραίτητος ο καθορισμός ενός αναλυτικού και ακριβούς πλαισίου που να διακρίνει ανάμεσα στην ελευθερία του λόγου και στην έκφραση συναισθημάτων μίσους και προσβολών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.