27 Απρ 2024
READING

H νέα στρατηγική της Mattel πάει πέρα από τα παιχνίδια: ταινίες, τηλεόραση & NFTs

5 MIN READ

H νέα στρατηγική της Mattel πάει πέρα από τα παιχνίδια: ταινίες, τηλεόραση & NFTs

H νέα στρατηγική της Mattel πάει πέρα από τα παιχνίδια: ταινίες, τηλεόραση & NFTs

Την καινούρια του στρατηγική παρουσίασε ο κολοσσός των παιχνιδιών Mattel, που σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και πέρα από τα παραδοσιακά παιχνίδια, σε ένα πλάνο, εξάλλου, που αντικατοπτρίζει τις τάσεις της εποχής στον κλάδο της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας.

Ειδικότερα, ο CEO της εταιρείας Ynon Kreiz μίλησε σους αναλυτές για τα σχέδια της Mattel να αποκτήσει δυναμική παρουσία στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, αλλά και στα ψηφιακά παιχνίδια, ενώ παράλληλα κάνει τα πρώτα της βήματα και στον κόσμο των NFTs.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, τα μεγάλα brands της Mattel, όπως η Barbie, η Hot Wheels και η Fisher Price, θα πυροδοτήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη της εταιρείας, ως πρωταγωνιστές στην παραγωγή νέου περιεχομένου, στον αναπτυσσόμενο τομέα της διασκέδασης. Καθώς το περιεχόμενο για παιδιά γίνεται το ζητούμενο από τις μεγάλες πλατφόρμες streaming, αφού φαίνεται ότι, σε μεγάλο βαθμό, είναι αυτή η φρέσκια γενιά που καθορίζει τι παίζει στις οθόνες των νοικοκυριών, η Mattel δίνει έμφαση σε ένα concept που μοιάζει να μην προκαλεί εντύπωση: αξιοποιεί με κάθε δυνατό μέσο τους πιο δημοφιλείς της χαρακτήρες, με τον πιο δημιουργικό και δελεαστικό τρόπο, μέσα από μια ποικιλία καναλιών, πέρα από τα κλασικά παιχνίδια, στρατολογώντας μάλιστα σημαντικούς επαγγελματίες του κάθε κλάδου.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το content για παιδιά είναι το μέλλον στην ψυχαγωγία

Αυτή είναι εξάλλου μια αποδεδειγμένα επιτυχημένη στρατηγική, που καταφέρνει την ίδια στιγμή να κρατά επίκαιρο και συντονισμένο με την εποχή του ένα brand, ενώ παράλληλα ενισχύει τις πωλήσεις των προϊόντων του. Στόχος, η εταιρεία να ενισχύσει την παρουσία της μεσοπρόθεσμα, έπειτα και από την εντυπωσιακή απόδοσή της του 2021, που αποτυπώθηκε και στην κατά 15% άνοδο της αξίας των μετοχών της από την αρχή της χρονιάς, και να βάλει τα θεμέλια για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της.

Διαβάστε ακόμα: Η πορεία της κούκλας Barbie και η σημασία της για την Mattel

Αυτή η προσέγγιση, με την κατάλληλη στρατηγική, αποδεικνύει τη δυναμική που διαθέτουν τα brands της Mattel και πόσο μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη της εταιρείας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η 60 ετών Barbie έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα πωλήσεων στην ιστορία της το 2021, ενώ εξακολουθεί να κινητοποιεί συζητήσεις και γίνεται πιο δημοφιλής, ειδικά αφότου πριν από πέντε χρόνια λάνσαρε εκδοχές με διαφορετικούς σωματότυπους και καταγωγές, ενώ αργότερα παρουσιάστηκαν και Barbie με προσθετικά μέλη και αναπηρίες. Η Barbie δηλαδή έπαψε να είναι η ενσάρκωση του θηλυκού στερεότυπου μιας ξεπερασμένης εποχής, έλαβε υπόψη της τη συμπεριληπτικότητα, το body positivity, την ισότητα, την ποικιλομορφία.

Τι έρχεται

Η Mattel βλέπει λοιπόν τώρα τα παιχνίδια της ως κάτι παραπάνω από παιχνίδια και αποφασίζει να τα εξελίξει, βασισμένη στον ενθουσιασμό και τη διαχρονική αγάπη που έχει για αυτά το κοινό της. Έτσι, αναμένεται μια σειρά από ταινίες, όπως μία με τη Margot Robbie ως Barbie και την πολυβραβευμένη ηθοποιό, σκηνοθέτρια και σεναριογράφο Greta Gerwig στη σκηνοθεσία, ενώ θα συνεχιστούν και οι σειρές με ταινίες κινουμένων σχεδίων, καθώς και τπ λανσάρισμα αναμνηστικών που είναι βασισμένα στους χαρακτήρες, αλλά δεν είναι παιχνίδια.

