20 Απρ 2024
READING

Το ισχυρό χαρτί του retail για τη Lamda Development

4 MIN READ

Το ισχυρό χαρτί του retail για τη Lamda Development

Το ισχυρό χαρτί του retail για τη Lamda Development

Ένα ισχυρό περιουσιακό στοιχείο αποτελεί στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου Lamda Development το εμπορικό κέντρο Golden Hall. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως παρά το ότι το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο όπως και τα υπόλοιπα της επιχείρησης επλήγησαν σημαντικά από τα περιοριστικά μέτρα του 2020 και των αρχών του 2021, η εύλογη αξία του τον Μάρτιο του 2021, όπως αυτή προσδιορίστηκε από ανεξάρτητους εκτιμητές, ήταν της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή παράγοντες της αγοράς λιανικής εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μία συνολική αναβάθμιση του προϊοντικού μείγματος στον τομέα ένδυσης και υπόδησης, γεγονός που θα φέρει ακριβότερες μάρκες και μάρκες πολυτελείας ακόμα περισσότερο στο προσκήνιο, δεδομένης βέβαια και της υψηλού επιπέδου επένδυσης στο Ελληνικό, η οποία αναμένεται ότι θα προσελκύσει σημαντική καταναλωτική ισχύ.

Στη διάρκεια του 2021, το Golden Hall παρέμεινε κλειστό από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 23 Απριλίου, σύμφωνα με τα σχετικά μέτρα που είχαν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19. Μάλιστα, η απώλεια εσόδων από μισθώματα για το τετράμηνο του περασμένου έτους ανήλθε στο 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα χάθηκαν και έσοδα από τον χώρο στάθμευσης του εμπορικού κέντρου, τη διαφημιστική εκμετάλλευση αλλά και τα μεταβλητά μισθώματα. Ωστόσο, για φέτος υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για ισχυρή ανάκαμψη και υψηλές επιδόσεις, σε συνδυασμό και με την επέκταση που πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε στην δυτική πλευρά του ακινήτου.

Βλέποντας συνολικότερα την πορεία του Golden Hall, η λειτουργική του κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) στο εννεάμηνο του 2021 ήταν 8,9 εκατ. ευρώ από 9,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020, με μείωση κατά 6%, γεγονός που οφείλεται στη διακοπή λειτουργίας του πρώτου τετραμήνου του προηγούμενου έτους.

Η επέκταση στις εγκαταστάσεις του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης

Δραστική κίνηση αποτελεί η ανάπτυξη του δυτικού τμήματος του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, που αφορά την επέκταση του Golden Hall με την προσθήκη νέων καταστημάτων αλλά και τη δημιουργία του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί την άνοιξη του 2021. Με τις νέες εγκαταστάσεις, το Golden Hall ενισχύθηκε με επιπλέον 11.500 τ.μ. μισθώσιμων χώρων και με δυνατότητα να εξυπηρετούν επιπλέον 200 νέες θέσεις στάθμευσης.

Ένας ολοκληρωμένος πόλος ψυχαγωγίας και εμπορικής κίνησης με αποδέκτη την οικογένεια

Κύρια επιδίωξη της ιδιοκτήτριας εταιρείας Lamda Development μέσα από την επέκταση είναι να δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο τουριστικό και ψυχαγωγικό προορισμό, προσβλέποντας σημαντικά οφέλη από την παροχή ενός πολυχώρου αναψυχής, ο οποίος απευθύνεται στην οικογένεια και μπορεί ταυτόχρονα να συμβάλει δραστικά στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας. Η συνολική επένδυση για την επέκταση του Golden Hall υπολογίζεται σε ποσό άνω των 25 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: Aττικά Πολυκαταστήματα: Το project Ελληνικό και οι αντίρροπες δυνάμεις φυσικών και ηλεκτρονικών πωλήσεων

Αυτήν τη στιγμή η Lamda διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο real estate στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, που απαρτίζεται από το Golden Hall, με συνολική μισθώσιμη επιφάνεια 52,5 χιλ. τ.μ., το The Mall Athens, με συνολική μισθώσιμη επιφάνεια 58,5 χιλ. τ.μ., και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, με συνολική μισθώσιμη επιφάνεια 46 χιλ. τ.μ.

Το στοίχημα του retail

Με βάση την εκτίμηση της Lamda, η καθαρή αξία ενεργητικού για τα υπάρχοντα εμπορικά κέντρα αναμένεται ότι θα έχει αυξηθεί κατά 300 εκατ. ευρώ έως το 2025, ενώ με την προσθήκη και του Ελληνικού η καθαρή αξία ενεργητικού εκτιμάται ότι θα αυξηθεί επιπλέον κατά 1,4 έως και 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά την πρώτη φάση ανάπτυξης του εμβληματικού έργου. Κατά τη δεύτερη φάση, που θα υλοποιηθεί μεταξύ των ετών 2026-2035, η επιπλέον αύξηση της καθαρής αξίας ενεργητικού θα είναι από 800 εκατ. έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Τι προσδοκάται ότι θα φέρουν τα δύο εμβληματικά εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς της Lamda, η προσθήκη αξίας ενεργητικού από το εμπορικό κέντρο Vouliagmenis Mall θα είναι μεταξύ 285 και 350 εκατ. ευρώ και η προσθήκη αξίας από το εμπορικό κέντρο Marina Galleria επιπλέον 90 έως και 110 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιπλέον αξία εκτιμάται ότι θα προέλθει από τις οικιστικές αναπτύξεις για τον όμιλο Lamda Development, με ποσό από 1,7 έως και 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το κόστος υλοποίησης του project που ονομάζεται Vouliagmenis Mall, θα κυμανθεί μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος για το project του Marina Galleria υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν ήδη οι πρώτες αναθέσεις στο Ελληνικό

Επί του παρόντος, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες αναθέσεις και μελέτες για μεγάλα έργα, όπως αυτό του Marina Tower, του υψηλότερου παραθαλάσσιου πύργου στην Μεσόγειο, καθώς και του εμπορικού κέντρου Marina Galleria. Την ίδια στιγμή, ενισχυμένο είναι το ενδιαφέρον για τη μίσθωση χώρων στο εμπορικό κέντρο Vouliagmenis Mall, όπως αναφέρεται από στελέχη του ομίλου. Θυμίζουμε επίσης ότι σε η Lamda Development έχει έρθει σε συμφωνία με τον όμιλο Fourlis, για την ανάπτυξη ενός retail park με επιφάνεια που θα ανέλθει στα 30.000 τ.μ. Σε αυτήν την περίπτωση, ο όμιλος Fourlis θα αναλάβει την υλοποίηση της επένδυσης συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.