27 Απρ 2024
READING

Η αλματώδης ανάπτυξη των Taco Bell διεθνώς μέσω franchise

3 MIN READ

Η αλματώδης ανάπτυξη των Taco Bell διεθνώς μέσω franchise

Η αλματώδης ανάπτυξη των Taco Bell διεθνώς μέσω franchise

Η Taco Bell επιταχύνει την ανάπτυξή της εκτός των ΗΠΑ. Περίπου το 25% της διεθνούς της παρουσίας είναι καταστήματα που άνοιξαν τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ μέχρι το τέλος του 2020, μόλις περίπου το 8% των 7.427 εστιατορίων της βρίσκονταν εκτός των ΗΠΑ.

Τώρα, η Taco Bell ανακοίνωσε ότι άνοιξε το 100στό εστιατόριό της στην Ισπανία. Η αλυσίδα δήλωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για την κατασκευή 1.000 διεθνών μονάδων, αν και δε μοιράστηκε χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ο στόχος είναι η Taco Bell να πετύχει ετήσια έσοδα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η διεθνής ανάπτυξη αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την επίτευξή του.

Επιπλέον, η διεθνής στρατηγική της Taco Bell περιλαμβάνει την προώθηση και των ψηφιακών πωλήσεων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 60% των συναλλαγών προέρχεται από online πελάτες. Η αλυσίδα έχει ανοίξει μόνο ψηφιακές τοποθεσίες και εστιατόρια με παράθυρα παραλαβής για παραλαβές με το αυτοκίνητο.

Στο μεταξύ, για την ενίσχυση των ψηφιακών πωλήσεων και της επισκεψιμότητας, η Taco Bell πριν μερικούς μήνες πειραματίστηκε με την κυκλοφορία μιας συνδρομητικής υπηρεσίας, δοκιμάζοντας ένα πάσο “Netflix for Tacos”. Το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε στην Αριζόνα, επέτρεπε στους πελάτες να παίρνουν ένα τάκο την ημέρα με μηνιαίο αντίτιμο. Το πιλοτικό πρόγραμμα Taco Lover’s Pass διήρκησε από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Νοεμβρίου και η τιμή κυμαινόταν μεταξύ 5 και 10 δολαρίων για ένα πάσο 30 ημερών.

Οι συνδρομές αποτελούν μια ακόμη επέκταση των προγραμμάτων ανταμοιβής. Συνδυάζουν διάφορες τακτικές πιστότητας και έχουν σημαντικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των σταθερών, επαναλαμβανόμενων εσόδων για την εταιρεία και της δέσμευσης στο brand. Η Yum Brands, μητρική της Taco Bell, που στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει ακόμα τα KFC και την Pizza Hut, είδε τα προγράμματα πιστότητας να βοηθούν την ανάκαμψή της. Μετά την έναρξη του προγράμματος ανταμοιβών της το 2020, η Taco Bell είδε τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 35% ανά επίσκεψη.

Διαβάστε επίσης: Πώς οι συνδρομές έγιναν η μεγαλύτερη τάση marketing των fast food και εταιρειών καφέ

Σε αντίθεση με την επιχείρησή της στις ΗΠΑ, όλες οι διεθνείς τοποθεσίες της Taco Bell είναι franchise. Με αυτό το μοντέλο, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ταχύτατα σε κλίμακα. Έτσι, η μάρκα μοιάζει μεγαλύτερη και τραβάει περισσότερο τους καταναλωτές.

Στην εγχώρια αγορά της, η Taco Bell έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό κοινό πιστών οπαδών. Στους οπαδούς αυτούς συμπεριλαμβάνονται και χορτοφάγοι. Παρόλα αυτά, η επιχείρηση της αλυσίδας στις ΗΠΑ χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από τις άλλες δύο μεγάλες μάρκες της Yum Brands, την KFC και την Pizza Hut, για να ανακάμψει από την πανδημία. Η απώλεια της ζήτησης ορισμένες ώρες της ημέρας έβλαψε τις πωλήσεις της Taco Bell. Ενώ η Yum Brands  αναφέρει την αύξηση των πωλήσεων ανά χώρα για την Pizza Hut και την KFC, η εταιρεία δεν αναλύει αυτά τα αποτελέσματα για την Taco Bell. Πάντως, κατά το τέταρτο τρίμηνο η Taco Bell ανέφερε αύξηση των πωλήσεων στα ίδια καταστήματα κατά 8% σε όλες τις τοποθεσίες της.

Η κλίμακα και η τεχνογνωσία της Yum Brands βοήθησε την Taco Bell να επιταχύνει τη διεθνή ανάπτυξή της και, όπως φαίνεται, ο συντονισμός με τη σύγχρονη τάση των συνδρομών αλλά και η εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων του μοντέλου του franchise, αποδίδουν. Η Yum Brands είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εστιατορίων στον κόσμο με βάση τον αριθμό των τοποθεσιών. Το 2021, άνοιξε περισσότερες από 4.100 τοποθεσίες παγκοσμίως. Επιπλέον, η αξία των μετοχών της έχει αυξηθεί κατά 14% τους τελευταίους 12 μήνες, δίνοντας στην εταιρεία χρηματιστηριακή αξία 35,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.