Παράλληλα, η εταιρεία κινητοποιείται ήδη στον ψηφιακό χώρο των NFTs, από όπου όλα τα μεγάλα brands προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα μερίδιο, όσο πιο νωρίς γίνεται. Πρόσφατα, μάλιστα, αίσθηση έκανε η συνεργασία με τον γαλλικό οίκο πολυτελείας Balmain, που περιλάμβανε μια capsule συλλογή (κανονικών) ρούχων εμπνευσμένων από την Barbie, και τα αντίστοιχα NFTs. Επιπλέον, τα Hot Wheels έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί στον virtual χώρο, με τρία μοναδικά NFTs που είχαν μεγάλη επιτυχία –  και μάλιστα ήταν το πρώτο μεγάλο brand παιχνιδιών που έκανε κάτι τέτοιο.

Στο ίδιο πνεύμα για την ανάπτυξη περιεχομένου κινείται και η ανταγωνίστρια της Mattel, Hasbro, από την οποία μάλιστα η πρώτη ανέκτησε τα δικαιώματα χρήσης για τις πριγκιπίπισσες της Disney, που είχε χάσει το 2016. Η Hasbro,όμως, έχει επενδύσει σε δικό της στούντιο, ώστε να φτιάχνει η ίδια τις παραγωγές της. Αντίθετα, η Mattel προτιμά να συνεργάζεται με τρίτους, αφήνοντας τη δημιουργία και τη διανομή του περιεχομένου της στους ειδικούς, και ελαχιστοποιώντας έτσι και το οικονομικό ρίσκο της παραγωγής. Ωστόσο, όπως δηλώνει ο CEO της, η Mattel έχει την εποπτεία του περιεχομένου και εμπλέκεται όσο μπορεί στη δημιουργία του, ώστε να διατηρούνται όπως πρέπει το «DNA και οι αξίες» του brand.

Στο επόμενο διάστημα αναμένονται πολλές νέες σειρές και αφιερώματα στην τηλεόραση ή σε κάποια πλατφόρμα streaming· είκοσι projects βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε διαδικασία παραγωγής και περίπου 25 αναπτύσσονται τώρα. Ετοιμάζονται ακόμα ταινίες μεγάλου μήκους, μεταξύ των οποίων της Barbie, που προαναφέρθηκε, από τη Warner Bros., καθώς και ένα φιλμ Masters of the Universe για το Netflix, ενώ υπάρχουν σχέδια και για άλλα, βασισμένα σε δημοφιλή παιχνίδια και ήρωες, όπως οι Hot Wheels, Magic 8 Ball, Uno, Barney και άλλους.

Ωστόσο, από τη μεριά της η Mattel δηλώνει ότι ο άμεσος στόχος αυτής της στρατηγικής δεν είναι να πουλήσει περισσότερα παιχνίδια. Σημασία έχει, λένε, το καλό περιεχόμενο να εμπλουτίσει τη διασκέδαση,  να αυξηθεί σταδιακά το ενδιαφέρον του κοινού, να προσελκύσουν ταλαντούχους δημιουργούς που θα θέλουν να δουλέψουν με τα brands της εταιρείας, ώστε να προσφέρουν αξιόλογες εμπειρίες στο κοινό. Όλα αυτά, σε δεύτερο χρόνο, λένε, μπορούν μεν να οδηγήσουν σε περισσότερες πωλήσεις, αλλά δεν ξεκινούν με αυτό ως προτεραιότητα.

Παρατηρείται, λοιπόν, μια στροφή προς το περιεχόμενο, καθώς φαίνεται ότι, συνολικά, εκεί παίζεται το παιχνίδι, αφού έτσι μια Barbie μπορεί να αποκτήσει υπόσταση και να μετατραπεί σε διαρκώς εξελισσόμενη εμπειρία, κάτι που σίγουρα διαθέτει πολύ περισσότερες προοπτικές από μία Barbie που επιστρέφει στο κουτί της. Εξάλλου, και ο ίδιος ο CEO της Mattel ανέφερε ως παραδείγματα τη Lego και τη Marvel, για την επιλογή τους να δώσουν έμφαση στη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου, ώστε να ανανεώσουν και να διατηρήσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Φαίνεται πως και η Mattel πιστεύει στην επιστροφή τού «Content is King».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.